Segélykiál(lí)tás – Vörösiszap katasztrófa 2010 címmel nyílt jótékonysági kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban, amely az MTI riportfotói, a katasztrófáról készült videoanyag mellett a devecseri Gárdonyi Géza Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola tanulóinak rajzait, valamint a Devecserben begyűjtött védőruhákat, védőfelszereléseket mutatta be.

 

Segélykiál(lí)tás – Vörösiszap katasztrófa 2010 címmel nyílt jótékonysági kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban, amely az MTI riportfotói, a katasztrófáról készült videoanyag mellett a devecseri Gárdonyi Géza Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola tanulóinak rajzait, valamint a Devecserben begyűjtött védőruhákat, védőfelszereléseket mutatta be.

A Segélykiál(lí)tás december 16-ától Veszprémben is látható, kibővítve új tartalmi egységekkel, a munkatársaink által Devecserben és Kolontáron gyűjtött tárgyi anyaggal és a helyszínen készített fotókkal. A veszprémi tárlat létrehozásában több, a katasztrófa idején ott dolgozó, a helyreállítási munkákban és újjáépítésben szerepet vállaló szervezet is együttműködött, mindenek előtt képi dokumentációjuk rendelkezésre bocsátásával.

A múzeum társadalmi szerepvállalásához hozzá tartozik, hogy reagáljon erre az országos szintű, több ezer, a megyénkben élő embert közvetlenül érintő katasztrófára. Célunk, hogy ne engedjük lankadni a figyelmet, érzékeltessük a veszteséget, és rámutassunk annak fontosságára. Le kell vonni a megfelelő következtetéseket annak érdekében, hogy a jövőben ne történhessenek ilyen, vagy ehhez hasonló tragédiák.

A Laczkó Dezső Múzeum a begyűjtött tárgyakat mementóként az utókor számára is meg kívánja őrizni. Restaurátor munkatársaink ezért kísérletet tettek a szennyezett tárgyak konzerválására – a kiállításon többek között ezek is láthatóak. A célunk az volt, hogy a begyűjtött tárgyak, fotopozitívek, iratok, nyomtatványok  felületén a "vörösiszap" szennyeződést rögzítsük, konzerváljuk, leporlását megakadályozzuk. A műtárgyvédelmi osztályon elkülönített két – a többi restaurálástól elzárt – területetlen dolgoztak, ahol biztosított a helyi elszívás, illetve vegyifülke. A szakemberek Devecser Önkormányzatának készletéből kapott teljes körű egyéni védőfelszerelésben dolgoztak. A vízre kevésbé-, vagy nem érzékeny anyagú tárgyakra egy rugalmas filmet adó metil-metakrilát diszperziót fújtak több rétegben. A papíralapú dokumentumokat egy gyógyszeriparban és múzeumi restaurálásban egyaránt alkalmazott anyaggal (észteralapú polimer és természetes sellak keverékének etilalkoholos oldatával) kezelték. Ezek beszerzésében is segítséget kaptunk Devecsertől. Az anyagok kémiai korrózióját csak lelassítani lehet, ezért az érintettek számára különösen becses fotopozitiveket máris digitalizáltuk, de az iratok archiválására is sor kerül az információk megmentése érdekében. A kiállított tárgyak szemlélése tehát a konzerválást követően veszélytelen, de végleges kezelésükről csak idővel lehet reálisan dönteni.

Jótékonysági kiállításunkra támogatói jegy váltható 300.- és 500.- forintos értékben. A Múzeum a támogatások teljes összegét a devecseri Római Katolikus Plébánián keresztül a rászorultak megsegítésére továbbítja.

Segélykiál(lí)tás – Vörösiszap Katasztrófa 2010

Jótékonysági kiállítás a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeumban

2010. december 16. – 2011. február 28-ig.

A kiállítás védnökei:

Schmittné Makray Katalin – Magyarország köztársasági elnökének felesége

Mádl Dalma – a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete

Göncz Árpádné – a Kézenfogva Alapítvány kuratóriumi elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük