2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Sérült gyerekek lovasterápiás táborai Fóton

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63496"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Torpikek1%20%28Large%29.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span>A MOL Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító programjának támogatásával 4 hét alatt összesen 58, különböző típusú sérüléssel élő gyermek táborozott a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás Központjában. A gyermekek életkora 5 és 18 év között változott, többségük iskolás- kisiskolás korú volt. A táborok megszervezését évek óta támogatja az Alapítvány. A négy, egyenként egy hetes élményterápiás tábort a résztvevő gyermekek sajátosságainak, életkorának megfelelően, különböző vezérfonalra fűzve, más-más tematikával tervezték meg a terapeuták, ezáltal is elősegítve a terápiás célok elérését. Mind a négy tábor fő eleme a ló és a lovaglás nyújtotta élmények és tapasztalatok.

torpikek1%20%28large%29.thumbnailA MOL Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító programjának támogatásával 4 hét alatt összesen 58, különböző típusú sérüléssel élő gyermek táborozott a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás Központjában. A gyermekek életkora 5 és 18 év között változott, többségük iskolás- kisiskolás korú volt. A táborok megszervezését évek óta támogatja az Alapítvány. A négy, egyenként egy hetes élményterápiás tábort a résztvevő gyermekek sajátosságainak, életkorának megfelelően, különböző vezérfonalra fűzve, más-más tematikával tervezték meg a terapeuták, ezáltal is elősegítve a terápiás célok elérését. Mind a négy tábor fő eleme a ló és a lovaglás nyújtotta élmények és tapasztalatok.

torpikek1%20%28large%29.thumbnailA MOL Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító programjának támogatásával 4 hét alatt összesen 58, különböző típusú sérüléssel élő gyermek táborozott a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás Központjában. A gyermekek életkora 5 és 18 év között változott, többségük iskolás- kisiskolás korú volt. A táborok megszervezését évek óta támogatja az Alapítvány. A négy, egyenként egy hetes élményterápiás tábort a résztvevő gyermekek sajátosságainak, életkorának megfelelően, különböző vezérfonalra fűzve, más-más tematikával tervezték meg a terapeuták, ezáltal is elősegítve a terápiás célok elérését. Mind a négy tábor fő eleme a ló és a lovaglás nyújtotta élmények és tapasztalatok.

 

A látássérült gyermekek „Lókötők" táborában 22 vak és halmozottan sérült gyermek vett részt. A tábor keretét egy "mese" adta, melyet a gyerekek közösen találták ki a hét folyamán.

Mindenki szerepet választott, majd saját jelmezt készített magának. A résztvevőknek csapatokat alkotva közösen kellett az akadályokat legyőzniük. A próbatételek lovon és ló nélkül egyaránt zajlottak, ügyességet, valamint kitartást, bátorságot igénylő feladatok végrehajtásával. A fóti terápiás központ kiváló helyszínt nyújtott a táborhoz, hiszen szenzoros park, kalandpark, mászóvár, játszótér, fűszerkert is a gyerekek rendelkezésére állt. Minden sikeres próbatétel után egy "fabatka" járt jutalomként, s természetesen a cél csapatonként a legtöbb fabatka összegyűjtése volt. A tábort egy vetélkedő zárta, melyben felidézték a hét összes programját kérdések formájában, összegezve a héten szerzett új ismereteket.

A gyermekek fejlesztéséről 4 lovasterapeuta, 1 fejlesztő pedagógus, 1 hidroterapeuta, 2 kézműves, 1 logopédus, 1 szomatopedagógus, 1 gyógytornász, és 6 gyógypedagógus gondoskodott. Munkánkat segítette egy gyógypedagógiai asszisztens, két nevelő tanár, és két állandó lovasterápiás segítő is. A táborokban összesen 14 önkéntes segítő működött közre.

 

A „Honfoglalás táborban" 12 fő különböző típusú sérült gyermek vett részt: tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, autizmussal élő, és halmozottan sérült gyermekek.

A tábor alapötlete azt a célt szolgálta, hogy a gyerekek további ismereteket szerezzenek történelmünkről, a magyar nép eredetéről, képességeiknek, életkoruknak megfelelő szinten. Mivel a magyarok történelme elválaszthatatlan a lovakétól, így a lovasterápiás fejlesztő foglalkozások is szerves részeit alkották a tábor programjának. A kreatív foglalkozásokon elkészítettünk egy igazi „jurta falut" anyag lovakkal, figurákkal, tűzrakhellyel, levendulával töltött, saját maguk által festett illatzacskót, turulos medált, rovásírásos medált készítettek a gyerek. Egy délután meghívtuk a szülőket is egy közös programra, ahol a közösen elfogyasztott finom uzsonna mellett a gyerekek gitár és szintetizátor kísérettel kedvenc dalaikat énekelhették el, a bátrabbak még verseket is szavaltak.

 torpikek4%20%28large%29.thumbnail

„A fehér ló mondája" táborban a hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola tanulói közül 12 fő vett részt.

A táborlakók közösen kutatták a régmúlt emlékeit, fedezték fel a honfoglalás korát, és a fehér ló történetén keresztül Pannónia elfoglalását. A táborlakóknak az egy hét alatt lehetőségük nyílt megismerkedni a honfoglalás kori emberek életével, kultúrájával, szokásaival, kiváló környezetben, jól képzett lovakkal. A projektzárás keretében a gyerekek a maguk készítette jelmezekben és díszletek között eljátszották A fehér ló mondáját. A hét folyamán a meghívott terapeuták tették még színesebbé, élménydúsabbá a résztvevők számára felejthetetlenné a táborban eltöltött időt.

 

A „Hupikék Törpikék" táborban szintén 12 kisgyermek vett részt, ahol a tábor kerettörténetét a jól ismert „Hupikék Törpikék" mese adta. A tábor során a Törpikék számos kalandba keveredtek, számos nehéz helyzetet, problémát kellett megoldaniuk, de ebben mindig segítségükre voltak „Táltos paripáik". A tábor során a lovasterápiás foglalkozások kiegészültek különböző kreatív foglalkozásokkal, amelyeken a gyerekekkel közösen elkészítették Aprajafalvát a gomba házikókkal, mindenki készíthetett magának mozgatható Hupikék Törpikék figurát és a Törpikék kék színű paripáját is. A gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna foglalkozásokon is igyekeztek a komplex gyógypedagógiai fejlesztésre helyezni a hangsúlyt. A szenzoros park használata során igyekeztek a gyerekeket sokféle típusú ingerhez juttatni annak érdekében, hogy a szenzoros ingerfeldolgozás zavarai csökkenjenek náluk.

Ezúton is köszönik a MOL Új Európa Alapítvány támogatását, melynek segítségével ezen a nyáron sikerült sok kis gyermeknek nem csak élményekben gazdag, hanem terápiás szempontból is nagyon tartalmas nyári tábort szervezniük, komplex élményterápiás programot megvalósítaniük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.