2014. június 25-én kezdődött az augusztus 21-ig tartó Zenés állatkerti esték koncertsorozat a Fővárosi Állat- és Növénykertben. (lásd: http://euroastra.hu/node/80958) A Calcutta Trió valamint Pátkai Rozina és zenekara koncertjét követően 2014. július 9-én a Romengo Együttes lép a pódiumra.

 

2014. június 25-én kezdődött az augusztus 21-ig tartó Zenés állatkerti esték koncertsorozat a Fővárosi Állat- és Növénykertben. (lásd: http://euroastra.hu/node/80958) A Calcutta Trió valamint Pátkai Rozina és zenekara koncertjét követően 2014. július 9-én a Romengo Együttes lép a pódiumra.

 

Örömzene – A fák is táncra perdülnek ….

A Romengo Együttes magyarországi oláh-cigány zenét játszik. A tagok nagy része ezt a muzsikát anyanyelveként sajátította el.

 

A nagyszerű hangú énekesnő, Lakatos Mónika, 1996-ban tűnt fel, amikor népdal kategóriában megnyerte a Ki mit tud?-ot, majd később tagja lett a Romano Dromnak is. A felfedezésében nagy szerepe volt a Holdvilág Színház igazgatójának, Malgot Istvánnak, aki a XVI. kerületi Világ moziban létrehozott egy színházi csoportot, melynek a munkájába bevonta az ott élő cigány fiatalokat. Az együttes alapítás kezdete azonban már a szerelemmel van összefüggésben. Mónikát munka közben ismerte meg Rostás Mihály Mazsi (gitár, ének), az együttes vezetője, akivel először családot, majd együttest alapítottak.

 

2010-ben a Gryllus Kft. jelentette meg a Kétháné című lemezüket. Addig nem nagyon lehetett róluk hallani. A lemezről azután a nemzetközi sajtó értesített bennünket, miután felkerült a világzenei rádiósok listájára. A lemez közvetlenül a megjelenését követően felkerült World Music Chart Europe listájára, rögtön az ötödik helyére, amire azóta is nagyon büszkék.

 

Most jelent meg a Nagyecsed – Budapest című lemezük, ugyancsak a Gryllus Kft-nél, de immár fél tucat közreműködővel, és több olyan számmal, ami jócskán eltér az eddigiektől.

A Nagyecsed a gyökerüket jelenti, Budapest pedig azt a nagyvárosi életet, ahol olyan muzsikusokkal kerülhettek kapcsolatba, akik gazdagítják a zenéjüket. Gyakran játszanak együtt a hazai jazzélet és a magyar népzene kiválóságaival, olyan zenészekkel és együttesekkel, mint Dresch Mihály, Szokolay Dongó Balázs, Szalóki Ági, a Kaláka együttes. Külföldön is népszerűek. 2006 óta Európa számos országában vitték el Magyarország jó hírét. Ismerősként köszöntik őket a franciaországi fesztiválokon, gyakran lépnek fel Németország városaiban. A spanyol flamencogitáros, Juan de Lerida barátjukkal a közös koncertek után, elérkezett az idő a közös felvételek elkészítésére is.

 

Az új lemezen a már több mint tíz éve létező Romengo elsősorban az ecsedi, letisztult oláh cigány zenét mutatja be, hagyományos és saját dalokon keresztül. Utóbbiak némelyikében nemcsak cigány, hanem magyar nyelvű versszakok is elhangzanak. Szerepel a CD-n kalotaszegi muzsika is, a Gyöngyvirágos.

 

A CD címe a Romengo "családi vállalkozására" utal: az unokatestvéri viszonyban lévő három tag, a zenekarvezető Rostás Mihály Mazsi (gitár, ének), Lakatos János Guszti (kanna), illetve Balogh Tibor (teknő, szájbőgő, cajon) egyaránt a szatmári Nagyecseden született, Mazsi felesége, az énekesnő Lakatos Mónika, valamint Rosonczy-Kovács Mihály hegedűs pedig Budapesten.

A műsor vendége, Dresch Mihály (szaxofon) a hazai népzene és jazzélet kiválósága.

 

A koncerten a két lemez legszebb zenéi hangzanak fel. Persze, táncokkal …. , és ebből a közönség se marad ki!

 

 

 

2014. július 9. 20:30

Zenés állatkerti esték

Romengo együttes

Vendég: Dresch Mihály (szaxofon)

Varázshegy, Csillagtér

 

http://www.zoobudapest.com/

http://romengo.com/

https://www.facebook.com/Romengo?fref=ts

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük