Chilei borok bemutatójára hívott meg szakembereket a Heinemann Testvérek Kft. Ők számos termelővel állnak kapcsolatban, szinte a világ minden táján. Partnerük ez alkalommal Chile egyik leghíresebb pincészete, a Caliterra volt.

 

 Chilei borok bemutatójára hívott meg szakembereket a Heinemann Testvérek Kft. Ők számos termelővel állnak kapcsolatban, szinte a világ minden táján. Partnerük ez alkalommal Chile egyik leghíresebb pincészete, a Caliterra volt.

 A szervezők úgy gondolták; legjobb, ha a bemutatót eredeti szakemberre bízzák, ezért a Caliterra Pincészet európai üzletigazgatóját hívták meg Budapestre. Az angol nyelvű tájékoztatón a vendégek meggyőződhettek arról: Nicolas del Solar nem csak a boroknak, de országának is jó ismerője. Az éghajlat és a változatos talajtakaró Chilét különösen alkalmassá teszi bortermelésre – tudtuk meg tőle. A filoxéra is megkímélte és – általánosságban is – szinte alig kell vegyszereket használni. Errefelé olyan öreg fajták is megtalálhatók, amik a földön máshol már kipusztultak. Az éghajlatot a szárazföld felöl a magas hegységek, a tenger felöl pedig a hideg Humboldt-áramlat befolyásolja. A chilei borkészítés ötszáz éves múltra tekint vissza, ekkor kezdtek el a spanyol hódítók szőlőt termeszteni.

A pincészet az ország középvonalában, a hegyek által U betű formában körülvett, a tenger felé nyitott Colchagua völgyben helyezkedik el. A munkát 1996-ben kezdték, hetvenöt százalékában korábban érintetlen területen. Nevüket egy kifejezés rövidítése adja: Calidad de Nuestra Tierra, jelentése: a földünk minősége. Ez pedig a boraikra is igaz. Mások, mint amit a nagy áruházláncok polcain találunk, még sincsenek „túlárazva". Azt mondják, amolyan Volkswagen a borok között. Nem a legdrágább, de megbízható minőség. Magyarországon 1500 és 2500 forint közötti kiskereskedelmi áruk várható.

A szőlőtermelés náluk szigorúan meghatározott rend szerint zajlik, amibe a szerves anyag visszaforgatás és az ésszerű vízgazdálkodás is beletartozik. A szüret kizárólag kézi munkával történik. A környezet iránti elkötelezettségüket jelzi, hogy a birtok egy részén még vadlovak is élnek. Terem ott Chardonnay, Cabernet, – Shyrazt például ők telepítettek elsőként az országban. Megtalálható a Carmenère, őshonos chilei fajta, mely szinte mindenben azonos a Merlot-val, de a filoxéra előtti időből származik. Készítményeik 99 százaléka vörösbor, de a Caliterra Reserva Chardonnay 2008 például gyümölcsös összhatású, könnyű, száraz fehérbor. Illata kezdetben enyhén mézes, később az ananász, a vanília is megjelenik. A Caliterra Reserva Merlot 2008 már elegáns, nem harsány illatú, lekerekített ízű vörösbor.

 A Caliterra Reserva Cabernet Sauvignon 2008 illata határozott, a vörös gyümölcsök íze ütközik ki belőle. Ez még nem az „újvilági" stílus, inkább franciás hatás érezhető rajta. A „Tributo" jelzésű borok már egy fokkal magasabb kategóriát képviselnek, mint a „Reserva". A Caliterra Tributo Cabernet Sauvignon 2007 öt bor házasításából született. Ezekből Magyarországon mi csak kettőt ismerünk. A fele Cabernet Sauvignon. Ezen kívül van még benne Shyraz, Malbee, Viognier és Carmenère is. Egészen más megjelenésű bor, mint amit a Cabernet-nél Európában megszoktunk. Ez már sokkal inkább „újvilági" stílust képvisel. Illatában enyhén kakaós háttér mutatkozik, 14 %-os alkoholtartalma szinte egyáltalán nem érezhető, inkább csak az utóízében bukkan fel egy kicsit. A bemutatott chilei borokról általában elmondható, hogy nem követik a mifelénk erőltetett divatot, a harsány barrique hatás kezd visszaszorulni.

http://www.heinemann.hu/                  http://www.caliterra.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük