2022.november.28. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„Hordóművészet”

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63500"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/hordo.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>A Budapesti Román Kulturális Intézet (RKI), a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Herczeg Alapítvány gondozásában nyílt különleges kiállítás  <strong><em>Barrique Art: De Gustibus</em></strong>  címmel az Intézet Izsó utcai székházában.  A művészi gondolat szokatlan hordozón, hordókon ölt testet.  A rendező intézmények a temesvári Savoya Borházzal közösen szerveztek a fenti címmel 2012. augusztus 7-8. között vándorkiállítást, mely a második napon a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (Budapest, Korona tér 1.) folytatódott. </p> <p> 

hordo.thumbnailA Budapesti Román Kulturális Intézet (RKI), a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Herczeg Alapítvány gondozásában nyílt különleges kiállítás  Barrique Art: De Gustibus  címmel az Intézet Izsó utcai székházában.  A művészi gondolat szokatlan hordozón, hordókon ölt testet.  A rendező intézmények a temesvári Savoya Borházzal közösen szerveztek a fenti címmel 2012. augusztus 7-8. között vándorkiállítást, mely a második napon a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (Budapest, Korona tér 1.) folytatódott.

 

hordo.thumbnailA Budapesti Román Kulturális Intézet (RKI), a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Herczeg Alapítvány gondozásában nyílt különleges kiállítás  Barrique Art: De Gustibus  címmel az Intézet Izsó utcai székházában.  A művészi gondolat szokatlan hordozón, hordókon ölt testet.  A rendező intézmények a temesvári Savoya Borházzal közösen szerveztek a fenti címmel 2012. augusztus 7-8. között vándorkiállítást, mely a második napon a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (Budapest, Korona tér 1.) folytatódott.

 

Az RKI székházban 2012. augusztus 7-én tizennégy műtárggyá alakított boroshordó várta a megnyitó közönségét,  amely  a bánsági Temespéter (Petrovaselo) községből származó borokat (habzó rozé, chadonay, pinot noire, savignon, merlo) is megízlelhette. 2012 augusztus 8-án további 8 hordóinstallációt tekinthettek meg az érdeklődők a Korona téren, magyar borkóstoló kíséretében a badacsonyörsi Váli Borászat kínálatában.

A Barrique Art: De Gustibus vándorkiállítás a Kulturális Intézet 2012-es Egy város szelleme: Temesvár című rendezvénysorozatának részét képezi, gerincét pedig huszonkét, egykor bor tárolására használt hordó-installáció alkotja. A hordók a művészek jóvoltából új életre keltek, átértelmezve hagyományos funkciójukat.
A hordó-műtárgy (Barrique Art) alapgondolata a temesvári Savoya Borház (http://www.enotecadesavoya.ro ) művészetkedvelő tulajdonosaitól, a Herczeg András és Delia házaspártól származik, akik huszonkét tölgyfahordót küldtek el ugyanilyen számú, kiválasztott romániai és külföldi művésznek, hogy azokat műtárgyakká alakítsák.  

 A hordóra festett alkotások kivitelezésével párhuzamosan, a művészek a témához illő önálló műveket is alkottak, festmény, rajz, metszet formájában, amelyek szervesen illeszkednek a hordóinstallációhoz. A romániai alkotók, festők és szobrászok: Romul Nuţiu, Maxim Dumitras, Gheorghe Zărnescu, Aurel Vlad, Ştefan Pelmus, Csatlós Levente, Tasi József – „Tajó", Călin Beloescu, Adriana Lucaciu, Daniela Constantin, Tila Vica Adorian, Suzana Fîntînariu, Doina Mihăilescu, Constantin Răducan, Sorin Nicodim, Ioan Nemţoi, Liviu Suhar, stb., akikhez hat külföldi művész is társult: Nedim Hadziahmetovic Maffa (Szerbia), Varol Topac és Sema Topac (Törökország),  Gopal Dagnogo (Franciaország), Rostás Beáta (Magyarország) és Carole Turner (USA).
 

A házigazda dr. Brindusa Armanca igazgatónő (RKI) üdvözlő szavaiban emlékeztetett, a borhoz fűződő művészetet megjelenítő kiállítás a résztvevő művészek egyéni (anyagi) áldozatvállalásával jöhetett létre. 

A kiállítást Marcel Tolcea, a kollekció első bemutatóhelye, a Temesvári Képzőművészeti Múzeum igazgatója nyitotta meg.

A megnyitón megjelent  Herceg András, a projekt ötletgazdája, valamint Cristian Sida, Ştefan Călărăşanu és Köteles Róbert művészek. Az ötlet eredetéről elhangzott; a magyar, szerb, román határ közelében lévő Temesvár „határhelyzete" inspirálta a hordó-művészet és kapcsolódó kísérő művei művészi határokat közelítő megoldásait.

Az Intézet magyarországi fennállásának 20. évfordulójához kapcsolódó kettős kiállítás 2012. szeptember 14-ig látogatható, ezt követően a Budapesti RKI Szegedi Fiókintézetébe kerül, ahol a Francia Intézettel és az Olasz Kultúrintézettel közös rendezésben nyílik meg újra, román, francia és olasz borkóstoló kíséretében.

 

http://www.icr.ro/budapest/

http://www.icr.ro/budapest/rendezvenyek/barrique-art-a-hordo-mint-mutargy-kiallitas-es-installacio-budapesten.html  

 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.