2022.05.22.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Román és magyar kocsikkal közlekedő nyárköszöntő „Jazzmozdony”koncert Zsámbékon, Esztergomban és Budapesten

4 min read
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/51554"><img class="image image-preview" src="/files/images/jazzmozdony090921.jpg" border="0" width="441" height="95" /></a></span> <p>Egy sikeres évadkezdet után, amelynek során a zenei meglepetések újraértelmezték a <em>Jazzmozdony</em> mögött álló koncepciót - a klasszikus koncertek mellett egy egyedülálló gitárkvartetel, az „Eunic Day, Europe on stage" rendezvényen egy rendkívüli, hét ország zenészeit egyesítő jam sessionnal, vagy a Budapesten és Amszterdamban tanuló fiatal tehetségek bemutatkozó koncerjével illetve a <em>„A külváros dalai"</em> című sláger-átiratok után a Budapesti Román Kulturális Intézet egy háromrészes koncertsorozattal zárja a Jazzmozdony 2011-es koncertszezon első félévét.

 

Egy sikeres évadkezdet után, amelynek során a zenei meglepetések újraértelmezték a Jazzmozdony mögött álló koncepciót – a klasszikus koncertek mellett egy egyedülálló gitárkvartetel, az „Eunic Day, Europe on stage" rendezvényen egy rendkívüli, hét ország zenészeit egyesítő jam sessionnal, vagy a Budapesten és Amszterdamban tanuló fiatal tehetségek bemutatkozó koncerjével illetve a „A külváros dalai" című sláger-átiratok után a Budapesti Román Kulturális Intézet egy háromrészes koncertsorozattal zárja a Jazzmozdony 2011-es koncertszezon első félévét.

 

Egy sikeres évadkezdet után, amelynek során a zenei meglepetések újraértelmezték a Jazzmozdony mögött álló koncepciót – a klasszikus koncertek mellett egy egyedülálló gitárkvartetel, az „Eunic Day, Europe on stage" rendezvényen egy rendkívüli, hét ország zenészeit egyesítő jam sessionnal, vagy a Budapesten és Amszterdamban tanuló fiatal tehetségek bemutatkozó koncerjével illetve a „A külváros dalai" című sláger-átiratok után a Budapesti Román Kulturális Intézet egy háromrészes koncertsorozattal zárja a Jazzmozdony 2011-es koncertszezon első félévét.

A zenei utazáson Luiza Zan (RO) – ének, Gyárfás István (HU) – gitár és Berkes Balázs (HU) – nagybőgő lépnek fel a zsámbéki jazzfesztiválon, az esztergomi Vár-Színházban és a Budapesti Román Kulturális Intézet udvarán külön erre az alkalomra felépített színpadon.

Luiza Zan több hazai és nemzetközi előadói díjat nyert, többek közt 2003-ban a Montreux-i Nemzetközi Jazzfesztivál „Shure Montreux Jazz Voice Competition" díját, 2004-ben Bukarestben a Romániai Dszessz-Gálán értékteremtő munkásságáért kapott különdíjat. Több koncertet és workshopot tartott neves zenészekkel, mint például Rick Condit (USA), Jurgen Bothner (Németország), Soweto Kinch (Anglia) szaxofonosokkal, Armen Donelian (USA), Geri Allen (USA) zongoristákkal, Tom Kirkpatrick (Olaszország) trombitással és a 4Given-el. 2008-ban a Budapesti Román Kulturális Intézet meghívására Romániát képviselte az esztergomi Jazztergom Fesztiválon.

Gyárfás István hegedűsnek készült, a Kandó Kálmán Kollégiumban végezte tanulmányait, ezt követően tér vissza a zenéhez. Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén szerezte 2001-ben, ahol jelenleg dzsesszgitárt oktat. Számtalan fesztiválon és jazzklubban fellépet olyan neves zenészek társaságában mint például Kovács Gyula, Kőszegi Imre, Pege Aladár és Vukán György nagybőgösok, Szakcsi Lakatos Béla, Tomsits Rudolf trombitás, Dés László és Dresch Mihály szakszofonosok, Deseő Csaba, Török Ádám fuvolás Tommy Víg, Bosko Petrovic, Ed Thigpen szólisták, Ernie Wilkin, Herbie Mann, Joe Murányi, Carol Cass és Sidney Ellis.

 

Berkes Balázs a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola nagybőgő szakán tanult Tibay Zoltán növendékeként. 1962-től 1978-ig a Magyar Rádió együtteseiben dolgozott, tagja volt a Magyar Rádió és Televízió Tánczenekarának, majd hosszú ideig a Stúdió 11-nek. Rádiós és televíziós munkája mellett különböző formációkban játszott, fellépett a hazai jazzélet valamennyi meghatározó egyéniségével. 1962 óta rendszeresen koncertezik Vukán Györggyel. 1980-tól Super Trio néven léptek fel Kőszegi Imrével kiegészülve, 1990 óta a Creative Art Trióban Balázs Elemérrel alkotják a formációt, melynek fúvósokkal kiegészített változata volt a Creative Art Ensamble. Számos külföldi partnere volt, többek között olyan neves előadókkal játszott együtt, mint Teddy Wilson, Art Farmer, Paquito D'Rivera, Jiggs Whigham, Albert Mangelsdorff, Kay Winding, Tony Scott, Stepko Gut, Frank Foster, Kenny Wheeler, Ted Curson, Charles Tolliver, Anette Lowman, Jukka Perko, Steve Grossman, The Golden Gate Quartet, valamint a környező országok vezető jazzmuzsikusai. Nyugdíjba vonulásáig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola Jazz Tanszakán nagybőgőtanár volt és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanított docensként.

A koncert előtt a közönség megtekintheti a 2010-ben készült Jazzmozdony egy éves, KULTEÁ-ban tartott születésnapi koncertfilmjét, Rafael Vasilcin rendezésében.

 

Program:

Zsámbéki Jazz Open 2011 (2011 július 1, péntek, 20:30 óra) – Immár tizenkettedik alkalommal rendezik meg a zsámbéki Romtemplom tövében az Európa-szerte egyre nagyobb hírnévre szert tevő Zsámbék Jazz Open koncertsorozatot, amelynek különlegessége, hogy csak júliusi péntek estéken látható-hallható. A koncerteken a hazai és külföldi élvonal jeles képviselői és ifjú tehetségei is fellépnek. (2072 Zsámbék, Corvin János utca)

Esztergom (július 2, szombat, 21:00 óra) – egyedülálló koncert az Esztergomi Vár-Színházban (2500 Esztergom, Várhegy).

Budapest (július 3, vasárnap, 20:00 óra)– ünnepi koncert a Budapesti Román Kulturális Intézet udvarán (1146 Bp. Izsó u. 5.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.