http://www.externet.hu/http://www.externet.hu/  Az idén májusban tőzsdére lépett Externet 2008. első félévében 541 millió forinttal növelte árbevételét. A társaság növekvő bevétele az első félévben sikeresen lezárt Tvnet, VIVANET akvizícióknak, az organikus növekedésnek, és a hangszolgáltatások emelkedő volumenének köszönhető.

http://www.externet.hu/http://www.externet.hu/  Az idén májusban tőzsdére lépett Externet 2008. első félévében 541 millió forinttal növelte árbevételét. A társaság növekvő bevétele az első félévben sikeresen lezárt Tvnet, VIVANET akvizícióknak, az organikus növekedésnek, és a hangszolgáltatások emelkedő volumenének köszönhető.

Az Externet Nyrt. 2008. első félévében 541 millió forinttal, 1.478 millió forintra növelte árbevételét. Az organikus növekedés az árbevétel növekedésében közel 92 millió forintot tett ki, míg a fennmaradó hányad az akvizícióknak köszönhető. „Az egyre élesedő piaci versenykörnyezetben is tovább növekedtek az Externet ADSL szolgáltatásokból származó bevételei, és szignifikánsan emelkedett a Megafone márkanéven bevezetett telefonszolgáltatás bevétele."- emelte ki Pórffy András, az Externet Nyrt. elnök-vezérigazgatója. Összességében – a különféle kiegészítő szolgáltatásokkal együtt – az Externet 2008. júniusának végén mintegy ötvenezer előfizetői szerződéssel rendelkezett. A Társaság a jövőben tovább növelheti piaci részesedését az ADSL szolgáltató-váltási folyamat egyszerűsödésével, illetve új szolgáltatások bevezetésével. Várhatóan 2008. harmadik negyedévére valósul meg az  Externet telefon-szolgáltatásaihoz kapcsolódó beruházás, melynek eredményeképpen a társaság a jövőben teljeskörű telefonszolgáltatást nyújthat. A vezetékes- és mobiltelefon szolgáltatókkal megvalósuló hálózati összekapcsolódás lehetővé teszi a saját előfizetői telefonszám-tartomány használatát, illetve a vezetékes számhordozást is. Az új konstrukcióban a vonali szolgáltatást is közvetlenül az Externet nyújthatja az ügyfeleknek.

Az Externet első féléves EBITDA-ja 198 millió forint, mely 50 százalékos emelkedést jelent 2007 első félévéhez viszonyítva. A társaság adózott eredménye 16%-os növekedéssel 73.3 millió forintot ért el. „A 2008-as évre 3,5-4 milliárd forintos árbevételt és 400 millió forint körüli EBITDA-t várunk"- jelentette ki Pórffy András.

A Társaság 2008. év I. félévében sikeresen zárt le két akvizíciót; a tavaly november-decemberben megkezdett VIVANET és Tvnet akvizíciókat. A VIVANET Kft. megvásárlásával az Externet Nyrt. közel 15 ezer előfizetővel bővítette ügyfélállományát, és  mintegy 6.700 ADSL előfizetőt vett át a Tvnet-től.  A júniusban lezárult – az Externet és a VIVANET közötti – szervezeti és műszaki integráció eredményei a harmadik negyedévtől megjelennek. A szervezeti összeolvadás során a két cég pénzügyi, ügyfélszolgálati, létesítési, műszaki és értékesítési területei kerültek összevonásra s további megtakarítás várható az ingatlanbérlet és üzemeltetés területén, illetve a távközlési szolgáltatások igénybevétele során.

                         

Háttérinformáció:

Az Externet 1996-ban regionális internetszolgáltatóként indult, és napjainkra az egyik legdinamikusabban növekvő hazai alternatív távközlési társasággá vált, üzleti és lakossági szolgáltatásai az egész ország területén elérhetőek. Az Externet Nyrt. részvényei 2008. május 30-án kerültek bevezetésre, a Budapesti Értéktőzsdére.  A társaság ADSL előfizetőinek száma 2008-ra – négy év alatt megtízszereződve – elérte az ötvenezres nagyságot. Külső források bevonása nélkül az Externet 2004. évi 416 millió forintos árbevételét 2007-re közel 2 milliárd forintra növelte, ezzel párhuzamosan éves EBITDA eredménye 12 millió forintról 224 millió forintra emelkedett. 

A Társaság főbb szolgáltatási területei:

§         xDSL típusú szélessávú internet hozzáférések

§         Telefonszolgáltatás egyéni és üzleti előfizetőknek

§         Mikrohullámú internet szolgáltatás

§         Hosting és domainnév szolgáltatások

A 2007. és 2008. évi I. féléves IFRS szerint, konszolidált, nem auditált gyorsjelentések főbb mérlegadatainak összehasonlítása:A 2007. és 2008. évi I. féléves IFRS szerint, konszolidált, nem auditált gyorsjelentések főbb mérlegadatainak összehasonlítása:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük