A legendás magyar musical, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról a 14. Harley-Davidson Open Road Fest nulladik napján ünnepli negyvenedik születésnapját.

 

A legendás magyar musical, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról a 14. Harley-Davidson Open Road Fest nulladik napján ünnepli negyvenedik születésnapját.

 

A  Harley-Davidson több mint egy motormárka, a Harley-Davidson mára már életmód, életérzés, amit mindenki átélhet, vagy éppen megismerhet a 2013-ban már 14. alkalommal megrendezendő alsóörsi Harley-Davidson Open Road Festen. Idén egy igazi ünnepre is sor kerül Alsóörsön: a nulladik napon a Nagyszínpadon kerül bemutatásra a magyar musical történelem egyik legendája, a 40 éves Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról a veszprémi Pannon Várszínház előadásában. A kultikus darab érdekessége az lesz, hogy Vándorfi László rendező elárulta, a közönséget is bevonják a cselekménybe.

 

Az illetékesek az idei 14. Harley Davidson Open Road Festre is sok meglepetést és fantasztikus hangulatot ígérnek, és úgy tűnik, a magyar és külföldi sztárfellépők mellett egy igazi meglepetéssel is szolgálnak.

 

„Örömmel jelentem be, hogy a magyar musical történet egyik legendája, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról az alsóörsi Nagyszínpadon ünnepli megszületésének negyvenedik évfordulóját. A darabot a veszprémi Pannon Várszínház mutatja be a fesztivál nulladik napján" – árulta el Dobai Attila fesztiváligazgató.

 

A Pannon Várszínház igazgatója, Vándorfi László – aki egyben rendezője is a darabnak – elmondta, a legendás musical mondanivalója, üzenete még ma is ugyanolyan érvényű, mint amilyen negyven évvel ezelőtt volt.

 „Maga a darab négy évtizeddel ezelőtt az amerikai témája miatt volt érdekesség, ám a beleszőtt magyar mondanivaló, az előre vizionált problémák mind a mai napig aktuálissá teszik az üzeneteit. A hontalanság, a hazaszeretett, a szélsőségek, a drogproblémák, illetve a másság különböző változatai – generációs, szexuális, faji, kulturális – ugyanúgy a ma korának társadalmát is foglalkoztatják. Akkoriban az LGT élő zenéje döbbenetes hatással volt a közönségre, és a mostani előadás is tartogat a közönség számára különleges ízeket: a zenei alapot egymaga játszotta fel húsz évvel ezelőtt Presser Gábor" – jelentette ki a színigazgató-rendező.

 

Egy biztos, a rengeteg színészt felvonultató darab külön érdekessége lesz, hogy az előadás lelóg majd a színpadról, több esetben összeolvad a közönséggel, és a Harley-Davidson motorok is szerepet kapnak majd.

 

A negyven évvel ezelőtti ősbemutató főszereplője, Tahi-Tóth László fantasztikus ötletnek tartja, hogy a Popfesztivál éppen az Open Road Festen kerül bemutatásra, ráadásul egy ilyen jeles jubileumon.

„Számomra a Harley-Davidson a vándorélet és a hippi mozgalom, valamint a szabadság szinonimája, amely a woodstocki történet miatt kötődik is a darabhoz. A musical több mondanivalója igencsak aktuális ma is, mert örökéletű problémákat feszeget: a hazáját elhagyók honvágyát, amely végigvonul az egész előadáson, az igaz szerelem, vagy éppen a kábítószerrel való élés kérdését" – fogalmazott József legelső megformálója.

 

Még főiskolásként kapott szerepet Hegedűs D. Géza a vígszínházbeli első előadásban, melyben aztán hosszú éveken át játszott, aki szerint a darab drámai és életszerű jelenetei, valamint a zenei világa miatt ma is izgalmas a közönség számára.

„Még ma is örömmel tölt el, hogy részese lehettem ennek az előadásnak, ami a saját nemzedékem nyelvén szólalt meg, és az akkori kortárs, hazájuktól elszakadt fiatalok történetét mutatta be. Ez a musical valóban legenda lett, hiszen a szó igazi értelmében a mi zenei nyelvünkön a mi történetünk vált belőle. A nemzetközileg is nagy sikert arató darab a szabadságvágyról, a szeretetről szól, és a ma társadalmának azt üzeni, hogy igenis jó embernek lenni" – ecsetelte a színész.

 

Amit a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról tudni kell…

A darab Déry Tibor azonos című kisregényének 1973-as magyar musicalváltozata. A kisregényt Pós Sándor alkalmazta színpadra, zenéjét Presser Gábor, dalszövegeit Adamis Anna szerezte. Ez a darab az első sikeres magyar rock musical, amely utat nyitott a popzenének a magyar színházi és irodalmi életbe. A darab, hasonlóan az alapjául szolgáló regényhez, az altamonti rockfesztivál eseményeit és Meredith Hunter meggyilkolását meséli el azt Montanába helyezve, egy disszidált magyar házaspár szemszögéből, párhuzamot vonva a kábítószermámorban úszó tömeg és a nyilaskeresztesek között.

 

Az Alsóörsön a Pannon Várszínház által bemutatandó előadás főbb szereplői:

Sánta László – József

Stefancsik Annamária – Eszter

Zayzon Csaba – Manuel

Koscsisák András – riporter

Kiss T. István – Pokol Angyala

A darabot Vándorfi László rendezi, koreográfus Krámer György.

 

2013. június 5.-9.

14. Harley-Davidson Open Road Fest

Alsóörs

 

http://www.openroadfest.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük