Amióta Gorcsev Iván, Piszkos Fred, Fülig Jimmy, Vanek úr és többiek neve papírra került, generációk nőttek fel, akiknek könyvespolcán mindig a kedvencek között álltak Rejtő Jenő művei. Hogy népszerűségük máig töretlen, arra most új bizonyítékot kaptunk.

 

 Amióta Gorcsev Iván, Piszkos Fred, Fülig Jimmy, Vanek úr és többiek neve papírra került, generációk nőttek fel, akiknek könyvespolcán mindig a kedvencek között álltak Rejtő Jenő művei. Hogy népszerűségük máig töretlen, arra most új bizonyítékot kaptunk.

dr. Zelkó Zoltán és Virág István építészmérnökdr. Zelkó Zoltán és Virág István építészmérnök A kapcsolat ügyvéd és ügyfele között kezdődött – még évekkel ezelőtt. Az idők folyamán kiderült, hogy dr. Zelkó Zoltán és Virág István építészmérnök nemcsak a gazdasági élet jogi útvesztőiben talál egymásra, hanem mindketten nagy tisztelői is a rejtői életműnek. Pontosabban különös vonzódást mutatnak e figurák képregényi megelevenítője, Korcsmáros Pál rajzai iránt. Abban is egyetértettek: ha az ember a saját szakmájában már elért valamit, ideje, hogy más területen is megpróbálja magát. Aki már megtapasztalta az alkotás örömét, tudja milyen érzés valami jót megteremteni. Valójában innen jött az ötlet; nyissanak egy üzletet a mindkettőjük által jól ismert Újlipótvárosban. Ott, ahol bizonyára értő közönségre találnak, mert lakói között rengeteg az irodalmat, művészetet kedvelő, sőt aktívan művelő ember.

 A rajzoló és illusztrátor családjában segítőkre is találtak. Korcsmáros Péter, aki előbb, mint sikeres operaénekes, később, mint az Operabál intézményének felújítója vált ismertté, az értékes rajzok jelentős részét engedte át az új vállalkozás céljaira. A tulajdonosok úgy gondolták, megpróbálnak valami egészen különlegeset létrehozni. Mutatnak egy mintát és azt sem bánják, ha követőik akadnak és mások, másfelé az országban utánozni fogják őket. Egy olyan helyet akartak kialakítani, ahol az emberek jól érzik magukat, inkább csak beszélgetni, egy-két pohár jó italt elfogyasztani jönnek ide.

 Egy igazi „korcsma" elképzelhetetlen jó, csapolt sör nélkül. Ahol a korsó szélén túlfut a hab, a hűtése éppen megfelelő – és nem az árától kapunk hideglelést. Nem árt, ha van némi harapnivaló is. Már az építkezés során tapasztalták, hogy „melegkonyhás egység" létrehozása komoly nehézségekbe ütközik. Ráadásul nem is nagyon akartak éttermet csinálni. Így azután a bor- és sörkorcsolya magyaros, hideg ételekből áll össze: mangalicából készült házikolbász, töpörtyű, sonka, hozzá az elmaradhatatlan lila hagyma, uborka, savanyú káposzta. Hogy azért az egészséges életmódról se feledkezzünk el teljesen.

Dula Bence borászDula Bence borász Bár Gorcsev Iván – aki a fizikai Nobel-díjat a makaó nevű társasjátékon nyerte el – a borokhoz valószínűleg kevésbé értett, nem így a tulajdonosok! Ők kitűnő érzékkel válogatták össze a kínálatot és a megnyitó alkalmával tartott házi ünnepségen a kiváló egri borász, Dula Bence személyesen mutatta be pincéjének kiválóságait. Sokan nem tudják, hogy kékszőlőből nagyszerű fehérbort lehet készíteni. Ezen állítás igazságáról egyetlen pohár Dula Pinot Blanc is képes bárkit meggyőzni. A manapság egyre divatosabb rosé kedvelőit a Dula Nyáridő Rosé pillanatok alatt a nyár és a szerelem hangulatába ringatja – csak tessék kipróbálni!

 Szerepel még a borlapon Tiffán Ede, a Vylyan, a Weninger, a Konyári Pincészet, hogy csak a legismertebb neveket említsük. Nem csoda hát, ha a megnyitó ünnepségen hamar jó hangulat kerekedett. Valójában ez is volt a tulajdonosok célja. Egy üzlet nyitásakor üzleti szempontoktól nem tekinthetünk el, de évszázados tapasztalat igazolja: a vendéglátásban csak azok a helyek lesznek sikeresek, ahol inkább adni, mintsem kapni szeretnének. A minta nagyon egyszerű. Ajándékot kapni mindenki szeret. Ám akinek gyereke is van, pontosan tudja, sokkal nagyobb öröm látni, ahogyan a gyerekünk örül az ajándéknak, mint amikor mi magunk kapunk valamit.

Éppen ezért a Gorcsev Korcsma megnyitásával a munkát nem tekintik lezártnak. Ha minden a tervek szerint halad, májusban valószínűleg kifut a kikötőből az ellopott, majd később megkerült cirkáló, melynek parancsnoki hídján természetesen nem is állhat más, csakis Piszkos Fred, a kapitány! Talán az egyik asztalnál ott ül majd Tüskés Vanek meg az igazi Trebitsch és ha szerencsénk van, a bárpult mögött maga Vöröskarom főzi a kávét. Aki nem hiszi, azt várja a százéves Citadella, bár – Rejtő óta – minket már nem lehet ijesztgetni semmiféle öreg hölggyel!

Gorcsev Korcsma

Megnyílt: 2008. január 11.

Cím: 1137 Budapest, Katona József u. 33.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük