2022.05.29.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

SÍELJ ITTHON!

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97211"><img class="image image-preview" src="/files/images/Sielj_itthon_3_GT_RÁ_VSZ_FGy.preview.JPG" border="0" width="489" height="218" /></a></span>A magyarországi téli sportok turisztikai vonatkozásairól, kiemelten a hazai síelési lehetőségekről tartott sajtótájékoztatón <strong>dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára</strong> az idei évet értékelve hangsúlyozta: az eddigi adatok minden tekintetben megalapozzák azt a pozitív várakozást, mely szerint az idei lehet Magyarországon minden idők legsikeresebb éve a turizmusban.

A magyarországi téli sportok turisztikai vonatkozásairól, kiemelten a hazai síelési lehetőségekről tartott sajtótájékoztatón dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára az idei évet értékelve hangsúlyozta: az eddigi adatok minden tekintetben megalapozzák azt a pozitív várakozást, mely szerint az idei lehet Magyarországon minden idők legsikeresebb éve a turizmusban.

A magyarországi téli sportok turisztikai vonatkozásairól, kiemelten a hazai síelési lehetőségekről tartott sajtótájékoztatón dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára az idei évet értékelve hangsúlyozta: az eddigi adatok minden tekintetben megalapozzák azt a pozitív várakozást, mely szerint az idei lehet Magyarországon minden idők legsikeresebb éve a turizmusban.

Idén az első háromnegyed évben 8,16 millió vendég 20,75 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégszám 8,4%-kal, a vendégéjszaka-szám 6,4%-kal haladta meg a tavalyi értéket. Ezen belül az összes vendégéjszakák közel felét kitevő belföldi vendégforgalom emelkedése is 6,3%-os volt. A helyettes államtitkár jó szezont kívánt minden érintettnek, hiszen ha az ötszázezer hazai síelő csak néhány százalékát sikerülne hazai síterepeinken tartani, és rávenni őket, hogy akár csak egy éjszakát hazai ott töltsenek, az akár több tízezres nagyságrendben bővíthetné a belföldi vendégforgalmat. Mindez jótékonyan járulna hozzá a belföldi turizmus teljesítményének további erősödéséhez a hagyományosan holtszezoni időszaknak számító téli hónapokban. Elmondta, hogy a hazai vállalkozások valóban mindent elkövetnek azért, hogy – domborzati és éghajlati adottságainkat figyelembe véve – Magyarországon is elérhető legyen a síelés lehetősége. A belföldi síterepek egyrészt közelebb vannak, másrészt elérhetőbb az áruk, mint a külföldieknek, így akinek csak kevés ideje van, vagy kisebb gyerekeit szeretné síelésre oktatni, annak nagyon szerencsés, hogy itthon is rendelkezésre állnak a szükséges feltételek.

A Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese Glázer Tamás elmondta: a „Síelj itthon!" elnevezésű projekt kiemelt jelentőségű a téli szezon turizmusának élénkítésében. A hazai sípályák és a kapcsolódó szálláshelyek, vendéglátóhelyek többsége olyan kis- vagy középvállalkozás, amely elfogadja fizetőeszközként a hazai turizmus motorját, a SZÉP kártyát is. Kiemelte: számos magyarországi sípálya várja a téli időszakban a síkedvelőket, és a jól felszerelt műanyag pályák is tökéletesen alkalmasak a sítudás hazai megszerzésére gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A hazai szolgáltatások minősége eljutott arra a szintre, hogy kezdőtől a profikig mindenki jól érezheti magát a különböző pályákon.

Glázer Tamás is megerősítette, hogy az eddigi eredmények alapján minden esély megvan arra, hogy 2015 is rekordév legyen a magyar turizmusban. Ezt erősíti az idei téli szezonban immár 10. alkalommal indított Budapest Winter Invitation promóciós kampány is, melyet a Magyar Turizmus Zrt. és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a turisztikai szolgáltatókkal együttműködésben hirdetett meg. A kampány célja Budapest téli szolgáltatásainak népszerűsítése, a vendégforgalom növelése és a látogatók tartózkodási idejének meghosszabbítása – tájékoztatott Glázer Tamás.

A sajtótájékoztatón Fehér Gyula a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnöke elmondta: a Klaszter célja változatlanul a sport- és fizikai aktivitás hazai népszerűsítése, a havas sportok kultúrájának, a biztonságos téli sportolás ismereteinek széles körű terjesztése, sípályák biztosítása, vagyis a síélet fejlesztése Magyarországon. Hazánkban jelenleg 14 sílifttel működő sípálya, illetve 27 síiskola működik.

http://sieljitthon.hu/sajto/

http://aktiv.itthon.hu/

CHERNEL ISTVÁN SÍ ÉS TURISZTIKAI KLASZTER

Klaszter névadója: Chernelházi Chernel István (1865- 1922) magyar ornitológus. Norvégiában 1891-ben ismerkedett meg a sível és a síeléssel, amelyről 1893-tól több népszerűsítő cikket is publikált, majd 1896-ban megírta és kiadta „A lábszánkózás kézikönyve" című könyvét, amelyben Magyarországon elsőként ismertette a sportágat. E művével lerakta a hazai sí szaknyelv alapjait.

 

Áttekintés világviszonylatban*: 80 országban, 2.119 síterepen összesen 26.934 működő sílift van. Több mint 6 millió vendégágy áll rendelkezésre szerte a világon a sízők számára. A Földön több mint 100 millió személy sízik rendszeresen, a legtöbben Németországban (14,6 millió), az USA-ban (13,6 millió) és Japánban (11,5 millió), míg Magyarországon 0,5 millióan (497 ezer). A sízők száma világviszonylatban, ha kismértékben is, de folyamatosan növekszik.

 

Tendenciák: Szakemberek szerint dinamikus növekedés Kínában és Kelet-Európában várható 2020-ig. Globálisan nagy dinamikát ad a „non-skiers" célcsoport bevonása. Egyre többen utaznak téli helyekre üdülni, „nézni" a síző családtagokat. Az elmúlt évek általános tendenciáját a rövidebb (3 napos) síprogramok iránti igény növekedése (többször, rövidebb időtartam) jelentette. Ez a három tényező jelentősen segítheti a hazai síturizmus fejlődését.

 

Áttekintés a környező országokhoz viszonyítva*: Ausztriában a lakosság 36%-a sízik, Szlovákiában, Csehországban és Németországban 18-20 %, Szlovéniában 15%, Lengyelországban 13%, hazánkban 5%, Románia, Szerbia 3%.

 

Magyarországon működő sípályák, sílifttel: 14 db pálya

Összesen 46 sílift üzemel havas pályán. Éjszakai kivilágítással rendelkezik: 9 db;

11 helyen 20 db ratrak (hótaposó munkagép) üzemel. Kisebb sípályák, ahol a rendszerváltásig síliftek üzemeltek: 18 db. Ezek közül 3-5 éven belül új síliftek beüzemelése várható: 2-3 helyszínen.

 

Magyarországi síiskolák száma: 27 db. Ebből műanyag pályával és sífelvonóval rendelkezik: 22 darab, ezeken összesen 24 db sílift van, éjszakai kivilágítással.

Együttesen tehát 42 sípálya, 70 sílift, 30 éjszakai kivilágítással.

 

Klaszter 26 taggal rendelkezik, ebből 10 db havas sípálya:

Dobogókő, Eplény, Kékestető, Lillafüred, Mátraszentistván, Nagy Hideg-hegy, Normafa, Sátoraljaújhely, Pécs, Visegrád.

13 db műanyag pálya ( 9 cég ): 4Seasons, Babos, Fogarasi, Freeride Club, Waxklub, Győrújbarát, Nanook, Megyeri-Gödöllő, Sítechnika-Dorog, +Visegrád

4 síszakmai szervezet:

Iskolai Síoktatók Egyesülete, Síoktatók Magyarországi Szövetsége, Skiculture.hu, Magyar Síakadémia

2 kereskedelmi cég: Hefa Sport – Veszprém, SkiOutlet – Budapest + sílift magántervező

 

Klaszter célja a sport-, és fizikai aktivitás hazai népszerűsítése, a havas sportok kultúrájának és a biztonságos téli sportolás ismereteinek széles körű terjesztése és erre megfelelően fejlesztett helyszínek, sípályák biztosítása. A Klaszter célja, hogy a magyar sízők a hazai sípályák felé forduljanak, ezáltal a magyarországi síélet fejlődjön.  (3 fő tevékenység: marketing, lobbi, pályázatok).

 

Egy éven belüli feladat a klaszter további taglétszám bővítése, idővel az „akkreditált klaszter" minősítés elérése.

 

www.sieljitthon.hu 

 

*Laurent Vanat 2014 áprilisi adatai alapján.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.