A jövő hónaptól kezdődően újraindítja járatait Budapestről a TAP Portugál Légitársaság, így közvetlenül elérhető lesz Lisszabon, Madeira vagy az Azori-szigetek. Kényelmes, korszerű gépek repülnek majd, és ami a magyarok számára különösen fontos: a fedélzeti ellátás sem lesz szegényes. Portugál borokat és az ország gasztronómiájának jellegzetes fogásait kóstolhatják még a turista osztályon utazók is.

A jövő hónaptól kezdődően újraindítja járatait Budapestről a TAP Portugál Légitársaság, így közvetlenül elérhető lesz Lisszabon, Madeira vagy az Azori-szigetek. Kényelmes, korszerű gépek repülnek majd, és ami a magyarok számára különösen fontos: a fedélzeti ellátás sem lesz szegényes. Portugál borokat és az ország gasztronómiájának jellegzetes fogásait kóstolhatják még a turista osztályon utazók is.

A TAP és az MSE Tours által közösen szervezett tájékoztatón elhangzott: az irodának több programja is van már Portugáliába és Madeirára. Ennek során lehetőség van megismerkedni a főváros, Lisszabon nevezetességeivel, útba esik a Belém Torony, a Felfedezők emlékműve és – amit valószínűleg csak kevesen tudnak – itt van Európa leghosszabb hídja is. A híres utazó, később India alkirálya nevét viselő Vasco de Gama híd 17,2 kilométer hosszú! A magyar turista Lisszabonban azonnal otthon érzi magát és ennek oka is van, a villamosok ott is sárgák. Egy körutazás során felkereshető Porto, a nagyszerű borok hazája és onnan majd Madeirára lehet átrepülni a túra során. Portugáliában 1640 óta nem volt háború, mindent eredeti szépségében őriztek meg és ez már önmagában is elég ok arra, hogy az érdekességekre vágyók felvegyék terveik közé az ország meglátogatását.

A TAP Portugál Légitársaság értékesítési vezetője, Szolnok Péter szerint Portugália az idei nyár egyik „slágere" is lehet. A TAP vezetői még 2004-ben döntöttek úgy, hogy Prágát és Budapestet felveszik a Lisszabonból közvetlenül elérhető úti célok közé. Azt gondolták, a portugálok közül sokan szeretnék majd Kelet-Európát megismerni és innen is lesz elegendő érdeklődés. Portugália hasonló ország, mint Magyarország, 93 ezer négyzetkilométer a területe, lakóinak száma valamivel több, mint 10 millió. Itt a természeti kincsek, az épített látnivalók, valamint a kulturális, vallási emlékek az emberek hihetetlen vendégszeretetével, vidámságával, „Não te preocupes", vagyis „Ne aggódj" életérzésével párosul. A szállodák, éttermek nem drágák. A repülőút 3,5 óra. A gazdasági okok miatt a társaság 2016-ban néhány útvonal bezárására kényszerült, Budapest is köztük volt. Mostanára ezek az okok megszűntek, járat indulhatott Torontóba, Stuttgartba, Bukarestbe, ezen kívül Spanyolországban Alicantébe. Budapestre heti hét járat repül majd, péntek kivételével a hét minden napján egy, szombaton pedig kettő. A repülőjegy árában a csomag szállítása benne van, azért nem kell külön fizetni, mint a fapadosoknál, és fedélzeti étkezés is van.

A TAP Star Alliance csoport tagja. Gépeik repülnek New York mindkét nagy repülőterére, Newarkra és a Kennedyre is. Ez azért fontos, mert mindkettőn más-más átszállási lehetőségek vannak. Bostonban nagy portugál közösség él, így oda is közvetlen járat van, csakúgy, mint Miami-ba. A Karib térségben mozgó üdülőhajókra ugyanis ott lehet a legkönnyebben felszállni. Brazília sokig Portugália gyarmata volt, a hivatalos nyelv is a portugál. A TAP gépei úgy repülnek oda, mintha belföldi járatok lennének. Rióba, Sao Paolóba napi két járat megy. Az élet, a zene, az időjárás, az emberek temperamentuma, no meg a természeti környezet egyaránt indokolttá teszi, hogy érdemes ezt az országot is felkeresni. Nem beszéltünk még Marokkóról, ahová Lisszabonból szintén könnyen el lehet jutni. Casablanca, Marrakesh, Tanger, az iszlám és a kézműves berber művészet csodáit kínálja.

Portugáliára visszatérve, Guimarães Portugália bölcsője, kastélyait, templomait megnézni nagy élmény. A város középkori műemlék épületei miatt 2001-ben a Világörökség része lett. Az ország déli részén Faro a portugáloknak olyan, mint nekünk a Balaton, ha itt a nyár, mindenki megindul a tengerpartra. Nagyon szeretik az angolok a franciák és a németek is. Sokan töltik ott a nyugdíjas éveiket. A TAP csak Airbusokat használ. Az A-319-es gép általában 124 üléses, kétosztályos – bussines és economy – felosztású, a 320-as gépekben pedig 156 ülés van, kevesebb, mint más társaságok azonos gépeiben. Ez tehát lényegesen kényelmesebb az utasoknak. A távolabbi pontokra 330-asok repülnek, ezek széles törzsű gépek. Bennük két hosszanti közlekedő folyosó három csoportra bontja az ülések sorait, az elrendezésük 2-4-2 a turista osztályon. Az ellátás a gépeken igazodik a portugál étkezési szokásokhoz. A halételek igen népszerűek. Van Portugáliában olyan mondás, hogy egy tisztességes háziasszony a bacalau nevű halat 365 féle módon tudja elkészíteni. Némelyik halkonzervből „évjáratosak" is léteznek. Vannak olyan boltok, ahol az ember vehet olyan konzervet, amit a születésekor készítettek!

Lisszabon után a második legkedveltebb cél: Madeira. Az MSE Tours a TAP járataival szervez utakat az „Atlanti-óceán gyöngyszeme" néven is emlegetett szigetre, melyre „az örök tavasz szigete" elnevezés is illik. Sziklás partjai vannak, ezért ne várjunk tőle homokos strandokat és nagy meleget. Viszont békesség, nyugalom, 25 fok körüli hőmérséklet van. A sziget mindössze 52 km széles, nagyon jók az autóútjai. A történelmet ismerők tudják: itt töltötte élete utolsó éveit IV. Károly magyar király, a sírja is itt van. A sírtól a hegyről lefelé vezető szerpentinen külön élmény a tobogánon való leereszkedés. A sziget borairól is híres, ételeik közül pedig nevezetes az „Espetada", a fűszernövényekkel bepácolt marhahús, amit nyárson, szabad tűzön sütnek meg.

Portugáliához tartozik az Atlanti-óceán egyik legszebb szigetvilága, a kilenc szigetből álló Azori szigetcsoport. Itt a főszerep nem a tengerparti nyaralásé, inkább az aktív pihenést kedvelőknek ajánlják. Az egzotikus tájak mellett betekintést nyerhet az utazó a helyiek békés mindennapjaiba. Megkapó szépségű falvak, lenyűgöző hegyoldalak, smaragdzöld vulkanikus tavak és az óceán szépségének együttes hatása alól senki sem tudja kivonni magát. Itt van Európa nyugati határa, a Flores szigethez tartozó kis szikladarab hivatalosan is Európa legnyugatibb része. A repülőgép São Miguel szigetére érkezik, ez a legnagyobb sziget, de az egyik legérdekesebb Terceira, mert ott az Angra do Heroísmo a világörökség listán szerepel. Portugália legmagasabb hegye viszont a Pico szigeten található, a 2351 méteres Pico Alto. Az utazás során érdemes megkóstolni a helyi különlegességet, a „Ginjinha" nevű italt, mely valójában meggylikőr és csokoládéból készült pohárban kínálják.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük