Nyári rezidenciáján fogadta Schmitt Pál köztársasági elnököt XVI. Benedek pápa 2010. szeptember 10.-én. A magyar államfő egy rézmetszetű térképet vitt ajándékba a pápának. Schmitt Pál ezután Tarcisio Bertone bíborossal, a vatikáni államigazgatás vezetőjével és Giorgio Napolitano olasz államfővel találkozott.

Nyári rezidenciáján fogadta Schmitt Pál köztársasági elnököt XVI. Benedek pápa 2010. szeptember 10.-én. A magyar államfő egy rézmetszetű térképet vitt ajándékba a pápának. Schmitt Pál ezután Tarcisio Bertone bíborossal, a vatikáni államigazgatás vezetőjével és Giorgio Napolitano olasz államfővel találkozott.

Magánkihallgatáson fogadta péntek délelőtt XVI. Benedek pápa Schmitt Pál köztársasági elnököt a Castel Gandolfo-i nyári rezidencián. Az audiencia előtt az államfőt svájci gárdisták díszsorfala köszöntötte magas rangú vendégeknek kijáró ceremónia szerint. A köztársasági elnök német nyelven, tolmács nélkül beszélgetett a pápával.

A köztársasági elnök egy XVII. századi, rézmetszetű térképet ajándékozott a katolikus egyházfőnek. A térképet John Speed angol történész-térképész metszette, és 1626-ban jelent meg Londonban "A világ legnevezetesebb részeinek látképe" című atlaszban. Ez arról nevezetes, hogy az első angol szerzőtől származó és Angliában nyomtatott világatlasz. A magyar államfő egy érmet kapott ajándékba, amely az egyházfőt ábrázolja.

A Vatikáni Információs Szolgálat közleménye szerint a pápa és a magyar államfő az ország helyzetéről cserélt eszmét, különös tekintettel a katolikus egyház közszolgálati tevékenységére, elsősorban a családi és közösségi élet területén. Tovább szóba került a soron következő magyar uniós elnökség és a nemzetközi helyzet is.

A pápával folytatott négyszemközti beszélgetés után a magyar államfő találkozott Tarcisio Bertone bíboros államtitkárral, a vatikáni kormányzat vezetőjével. Délután Schmitt udvariassági látogatást tett Rómában Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnöknél. A találkozóról a RomeReports videót is készített.

Szeptember 10-én Schmitt Pál magyar államfő, szentszéki látogatása után, este 6 órakor a Római Magyar Akadémián találkozott az olaszországi magyar közösség csoportjával.

A nagy számban megjelent magyar közösség teljesen megtöltötte a Falconieri-palota dísztermét. Olaszország egész területéről érkeztek magyarok, többek között Velencéből, Bolognából és Firenzéből.

Az államfő a Római Magyar Akadémián zajló „Magyarok a XXI. században" elnevezésű konferenciasorozat témájához kapcsolódva beszédében arról szólt, hogy köztársasági elnökként milyen elképzelései vannak a határon túli magyar közösségek támogatását és együttműködését illetően. Hangsúlyozta, hogy az anyaország most különösen fontosnak tartja a nemzeti összetartozás kérdését, és megjegyezte, hogy a kormány a Trianon-emléknapot jelölte ki a nemzeti összetartozás napjává.

Beszédében elmondta, hogy államfői feladatainak egyike lesz a külföldön élő magyar közösségekkel való kapcsolattartás hasonló találkozók keretében is. Az est folyamán az Olaszországban élő magyarok közül többen kifejtették gondolataikat, terveiket, amelyekkel a határon túl élő magyar csoportok közösségformálását, identitásmegtartását lehet elősegíteni. Schmitt Pál elmondta: arra fog törekedni, hogy megfelelő támogatást kapjanak a külföldön élő magyarok terveik megvalósítására, a magyar kultúra igényes bemutatására és megőrzésére. Végül köszönetet mondott minden résztvevőnek és az összejövetel szervezőinek a szép élményért, amelyet a találkozó jelentett számára.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük