2009. november 4-én számolt be a médiának és az online kapcsolaton át figyelő szolnokiaknak a Magyar Telekom vezetése és Szolnok város polgármestere a 2009 májusában indított T-City program legújabb eredményeiről, az innovatív szolgáltatások kiterjesztéséről Szolnok-Szandaszőlős városrészére.

2009. november 4-én számolt be a médiának és az online kapcsolaton át figyelő szolnokiaknak a Magyar Telekom vezetése és Szolnok város polgármestere a 2009 májusában indított T-City program legújabb eredményeiről, az innovatív szolgáltatások kiterjesztéséről Szolnok-Szandaszőlős városrészére.

Pataki Róbert, a Magyar Telekom üzletfejlesztési és stratégiai vezérigazgató-helyettese elmondta, a korábbról ismert MobilFizetés és vásárlás, valamint az intézmények és vállalkozások számára biztosított technológiák és ajánlati csomagok bevezetése után további eszközökkel gazdagodott a Szolnokon tavasszal elindított T-City digitális városprogram, s folytatódik a további alkalmazások, szolgáltatások kiválasztása; a tesztek előkészítése is.

Az új, tesztelés alatti eszközök:
az Otthonőrző vagyonbiztonsági rendszer,
az egészségügyi vészhelyzetek esetén bevethető Pánikgomb,
az IP kamerás közvetítő rendszer a város sportcsarnokában,
valamint az intelligens, RFID (rádiófrekvenciás) alapú iskolai beléptető-rendszer.

A fél évvel korábban meghirdetett „digitális város" koncepció lényege; a Magyar Telekom Szolnok lakóival és vállalkozásaival, intézményeivel együttműködve alakítja ki, ill. módosítja a mindennapi életet megkönnyítő új szolgáltatásokat, tárja fel a jövőbeni igényeket, találja meg azon üzleti modelleket, melyek kölcsönösen előnyösek mindkét fél, a város és a távközlési cég számára, a szolgáltatások értékarányosak, s létező igényeket elégítenek ki, minden kiérleletlen megoldás mellőzésével.

A T-City-ben megfogalmazott, s megvalósuló szolgáltatásoknak a város lehető legszélesebb rétegei számára kell elérhetővé válniuk oly módon, hogy a T-City fejlesztések a város hosszú távú fejlesztési stratégiáját erősítsék.

A program hátterét ismertetve Pataki Róbert vezérigazgató- helyettes elmondta, az új szolgáltatásokat az un. Home Lab élő tesztkörnyezetben mérik meg működőképesség, hatékonyság szempontjából, a lakossággal együttműködve tesztelik a fejlesztéseket, melyek a következő négy fő területre koncentrálnak:
egészség, oktatás, biztonság és szórakozás." A további fejlesztési tervek már a jelenlegi megoldásokon is túlnyúlva, intelligens áruház és térfigyelő rendszer megvalósítását vázolják fel.

Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere a részletekről szólva rámutatott, városa kivételesen összetett városfejlesztési programot indított el, "Szolnok Épül" néven.
A 80 ezer lakosú, Budapesttől 100 kilométerre fekvő városban 20 ezer diák tanul közép- és felsőfokon.

80-90%-uk elkerül Szolnokról, a lokálpatrióta városvezetés azt mondja, változtassunk ezen, legyen visszaváró, vonzó ez a város. Ezért, s a lakosság összessége érdekében, összesen több mint 14 milliárd forintért olyan modern, tetszetős Szolnokot kívánnak felépíteni, ahol minden korosztály otthon érezheti magát.
Lakásépítési programmal, ingyenes városi közlekedést biztosító „kismama-programmal", valamint visszatelepülést segítő 80 ezer Ft-os ösztöndíjjal kívánják visszavonzani a távol tanulókat.
A fejlődés lehetőségét az ipari parkok, a korábban megszűnt vasúti gépgyártás újjászületése teremtheti meg a Stadler és az autóalkatrészgyártó cégek idetelepülésével, ezer új munkahely létrejöttével, ami a város agglomerációjából bejáró 20-25 ezer ember érdekeit is jól szolgálja. A városközpont átépítése, a plázaszerű üzletvilág kialakítása révén a barátságos, jól élhető város felé léptek előre.

Terveik között szerepel az un. „agóra-fejlesztés" új művelődési házak építésével , valamint a Tisza két partján fekvő városrészek egybekapcsolása a „Tiszavirág" nevű (szárny-alakú) híd megépítése révén.  A várost történelme nem kényeztette, 13 alkalommal égett porig, 1848-49-ben a 14 ezer lakos ezer katonát adott a szabadságharcnak, most a „lelkek építése" van soron, hogy a fiatalok jól érezzék itt magukat.

A fejlődő város törekvéseihez jól illeszthető a Magyar Telekom T-City programja, mely az informatika és a mobil távközlés területén segít kiemelkedni Szolnoknak; a folyamatosan épülő város kiváló tesztkörnyezetet, referencia-helyet nyújt a távközlési vállalat számára.

