Sikeres volt a világ legnagyobb Kéknyelű kóstolója
3 perc olvasás
A Kéknyelű nemzeti érték, amelyről saját érzékszerveinkkel is meggyőződhettünk március 19-én a budapesti New York Palotában megrendezett „Badacsony New Yorkban" című összborvidéki rendezvényen, ahol a badacsonyi borászok ambiciózus terveikről is beszéltek.
A Kéknyelű nemzeti érték, amelyről saját érzékszerveinkkel is meggyőződhettünk március 19-én a budapesti New York Palotában megrendezett „Badacsony New Yorkban" című összborvidéki rendezvényen, ahol a badacsonyi borászok ambiciózus terveikről is beszéltek.
Példás közösségi összefogás és több szervezet együttes munkájának köszönhetően a Badacsonyi Borvidék egyre jobban látszik a bortérképen. Immár hagyományosnak tekinthető budapesti bemutatkozásukon 31 pincészet vett részt és terveikről is beszéltek. (lásd: http://euroastra.hu/node/78130)
Váli Péter borász hangsúlyozta, hogy a badacsonyi borászok kezdeményezésére hamarosan létrejövő Balatoni KÖR egyfajta gasztronómiai forradalmat kíván győzelemre vinni a magyar tenger partján, ahol a helyi termékek és kezdeményezések népszerűsítésével, együttes erővel igyekszenek magasabb szintre emelni a balatoni gasztronómiát és vendéglátást.
„Veszprém megye Terület-és Településfejlesztési Operatív Programja kiemelt szerepet szán a megyei Borút Egyesületek közös marketing támogatására 2014 és 2020 között. A közös munkára való felkészülés megkezdődött és hamarosan létrejön a Füredi-, a Somlói- és a Badacsonyi Borút Egyesületek közötti együttműködési megállapodás" – mondta Borbélyné Galambos Gabriella, a Badacsonyi Borvidéki Borút Egyesület elnöke.
„A badacsonyi régió felébredt Csipkerózsika álmából. Ma már a nyári szezonon kívül is tökéletes kirándulóhelyszín, ahol számtalan kulturális- és gasztronómiai program közül lehet válogatni" – mondta Istvándy Gergely, a főszervező Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület elnökségi tagja.
A több mint 500 főt megmozgató, exkluzív „Badacsony New Yorkban" rendezvény középpontjában a borvidék híres fajtája, a Kéknyelű állt, amely a badacsonyi gazdáknak köszönhetően reneszánszát éli. A rendezvényen rekordszámú Kéknyelűt lehetett kóstolni, amelyről Szőke Barna, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászati vezetőjének előadásából azt is megtudtuk, hogy kivételes élvezeti értékén túl, a borok között is kiemelkedően magas, emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatású vegyületeket tartalmaz.
TOP 15 turisztikai attrakció a Badacsony régióban:
– Badacsonyi halderelye, mint új ételkülönlegesség
– Badacsonyörsi arborétum
– Borbarangolásos borestek
– Bortriatlon rendezvénysorozat
– Hagyományos családi pincék és új, modern borászatok
– Káptalantóti piac helyi finomságokkal
– Megújult nyári Bor7
– Nordic walking
– Régiós buszjárat (járja be az egész régiót kényelmesen)
– Salföldi Nemzeti Park őshonos állatbemutatója
– Szigligeti Várjátékok
– Tanúhegyek teljesítménytúrái
– Új badacsonyi kilátó
– Új vallási zarándokhelyek és felújított szőlőhegyi kápolnák
– Új wellness szállodák és panziók
„Badacsonyi kéknyelűt, finom drága jó nedűt ittam este" – imígyen szól a régi nóta, nos, ez most valóra vált. Aki nem jött el erre a nagyszabású kóstolóra, az igazán sajnálhatja. Ritka alkalom, hogy egy helyen 31 pincészet kéknyelűit ízlelhetjük.
Találkozunk jövőre? Remélem.
http://www.badacsony.com/info/infok-hirek/badacsonyi-ceh-turisztikai-egyesulet/
Lantai József