2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András:Vigyázat, a kalandorok már készülődnek!

7 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/39277"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/nyit-1.thumbnail.jpg" border="0" width="71" height="100" /></a></span></strong> Idén, a Fesztiválok Évében, a Nyitott Pincék Szövetsége, a Bacchus Arts Stúdió, a Magyar Turizmus Zrt. és a magyarországi borvidékek pincészetei összefogásában ismét, ötödször is megrendezik május 8-9-én, a Nyitott Pince Napok akciót.</p><p>

 

nyit 1.thumbnail Idén, a Fesztiválok Évében, a Nyitott Pincék Szövetsége, a Bacchus Arts Stúdió, a Magyar Turizmus Zrt. és a magyarországi borvidékek pincészetei összefogásában ismét, ötödször is megrendezik május 8-9-én, a Nyitott Pince Napok akciót.

 

nyit 1.thumbnail Idén, a Fesztiválok Évében, a Nyitott Pincék Szövetsége, a Bacchus Arts Stúdió, a Magyar Turizmus Zrt. és a magyarországi borvidékek pincészetei összefogásában ismét, ötödször is megrendezik május 8-9-én, a Nyitott Pince Napok akciót.

nyit 2.thumbnail Az immár hagyománnyá vált nagysikerű Nyitott Pince Napok keretében több mint 150 csatlakozott pincészet 2010. május 8-9-én, két napon keresztül várja a borkedvelőket. Az akció célja a pincelátogatás népszerűsítése és a hazai borturizmus élénkítése. A szervezők 2010-ben – a korábbi évek gyakorlatával ellentétben – nem az egyébként is nagy belföldi vendégforgalommal jellemezhető Pünkösd hétvégre, hanem három héttel korábbi időpontra hirdetik meg az akciót, bízva abban, hogy a pincészetek ismertsége és forgalma tovább növekszik. A csatlakozott pincészetek vállalják, hogy mindkét napon 9 és 19 óra között nyitva tartanak, a gazda vagy a borhoz értő személyzet fogadja a betérő vendégeket. Az érdeklődők megtekinthetik a pincészetet, továbbá kedvezményesen – akár ingyenesen, vagy fél áron – kóstolhatják meg a borait, bepillantást nyerhetnek a borkészítés műhelytitkaiba, és a vásárolt borok árából is engedményt kapnak.

szucs 2.thumbnail A Magyar Turizmus Zrt vezérigazgató-helyettese, Szűcs Tamás szerint az idei, Fesztiválok Évének egyik alappillére a borturizmus. Az emberek szeretik magukat utazás közben is jól érezni, jót esznek és jókat isznak. Erre Magyarországon kitűnőek a lehetőségek. Ebben az évben ötvennél több bor- és gasztronómiai fesztivál lesz, nyugodtan elmondhatjuk róluk: minden héten fesztivál! Közöttük igen sok a szüreti- és borfesztivál. Ezek egy-egy helyszínhez kötöttek. A Nyitott Pince Napok különlegessége, hogy egy időpontban, az egész országban, mind a huszonkét borvidéken kínál élményt. Az utazó személyesen találkozhat a borásszal, megismerheti a borkészítés folyamatát. Tavaly több, mint harmincezren éltek ezzel a lehetőséggel. Idén közel háromszáz szállásadó is csatlakozott az akcióhoz, kedvezményeket kínálnak, így egynapos kirándulás helyett valóban az egész hétvége rendelkezésre állhat a borkóstolásra.

nyikos 2.thumbnail Arra, hogy a jó bor eljusson az emberekhez, két lehetőség van: a bort kell elvinni a fogyasztóhoz vagy őket kell elvinni a borhoz – idézte fel az öt évvel ezelőtti, alapító gondolatot Nyikos István, a Nyitott Pincék Szövetségének elnöke. Jobb dolog a bort a tájjal együtt megismerni, hiszen könnyű belátni: a bor a tájnak a lelke. A gyümölcs is a fáról szedve a legízletesebb, a bor is abban a pincében, ahol készült. A legelső évben hatvanhárom pince vett részt az akcióban, most ennek már majdnem háromszorosáról beszélhetünk. Ám ez még mindig csak a kezdet, mert vannak olyan gyönyörű pincefalvaink – például Hajós – ahol több, mint 1500 pince van, de csak egy nevezett most be. Györkönyben, a 450 pincéből álló csoportból sajnos egy sem. A legtöbb, 16 pince Tokaj-hegyalján lesz nyitva. Lehet, hogy túl szigorúak a hazai szabályok, mert ahhoz, hogy valaki vendéget fogadhasson, rengeteg előírásnak kell megfelelni, az ÁNTSZ-től a VPOP-ig. Vannak viszont az országban már olyan pincészetek, ahol – bár palackoznak is – a boraik majdnem felét ott, helyben is el tudják adni. Mivel több ilyen népszerű pince is van, a túrázók helyesen teszik, ha előbb telefonon bejelentkeznek és egyeztetik a látogatásuk időpontját. Érdemes megpróbálkozni a kis pincékkel! A borászatnak két irányzata létezik: a „kézműves" borászokat sokan már jobban szeretik, mint a „boriparosokat". Szekszárdon 14 pince lesz nyitva, köztük „nagy nevek" is megtalálhatók. Villányban is ők lesznek a vonzóbbak, főleg, mivel már autópályán is megközelíthetők. A Nyitott Pince Napok megkíméli a fogyasztót attól, hogy neki kelljen megszervezni az útját. Olyan személyes kapcsolatok alakíthatók ki, melyek akár évtizedekre is barátságot jelenthetnek!

lorinczgy.thumbnail Ha bor, legyen finom! – mondta Lőrincz György és neki hihetünk, hiszen 2009-ben ő volt az év bortermelője. A személyes kapcsolatok kialakítása is nagyon fontos – erősítette meg. Ez a hétvége hatalmas lehetőség arra is, hogy felfedezzék a borkedvelő emberek azt a sokszínűséget, amit a Kárpát-medence nyújtani képes. A borász, magyarázatával sok értéket tud bemutatni és az sem baj, ha befolyásolja kissé a fogyasztó ízlését. Akár missziónak is tekinthető az egri bor jellemző jegyeinek feltárása, megismertetése mindannak, amitől szerethetőek az egri borok. (http://www.standrea.hu/)

szollosi 7.thumbnail A „szakma" minden évben nemcsak az év bortermelőjét, hanem az Év Pincészetét is megválasztja, 2009-ben ezt a címet Szöllősi Mihály nyerte el, aki kimondottan fehérboros borásznak vallja magát. Neszmély régi, történelmi borvidék, ahol még a rómaiak telepítették az első szőlőket. Az ország hűvösebb részén terül el és ez a fehérbornak kedvez. Ráadásul napjainkra megváltoztak az étkezési szokások. Mindenki a könnyebb ételeket fogyasztja és azokhoz az üde, friss fehérborok illenek jobban. A pincét gróf Zichy Miklós építtette 1830-ban, ma is az ő hagyományait követik az ott dolgozók.

nyit 3.thumbnail A korabeli nemesi címerekkel jelzett téglák, a 65 méter hosszú, boltíves pince, a kupolájában kialakított bormúzeum, a Magyarországi Borrendek és a Zsigmond Király Borlovagrend zászlósborainak múzeuma, a régi hordókból készített „kóstolószentély" még inkább historikus hangulatúvá teszi a pincét. A látogató ott valódi ritkaságokkal találkozhat. Megtapasztalhatja, miként jelenik meg a dombvidék hatása a borban. A vidéké, ami kirándulási helynek is szép. Fent a Meleges-hegy tetejéről közel harminc kilométer hosszan látható a Duna kanyargós vonala. A helybeli szállásadókkal együttműködve a vendégeket kisbusszal viszik ki a pincébe, így az autóval érkezők is nyugodtan kóstolgathatnak a nap további részében. A helyszínen kemencében sült ételeket is kínálnak. (http://www.szollosipinceszet.hu/)

halla.thumbnail Somló – bár a legkisebb borvidék – az utóbbi években egyre népszerűbb lett. Joggal, mert olyan adottságai vannak, amik máshol a világban nem találhatók. A Somló-hegy azért páratlan, mert mind a négy oldalán lehet szőlőt termelni. Magyarországon már közel negyven borút létezik, de ezek közül is kitűnik érdekességével a Somló és Környéke Borút. Dr. Halla László elnök, az Egyesület munkájáról szólva Márait idézte: „A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla, leghelyesebb egy pohár bor mellett." Mindjárt vitatkozott is vele: nemcsak férfi, hanem női dolog is, mert egyre több nő szereti a száraz fehérbort, ami a Somló-hegyen terem. Az Egyesületnek négyszáz tagja van, őket évről – évre mind több látogató keresi fel. Itt kis pincék működnek, ahol sokféle bort készítenek. A Halla-Pincéhez 4 + 1 szobás vendégház is tartozik, a fahordók között a pincében az Olaszrizling négy – öt évjáratát is meg lehet kóstolni. Jó összehasonlítási lehetőség kínálkozik itt az évjáratok hatásának tanulmányozásához. (http://hallapince.mindenkilapja.hu/)

nyit 4.thumbnailA „borkalandorok" tájékoztatására nyolcvanezer példányban megjelent a Borongoló című Pesti Est különszám, amely részletes ismertetőkkel segíti a borvidékek és a pincészetek közötti eligazodást, turisztikai tippeket, fesztiválajánlókat is tartalmaz minden régióra vonatkozóan, és a kedvezményes ajánlatot nyújtó szálláshelyek listáját is megtalálja benne az olvasó. A napilapok és hetilapok mellékleteként, valamint MOL töltőállomásokon és Tourinform irodákban terjesztett Itthon otthon van kiadványban szintén olvashatnak az érdeklődők a Nyitott Pince Napokról, és böngészhetnek a pincék között.

http://www.nyitottpince.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.