Pukler Gábor, a Magyar Telekom innovációs és üzletfejlesztési igazgatója, a T-City program gondozója szólt a Szolnok város Szandaszőlős városrészében megvalósuló új szolgáltatások részleteiről.

A biztonságot szolgálja az Otthonőrző szolgáltatás, amelynek köszönhetően a tesztben résztvevők otthona 24 órás felügyelet alatt áll. Behatolás, ill. más jellegű veszély esetén a rendszer azonnal értesítést küld a tulajdonosnak SMS-ben, vagy e-mailben. Az alkalmazott érzékelőket és a központi egységet egyszerűen, negyed-óra alatt külső segítség nélkül is felszerelheti, telepítheti a tulajdonos. A központi egység vezetékes szélessávú internethez csatlakozik, de GPRS kommunikációra is képes. Betörési kísérlet esetén az érzékelők azonnal jeleznek a központi egységnek, amely az interneten keresztül azonnal értesítést küld a tulajdonosnak. Az internet-közelben tartózkodó ügyfél a telepített webkamerákon keresztül meg is tud bizonyosodni róla, valódi vészhelyzet alakult-e ki, s el tudja dönteni, hogy szükség van-e a rendőrség, vagy a szomszédok riasztására. A rendszer lényeges előnye, hogy áramkimaradás, és az internet-kapcsolat megszakadása esetén is működőképes marad. Az alkalmazás már túl van az első az első tesztelési fázison, és 2010-ben várhatóan sor kerül országos piaci bevezetésére.


2009. szeptember 1-je óta teszteli a Magyar Telekom, együttműködve a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézményével, a Pánikgombot, amely hirtelen bekövetkezett egészségügyi problémák esetén nyújt segítséget. Az idős, vagy elesett állapotú személy a karjára, vagy csuklójára erősített, ill. a nyakába akasztott eszközön megnyom egy gombot, ami jelzést küld egy orvosi diszpécserközponthoz, ott szakképzett orvosok fogadják a hívást a nap 24 órájában. Ők vészhelyzet esetén azonnal értesítik a mentőket, gondozókat és a hozzátartozókat, a helyszínre való érkezésig pedig (akár életmentő) tanácsokat adnak. Komplex szolgáltatás-csomaggal szállítva, személyre szabott kiszolgálás nyújtható az előre megadott egészségügyi adatok, kórtörténet alapján. A készülék izraeli gyártócége nyugat-európai országokban is most végzi a telepítést.

A kultúrát és szórakozást szolgálja az IP kamerás, internetes közvetítés; a szolnoki tiszaligeti sportcsarnokba telepített tévékamerák segítségével sportesemények és egyéb rendezvények kísérhetők figyelemmel, valósidejű, illetve késleltetett internetes adás formájában, szerkesztetten vagy vágatlan, élő képekkel. Az archívumba feltöltött felvételek utólag is visszakereshetők, így a sportolók és az edzők számtalan ismétlés során építhetik fel az edzési tervet, vagy elemezhetik a lezajlott mérkőzéseket.

Az előzetes várakozásokat messze felülmúlóan sikeres a Home Lab keretein belül a Szandaszőlősi Általános Iskolában bevezetett, RFID technológián alapuló beléptető rendszer. Pontosan követhető vele, hogy a tesztben résztvevő diákok mikor érkeznek meg, ill. mikor távoznak az iskolából. Amennyiben igénylik, akkor a szülők SMS-ben ezekről az eseményekről értesítést is kapnak, alapesetben pedig a www.t-city.hu oldalon tudják követni a be- és kilépéseket.
A rendszer sikert aratott az iskola, a szülők és a diákok körében is, javaslataikkal folyamatosan segítik a telepítő céget a további fejlesztési irányok kijelölésében. Ilyen irány lehet későbbiekben az iskola összekapcsolása a kiépítendő térfigyelő rendszerrel, vagy más, az iskola által használható modulokkal, pl. órarend modullal, vagy
e-naplóval.

A bevezetett szolgáltatásokon és a Home Lab területén folyó teszteken felül, a T-Cityben a Magyar Telekom a lakosság oktatására, az internet mindennapi életben történő használati előnyeinek bemutatására, felnőttek számára elindította az Internetakadémiát, a gyermekek számára pedig informatikai szakköröket szervez.
A népszerű, ingyenesen látogatható előadássorozatban a résztvevők megismerhetik a számítógép és az internet alapjait. A sorozat első előadása október 20-án zajlott, a gyerekszakkörök 2009. decemberében indulnak.
A T-Cityben már most elkezdődött a további új alkalmazások és szolgáltatások tesztelésének előkészítése is, a következő év során a Home Lab keretében kiépül a jövő boltja, és a városi infoSMS.

A Magyar Telekom ezeken, a T-Cityben fejlesztett szolgáltatásokon túl elérhetővé teszi olyan korszerű termékeit, szolgáltatásait is, mint az optikai hálózaton nyújtott T-Home szolgáltatások, a T-Mobile leányvállalat MobilFizetés- és vásárlás szolgáltatása, valamint a T-Systems Virtualoso szolgáltatása.

www.t-city.hu
www.telekom.hu  
www.szolnokepul.hu  

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük