Karácsony előtt nagy szegénységben élő családok fordultak a Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztalhoz azzal a kéréssel, hogy segítsen nekik élelemhez, tűzifához, lakbérre valóhoz jutni, mert nélkülözni kénytelenek.

 

   Karácsony előtt nagy szegénységben élő családok fordultak a Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztalhoz azzal a kéréssel, hogy segítsen nekik élelemhez, tűzifához, lakbérre valóhoz jutni, mert nélkülözni kénytelenek.

     Egy tatabányai szívbeteg nagymama nyolc éves unokájának szeretné biztosítani a betevő falatot, de 48 ezer forintos jövedelméből nem futja a 30 forint lakbérre, és a 400 ezer forint közüzemi díjhátralék törlesztésére. „Akármit akarok, nem tudok, mit tenni" – írta.

     Egy másik bajba jutott, Csík Ágnes  üzenete így szól: „Gázom két éve nincs már, kályhával fűtök, esélyem sincs, hogy kifizessem a tartozásomat. Az esedékes villanyszámlát sem tudom már fizetni, nemhogy az ELMŰ által követelt 585 ezer forint díjhátralékot. A vízzel is ugyanúgy állok, mert nem tudom magamat utolérni. Közben két gyereket nevelek. Végigjártam az önkormányzatot és a családsegítőt is, de sehol sem tudnak segíteni, elutasítanak. Ha végrehajtást tesznek a házra, a bank felmondja a hitelünket, és mehetünk az utcára. Kérem, tárják a nyilvánosság elé, hogy a szolgáltatók egyoldalúan döntenek emberek életéről".

     Egy anyagi támogatást kérő budapesti asszony levele szerint „Tüzelőre és élelemre sem jut már pénzünk. Házunkba nincs bevezetve a gáz sem. Lányommal élek idős rokkantnyugdíjasként, súlyos betegen. Csupán gyógyszerre 30 ezer forintot kell költenem havonta."

     Egy másik budapesti rokkantnyugdíjas kész volna dolgozni is, de munkát nem talál. Elküldte az MSZF-nek Orbán Viktorhoz írt nyílt levelének szövegét, melyben azt sürgeti, hogy biztosítsák a munkához való jogot, „a munkának és a nyugdíjnak legyen piacgazdasági értéke", hogy az ember meg tudjon élni.

     A Magyar Szociális Fórum rendkívül fontosnak tartja a tettekben megnyilvánuló szolidaritást elesett embertársainkkal. A rászorultak között akad olyan, akin hazai, vagy külföldi adakozó segített. Mindazonáltal a megélhetési gond oly tömegessé vált az elmúlt években, hogy egyéni adakozásból képtelenség megoldani. Állami akarat szükséges ahhoz, hogy a válságos helyzetet enyhítsék -figyelmeztet az MSZF SZK a.kialakult társadalmi helyzetre.

X X X

A segélykérők neve és címe az MSZF SZK-nál elérhető.

szocialisforum@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük