2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

SIKERREL ZÁRULT A PÉCS KISTÉRSÉGI SZENNYVÍZHÁLÓZAT FEJLESZTÉS

3 min read
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/84216"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image7_145.jpg" border="0" width="306" height="191" /></a></span>Bogád, Romonya, Nagykozár és Kozármisleny szennyvízkezelésének 1,1 milliárd forintot meghaladó fejlesztése idén júniusban sikeresen zárult. Három községben, illetve Kozármisleny városban az Európai Unió előírásainak megfelelő, korszerű csatornahálózat épült ki. A településen élők életét jelentősen befolyásolja a beruházás, a három községben egyáltalán nem volt csatorna, Kozármisleny pedig új lehetőségek kapujában áll.</p> <p> 

Bogád, Romonya, Nagykozár és Kozármisleny szennyvízkezelésének 1,1 milliárd forintot meghaladó fejlesztése idén júniusban sikeresen zárult. Három községben, illetve Kozármisleny városban az Európai Unió előírásainak megfelelő, korszerű csatornahálózat épült ki. A településen élők életét jelentősen befolyásolja a beruházás, a három községben egyáltalán nem volt csatorna, Kozármisleny pedig új lehetőségek kapujában áll.

 

Bogád, Romonya, Nagykozár és Kozármisleny szennyvízkezelésének 1,1 milliárd forintot meghaladó fejlesztése idén júniusban sikeresen zárult. Három községben, illetve Kozármisleny városban az Európai Unió előírásainak megfelelő, korszerű csatornahálózat épült ki. A településen élők életét jelentősen befolyásolja a beruházás, a három községben egyáltalán nem volt csatorna, Kozármisleny pedig új lehetőségek kapujában áll.

 

A projekt Bogádon tartott zárórendezvényén Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a választókerület országgyűlési képviselője elmondta: az 1,1 milliárd forint összegű beruházás 85 százalékos Európai Uniós támogatással, valamint a Belügyminisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium önerőhöz való hozzájárulásával valósult meg. Hoppál Péter emlékeztetett arra: hosszú, küzdelmes időszak zárul a települések életében. A szennyvízhálózat korszerűsítésének társulási szintű megoldása 2010-ben vetődött fel, 2015-re a pontos előkészítés meghozta eredményét. Hangsúlyozta: a községek végre részesei lehetnek a Pécsett és térségében működő szennyvízelvezetési agglomerációnak.

 

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke a szennyvízhálózat bővítésével kapcsolatban kiemelte, hogy a megyében nagy szükség van a hasonló célú együttműködésekre és fejlesztésekre, amelyek a magasabb infrastrukturális színvonal mellett a környezetvédelem területén is jelentős előrelépést hoznak.

 

„Négy Pécs környéki település összefogásával öt éve önkormányzati társulást hoztunk létre és eredménnyel fejezzük be a Kohéziós Alapból finanszírozott egymilliárd forintot meghaladó szennyvízberuházást" – mondta el a sajtótájékoztatóval egybekötött projektzáró rendezvényen Pfeffer József, a Bogád, Romonya, Nagykozár és Kozármisleny Önkormányzati Területfejlesztési Társulás elnöke. Közel 20 km gravitációs vezeték, több mint 5 km nyomóvezeték, több új közterületi átemelő és ezer fölötti házi bekötés létesült. A díjmegállapítással kapcsolatban a társulás felvette a kapcsolatot a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal, Pécs város szolgáltatójával pedig megkezdtük az üzemeltetési szerződés lényeges elemeinek meghatározását. A díj megállapítását követően üzemeltetési szerződést kötünk, a hálózatra való csatlakozás lehetőségéről önálló hirdetményben tájékoztatjuk a leendő fogyasztókat, addig az ingatlanok rákötése kifejezetten tilos." – beszélt a további lépésekről a társulás elnöke.

 

A munkálatok tavaly júniusban kezdődtek el. Bogád, Romonya és Nagykozár nem rendelkezett kiépített csatornahálózattal, míg Kozármisleny csatornarendszere túlterhelt volt. A megoldást a községekben új hálózat építése, a kisvárosban új átemelő és nyomóvezeték kivitelezése és annak pécsi hálózatra való rákötése jelentette.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.