2023.szeptember.22. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Sóletfesztivál a Kazinczy utcában.

4 perc olvasás

babs.jpgTudják, miről híres még a budapesti zsidó negyed az örökké pörgő romkocsmák és varázslatos zsinagógák mellett? Minden évben, ezúttal augusztus 26-án, itt kóstolhatják meg a város legjobb sóletjeit! Vasárnap 11 órától várja a 4. Sóletfesztivál az érdeklődőket a világ minden tájáról sólettel, tradicionális zsidó ételekkel és színpadi programokkal.

 

A színpadon a klezmer zenét a Klezmerész és a Shabbatsong biztosítja, a gyerekeket az Iszkiri zenekar szórakoztatja, az este két zárókoncertjét pedig Oláh Gergő és a Nigun adja. A koncertek között élőben jelentkezik Köves Slomó rabbi és Katz Dávid népszerű műsora, a Kérdezd a rabbit! Az idén először a közönség is megszavazhatja kedvenc sóletjét, melynek eredményét Wossala Rozina fogja kihirdetni, a szavazók közötti sorsolás révén pedig értékes nyeremények is gazdára találnak majd.

 

5+1 dolog, amit nem tudtál a sóletről

 

1. Előrelátó háziasszonyok

A Sábát ideje alatt, azaz péntek napnyugtatától szombat napnyugtáig a zsidó vallás előírásai szerint tilos dolgozni, például tüzet gyújtani. Ebből vezetik le, hogy nem szabad főzni, sőt, ételt melegíteni sem. A sólet pontosan ennek a szabálynak köszönheti népszerűségét. A zsidó háziasszonyok még napnyugta előtt felteszik főni a hozzávalókat, amelyek aztán letakarva, lassú tűzön, az éjszaka és a következő délelőtt folyamán elkészülnek, így biztosítva másnap délre a meleg ételt.

 

2. Ezerarcú sólet

Az Izraelben tartott 1989-es országos sóletfesztiválon 131 különböző recept alapján készült sólet. Ez nem csoda, hiszen a receptek vidékenként változnak, másképp készül az étel Európában, Izraelben, Marokkóban, de még Üzbegisztánban is, a helyi specialitásoknak megfelelően. Az alapvető hozzávalók, – a burgonya, a bab, az árpa és a hús – szinte mindenütt jelen vannak, ezen túl pedig csak a képzelet és az ízlésünk szab határt: tojással, hagymával, magyarosan pirospaprikával, de akár spenóttal, csirkével és lisztgombóccal megbolondított sólet is létezik, sőt, akad, aki egy kis sörrel teszi igazán izgalmassá a saját változatát.

 

3. Az a dolog, ami forró

A közvélekedéssel ellentétben a sólet elnevezés nem Izraelből, de nem is a Közel-Keletről származik. A szó az Európában élő askenázi zsidó közösségekhez köthető, és minden bizonnyal a latin calentem és az ófrancia chalant kifejezésekből erednek, amelyek jelentése, „az a dolog, ami forró”, vagy „felmelegíteni”. Egy másik vélekedés szerint a francia chaud, azaz „meleg” és lent, vagyis „lassan” szavak összetételéből született a sólet elnevezés.

 

4. Ősi eledel

A sólet az egyik legrégebbi fogás, amit említenek a történelmi feljegyzések. Az askenázi zsidók által készített változatát például a Bécsben élő Yitzhak rabbi már 1180-ban megemlítette egyik írásában.

 

5. Sabbat hercegnő titka 

Heinrich Heine, a zsidó származású német romantikus költő minden bizonnyal oda volt a sóletért, hiszen még versbe is foglalta. A Sabbat hercegnő románca című 1851-es művében hosszú versszakokon keresztül magasztalja az általa sáletként emlegetett „gyönyörkenyeret” vagy „kóser ambróziát”, amivel a hercegnő boldoggá teszi hercegét.

 

+1. Sóletet mindenkinek!

A sólet az az étel, amit nem érdemes három-négy személyre főzni. Akkor lesz igazán ízletes, ha nagyobb mennyiségben készül. A rekordot minden bizonnyal a Sóletfesztivál tartja, ahol minden évben több ezer adag sólettel készülnek a szervezők. Az idei fesztivál érdekessége, hogy egy izraeli mester chef irányításával készül négy ország sólet-különlegessége, így a magyar verzió mellett lehet majd kóstolni izraeli, marokkói és iraki sóletet is. A kóser lakomán kívül változatos programok várják a fesztiválra látogatókat.

 

http://soletfesztival.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.