A központ ünnepélyes átadása, szalagátvásás; Tóth Béla, Dr. Fazekas SándorA központ ünnepélyes átadása, szalagátvásás; Tóth Béla, Dr. Fazekas SándorA közelmúltban adott át mintegy 1,6 milliárd forintos beruházással egy korszerű, a vállalatcsoport növénytermesztésének igényeit teljesen lefedő központot a Gyermelyi Vállalatcsoport. A Gyermelyi Zrt. sajtónyilvános ünnepi átadó eseményére (június közepén) nagy volt az érdeklődés Szomor-Somodorpusztán. Az országban párját ritkító új bázis szolgálja ki a 8800 hektárnyi termőterületen gazdálkodó ágazatot, ahol jelenleg 75 fő dolgozik.

 

A központ ünnepélyes átadása, szalagátvásás; Tóth Béla, Dr. Fazekas SándorA központ ünnepélyes átadása, szalagátvásás; Tóth Béla, Dr. Fazekas SándorA közelmúltban adott át mintegy 1,6 milliárd forintos beruházással egy korszerű, a vállalatcsoport növénytermesztésének igényeit teljesen lefedő központot a Gyermelyi Vállalatcsoport. A Gyermelyi Zrt. sajtónyilvános ünnepi átadó eseményére (június közepén) nagy volt az érdeklődés Szomor-Somodorpusztán. Az országban párját ritkító új bázis szolgálja ki a 8800 hektárnyi termőterületen gazdálkodó ágazatot, ahol jelenleg 75 fő dolgozik.

 

Ha a Gyermelyi nevét meghallják az emberek, a legtöbben a tésztára asszociálnak. Mások azonban tudják, hogy a Gyermelyi Zrt. két korszerű malmot is működtet, a szakmabeliek pedig azzal is tisztában vannak, hogy cégünk az ország legnagyobb tojástermelője is egyben – vezette fel a társaság bemutatóját az eseményen Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. igazgatója. Bemutatta a vállalkozás elmúlt évtizedeit és kifejtette: a Gyermelyit mindenkor a fejlődés, a továbblépés igénye jellemezte. Jelenleg a vállalat mintegy 8700 hektáron végez növénytermesztési tevékenységet, ez pedig indokolttá tette egy új, korszerű központ létrehozását. Hozzátette: a cégnek nagy tudású növénytermesztési munkatársakra és jól képzett traktorosokra egyaránt szüksége van. A központ megfelelő munkakörnyezetet kínál számukra.

Nem a semmiből keletkeznek a nagy dolgok, a tradíciók és a kitartó munka meghozza gyümölcsét – jelentette ki az eseményen Dr. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Komárom-Esztergom megye országgyűlési képviselője. Előadásában elmondta: a rendszerváltás után sok termelőszövetkezetnek nem sikerült egyről a kettőre jutnia, sőt megmaradnia sem. A Gyermelyi története és folyamatos sikere jó példa arra, hogy „így is lehetett volna". A vidék megtartó erejéről a térségben nem lehetne beszélni, ha nem volna a Gyermelyi – fogalmazott az államtitkár.

Nagy öröm számomra, hogy újra itt lehetek azt követően, hogy nem is olyan rég egy korszerű malmot adtunk át itt Gyermelyen – mondta el a rendezvényen megtartott köszöntőbeszédében Dr. Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter kijelentette: az 1,6 milliárd forintból megvalósított fejlesztés egyben Magyarország egyik legnagyobb mezőgazdasági beruházása is az idei esztendőben. A Gyermelyi fejlesztése jól illeszkedik a kormány agrárfilozófiájába is, amely a magasabb hozzáadott értéket, és a korszerű technológiai színvonal megteremtését tűzi ki célul. Ennek a törekvésnek már látszanak a jelei: az elmúlt években úgy tudott növekedni a mezőgazdaság termelése, hogy közben mintegy 30 ezer új munkahely jött létre az agráriumban. A Gyermelyi Zrt. működése is ezt példázza: a termelés- és piacszervezés hatékonysága, jól átgondolt beruházások jellemzik a céget. A miniszter szerint a cél a termelés volumenének növelése, amely több munkahelyet is eredményez, korszerűbb technológia mellett. Erre jó példa ez a beruházás is. Tavaly 2453 milliárd forintnyi értéket termelt a magyar mezőgazdaság, 45 százalékkal többet, mint 2010-ben. Egyébiránt az elmúlt öt évben harmincezer új munkahely jött létre az ágazatban.

A Gyermelyi Vállalatcsoport Magyarország egyik meghatározó élelmiszeripari vállalkozása. A fő termékei: a tészta, a liszt és a tojás, széles körben ismertek és kedveltek. Azt azonban kevesen tudják, hogy egy teljesen zárt vertikumot működtet a Gyermelyi Vállalatcsoport, termékeit Európában is egyedülálló módon az alapanyag-termeléstől kezdve kontrollálja.

A Gyermelyi tészta és liszt alapanyagát előállító növénytermesztési ágazat életében fontos mérföldkövet jelent a most átadott új központ. A 8800 hektáron tevékenykedő ágazat eddig három telephelyről végezte a földek művelését, a tevékenység szervezését. Ezt váltja fel a 7,4 hektáron elterülő új központ, amely a megművelt földterület középpontjában hatékonyan képes megszervezni a versenyképes termelést. Az egy év alatt végrehajtott 1,6 milliárd forintos, teljesen önerőből megvalósított beruházás eredményeként létrejött új telepen kapott helyet egy 2600 m2-es fedett gépszín, amelyben jó körülmények között tárolható a több milliárd Ft értékű (15 kombájnból, 3 önjáró permetezőből és 34 traktorból álló) eszközpark. Az elmúlt években kialakított korszerű géppark megteremtette az átállás lehetőségét a XXI. századi igényeknek megfelelő precíziós növénytermesztésre. A telepen található továbbá egy 25 t/óra kapacitású terményszárító, amelyhez egy automata betárolású, a későbbiekben tovább bővíthető 6600 t befogadóképességű terménytároló csatlakozik. Része volt a beruházásnak egy 1700 m2-es, 4 szerelőállásos gépműhely a hozzá tartozó raktárral, az eszközök tisztítását szolgáló zárt és meleg vizes mosóval, valamint a 75 főt kiszolgáló központi épülettel. Az épületek kialakítása és a beépített technológiák az energiatudatosság és a környezetvédelem szempontjainak is megfelelnek.

 A Gyermelyi növénytermesztés az egyik biztos alapja a vertikumnak. A folyamat a vetőmagtermesztéstől indul, amely egyre nagyobb hányadot jelent a portfólióban. A vetőmagot a vállalat vetőmagüzeme dolgozza fel, és innen kerül vissza saját termesztésbe illetve egy hazai integrációba. A Gyermelyi egy évtizedek óta sikeres integrációt működtet, több mint 200 magyar búzatermelő partnernek nyújt kiszámítható, korrekt együttműködést és biztos felvevőpiacot, amellyel a saját művelésű területeken túl további 17 000 hektárnyi területet integrál a rendszerébe. Így a Gyermelyi malmokba kerülő búza, majd az onnan kikerülő liszt szigorú minőségi elvárásoknak megfelelő, minden részében magyar hozzáadott értéket jelentő termék. A növénytermesztés a malmászat mellett a saját takarmánygyár alapanyag-szükségletét is biztosítja, így a másik fontos Gyermelyi vertikumnak, a tojástermelésnek is kiindulópontja.

A Gyermelyi az elmúlt évtizedek alatt következetes üzletpolitikájával, folyamatos beruházásival és kiváló minőségű termékeivel elismertséget szerzett a hazai fogyasztók körében. Főbb termékeivel piacvezető, ezzel meghatározó pozícióval bíró szereplője a magyar piacnak. Az elmúlt években pedig dinamikusan bővíti exporttevékenységét. A rangos vállalatcsoport piacvezető Magyarországon a tésztagyártásban és a tojástermelésben is. Három korszerű tojófarmon évente 140 millió darab tojást termel, melynek egyik felét héjas tojásként értékesíti, a másik felét pedig friss tojásként a tésztagyárban használja fel. Így – a gyártott termékek összetételétől függően – naponta akár félmillió darab friss tojást is felhasznál a tésztagyár, amelyben napi másfélmillió adag tészta készül.

A tésztaértékesítés az elmúlt években dinamikusan bővült, az idén várhatóan 33 ezer tonna tésztát fog értékesíteni a vállalat, amelynek már több mint húsz százaléka az országhatárokon túl talál gazdára. A tészta növekedésében fontos szerepe volt a 2013-ban átadott, durumbúza őrlésére is alkalmas malomnak, amellyel az utolsó fontos tésztaipari alapanyag előállítása is vállalaton belülre került. A durum alapanyagot a növénytermesztés a lágybúzához hasonlóan ugyanúgy a vetőmagtól kezdve felügyeli, egyre nagyobb súlyt kap vetésszerkezetben – így mind mennyiségi, mind minőségi oldalról – komoly biztonságot jelent a tészta termékpályának. A jó minőségű durumalapanyagnak és a korszerű, versenyképes tésztagyártásnak köszönhetően a cég az olasz versenytársakkal szemben is sikerrel versenyez a nemzetközi tésztapiacon.

A Gyermelyi gabonaőrlés két korszerű, jól kihasznált malommal rendelkezik. Évente 140 ezer tonna gabonát őröl meg, ezzel a magyar lisztpiac egyik meghatározó szereplője. Őrleményei kiváló minőségűek, amelyekkel mind az igényes ipari vevőknek, mind a fogyasztóknak megfelelő választást tud nyújtani. A kiváló minőségű és egyúttal impozáns mennyiségű élelmiszert gyártó Gyermelyi Vállalatcsoport külön értéke, hogy mindmáig teljes egészében magyar tulajdonban van. A cégcsoport több évtizedes, szerves fejlődése alatt is meg tudott maradni hazai kézben. A tulajdonosok zömében Gyermelyhez kötődő magánszemélyek, sokan közülük ma is aktív dolgozók vagy vezetők a cégnél.

 

A Gyermelyi Vállalatcsoport sikerének titka, hogy a megtermelt eredmény nagy részét az alkalmazott technológia és minőségirányítási rendszer állandó fejlesztésére fordítja. A cégcsoport az elmúlt öt évben több mint 12 milliárd Ft-ot fordított beruházásokra. A most átadott növénytermesztési központot követően 1,5 milliárd Ft-os beruházással még az idei évben elkészül egy új takarmánygyár, mely megalapozza a tojástermelés tervezett fejlesztését. A tésztaértékesítés folyamatos növekedése hozta magával egy újabb automatizált magasraktár megépítésének szükségességét. A szintén milliárdos értékű, 8500 raklap befogadóképességű raktár építése még az ősszel megkezdődik, melyet várhatóan a tésztagyár bővítése fog követni. Ezekkel a beruházásokkal jó méretgazdaságosságú, európai léptékben is hatékonyan működtethető termékpályák jönnek létre. Ezzel a hazai és az exportpiacokon való versenyképesség is növekszik. A Gyermelyi Vállalatcsoport mind a hazai élelmiszeripari hagyományokat, mind pedig üzleti modelljét tekintve igazi magyar sikertörténet.

 

Szalay Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük