San DiegoSan Diego

A világ legjobb pilótái hasítják majd az eget az amerikai egyesült államokbeli San Diego-ban a Red Bull Air Race idei utolsó előtti futamán, szeptember 21-én és 22-én.

 

 San DiegoSan Diego

A világ legjobb pilótái hasítják majd az eget az amerikai egyesült államokbeli San Diego-ban a Red Bull Air Race idei utolsó előtti futamán, szeptember 21-én és 22-én.

 

Tizenhárom pilóta versenyez majd egymással a pontversenyben való előbbrejutásért. Igen szűk szlalompályán repülnek át alig pár méterre a víz felszín felett, mintegy 400 km/ h-s sebességgel és olykor akár 10G-s terheléssel.

A San Diego-ban első ízben landoló Red Bull Air Race egyúttal az amerikai hadsereg tiszteletére rendezett, egyhónapos ünnepségsorozat nyitó eseménye is lesz.

Ahogy a 10 fordulós, látványokban gazdag évad közeledik a vége felé, úgy éleződik egyre jobban a verseny, és a nézők San Diego-ban izgalmas futamnak nézhetnek elébe. Jelenleg 41 ponttal a kaliforniai Mike Mangold áll az élen. Nemrégiben vette át a vezetést Paul Bonhomme-tól, aki sokáig vezette a mezőnyt az idei évadban, s most a második helyen áll, mindössze két ponttal Mangold után. San Diego mindkét pilóta számára döntő verseny színhelye lesz, és a magyar Besenyi Péter, aki jelenleg 30 pontjával a harmadik helyen áll, még képes lehet nyomást gyakorolni a mezőny élén állókra.

Mangold, a 2005-ös világbajnok, ez évben hihetetlen módon nyerte vissza energiáit, és nem győzi várni, hogy hazai nézősereg előtt versenyezhessen. "Alig várom már, hogy bemutassam a családomnak és minden barátomnak a 21. század légi motorsportját, és az otthonom közelében biztosíthassam a 2007-es Red Bull Air Race Világbajnokság bajnoki címét" – nyilatkozta Mangold.

Ez lesz a második verseny, amelyet az USA-ban rendeznek. Májusban, Monument Valley-ben Utah állam adott otthont az első, Amerika földjén tartott futamnak.

Az utóbbi két forduló folyó feletti, szűk pályás versenyét követően a pilótáknak San Diego-ban egészen másfajta kihívással kell szembenézniük. Az óriási, nyílt kikötőben sok éles kanyar, spirál és légi kapu lesz a pályán, ahol még nehezebb lesz végignavigálni a gépeket.

San Diego polgármestere, Jerry Sanders házigazdaként örömmel üdvözölte a versenyt, és azt mondta:"San Diego már nagyon sok világrangú sportesemény számára szolgált helyszínül, és külön megtiszteltetés, hogy a 2007-es Red Bull Air Race Világversenyt e kitűnő sorozat tagjaként üdvözölhetjük."

A kvalifikációs futamokra pénteken, szeptember 21-én kerül sor, a verseny döntője pedig, amely selejtező körökből, negyeddöntőből, középdöntőből és döntőből áll, szeptember 22-én, szombaton lesz.

Az esemény a Big Bay öbölben zajlik majd, amely jól látható az Embarcadero Marina Park északi és déli félszigetéről.  http://www.redbullairrace.com/

A végső döntőt Ausztráliában, Perthben rendezik, november 3-án és 4-én.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük