szigetbor-1.JPG A franchise rendszerben működő népszerű borkereskedés, a Borháló, már harmadik éve kizárólagos beszállítója a „Sziget” nyári rendezvényeinek. Az ő boraikat vásárolhatja a fogyasztó a VOLT, a Balaton Sound, a Sziget, a B. my Lake, az EFOTT és a Strand Fesztivál rendezvényein, ez pedig hatalmas felelősséget ró a kereskedésre. Az elmúlt két év tapasztalatai után az idén a Mátrai borvidék feltörekvő pincészetére, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtokra esett a választásuk, velük építettek ki együttműködést.

szigetbor-2.JPG A borok kiválasztásában nem csak a korábbi tapasztalatok játszottak szerepet. A cég által szervezett évi mintegy ezer borkóstoló visszajelzései, valamint az országos bolthálózatból és a vendéglátásban dolgozó partnerektől érkező információk is segítettek a vásárlói igények lehető legpontosabb feltérképezésében. Ezekből kiindulva Kathona Krisztián, a Borháló alapítója, beszerzési igazgatója és Krizsai József, a Dubicz birtokigazgatója, közösen alkotta meg az idei Sziget-fesztiválok csapra szánt borait. A fehér alapbor, a „Sziget White 2017 – for the cool ones” – megközelítő fordítása talán a „bulizósoknak” lehetne, a másik, a rozé „Sziget Rosé 2017 – for the ones in love” – azoknak, akik szerelmesek – fantázianéven kerül forgalomba. A Borhálónak a vásárlók iránti elkötelezettségét jól jelzi, náluk már három éve nem volt áremelés!

szigetbor-3.JPGAz idei fehér alapbor gerincét egy „jó adag határozottság”, vagyis kétötöd rész Sauvignon Blanc adja. A fürtök egy részét nagyon korán szüretelték, innen származnak a citrusos, zöldalmás, vágott füves aromák, élénk savak. A fajtából a második tételt a szüreti időszak közepén szedték: ez érettebb gyümölcsösséget kölcsönöz a bornak. A maradék háromötöd részt három fajta adja egyforma arányban: a Chardonnay kissé vajas, gömbölyded teste „csábos mosollyal” hívogat, a Pinot Blanc „egy csokor virágot” dob a cuvée-be, és hogy a végeredmény ne maradjon túl szikár, készítői „egy kis parfümmel” – Muscat Ottonellel – is meghintették. A Sziget White alkoholtartalma 12,5 százalék. Mivel a fesztivál idején várhatóan meleg lesz, magától értetődő, hogy a borokból fröccs is kapható. Szeretnék minél szélesebb körben ismertté tenni, hogy a fröccs nem hizlal, sokkal inkább hidratál, mondhatni: pozitív módon befolyásolja a fogyasztót!

szigetbor-4.JPG A rozé összetétele 60 százalék Pinot Noir – a piros bogyós gyümölcsök érzetét adja – mellette 40% a Kékfrankos. Ez utóbbi a bornak szebb árnyalatot ad és savai friss benyomást keltenek, még augusztusban is! A rozéfröccsök az eladott mennyiséget tekintve az utóbbi években nemcsak felzárkóztak a fehér fröccsféleségek mellé, hanem le is körözték azokat. Az alkotók a Sziget Rosé esetében is intenzív, illatos alapborra törekedtek, amit derekas savak támasztanak meg ebben a 12 százalékos alkoholtartalmú fesztiválborban. A két alapbort hűtve, oxigéntől elzárva, acéltartályokban tárolják a pincészetben. Annak érdekében, hogy a gyors kiszolgálást biztosító csapológépekből mindig hibátlan, üde, zamatos nedű kerüljön a fesztiválozók poharába, a Borháló a rendezvények ideje alatt 10 literes bag-in-box, vagyis zsákos-dobozos kiszerelésben frissen letöltve, az igényekhez igazodóan, rugalmasan szállítja az alapborokat a helyszínekre.

szigetbor-5.JPGGondoltunk azokra a fiatal szigetlátogatókra is, akik most jönnek először Magyarországra, és ez az első találkozásuk a magyar borokkal – mondta el a borokról szólva Kathona Krisztián, beszerzési igazgató. A Dubicz Borászat minőségi, palackos bor választéka („1014 Irsai Olivér 2017”, „1014 Sauvignon Blanc 2017” és „1014 Chardonnay 2016”) biztosan utat talál majd a nemzetközi közönséghez, ízelítőt adva a magyar borkészítés legszebb hagyományaiból. A Sziget vég nélküli buli, de akadnak meghitt pillanatok, kiadós beszélgetések is, amikhez jobban illik „valami komolyabb”. A rendezvények vörös alapbora egy gyümölcsös, barrique-jegyeket mutató 2016-os Cabernet Franc – Kékfrankos házasítás, ami 0,75 literes palackban lesz kapható „Sziget Red 2017 – for the hot-blooded” – a forróvérűeknek – néven. A könnyed elegancia érződik rajta, 12 hónapig érlelték új barrique hordóban, de a fahordó hatása nem telepszik rá a borra. Fiatalos, dinamikus, egy-két pohárnál többet is lehet inni belőle.

szigetbor-6.JPG A Borháló Borkereskedés öt éve azzal robbant be a köztudatba, hogy kiváló borokat hozott a piacra nagyobb kiszerelésben, nagyon jó áron. Kínálatában Magyarország legkiválóbb borászatainak minőségi tételei éppúgy megtalálhatók, mint az exkluzívan forgalmazott saját felfedezések – emlékeztett rá Csapó Szabolcs marketing igazgató. Évente mintegy ezer boros rendezvényt szerveznek, ahol próbálják a boraikat „barátivá” tenni. Ezért vezették be például a cseregarancia intézményét. Ha valaki bort vásárol tőlük, otthon felbontja, megkóstolja, és nem ízlik neki, visszaviheti, kicserélik – persze csak akkor, ha még nem itta meg a javát! Boraik minőségére jellemző, hogy tavaly mindössze száz ilyen eset fordult elő – az egész országban! Ami pedig ugyancsak fontos: a nagyobb csomagolásba nem gyengébb minőséget töltenek. A „bag-in-box” dobozokban ugyanaz a bor van, mint a palackokban, csak így akár 40-50 százalékkal is olcsóbb lehet.

szigetbor-7.JPG A Mátrai borvidék 112 éves pincészetében működik a Dubicz Borászat – mutatta be a céget Dunai Bernadett, az egyik tulajdonos. Ezen a borvidéken már ezer éve foglalkoznak szőlő- és bortermeléssel. Ők ugyan még csak 17 éve tulajdonosok itt, de 110 hektárnyi szőlő termését dolgozzák fel. A fehérborokban a Mátra olyan karaktert képvisel, ami a balatoni boroknál nincs meg. Igen fontos, hogy állandó, jó minőséget tudjanak előállítani. A bor a harmóniáról is szól. Ha túl karakteres – férfias. Ha illatos – nőies, az édesség kedvelése viszont korosztályoktól függő. Ők igyekeznek a fesztiválra „uniszex” borokat létrehozni. Megjelenésük jellegzetes: a címkén a csúcsok a Mátra vonulatai jelképezik, a szám, az 1014 pedig Magyarország legmagasabb hegycsúcsát a Kékestetőt szimbolizálja. Arra pedig különösen büszkék, hogy az Újbor és Sajtfesztiválon már több díjat is nyertek!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük