2023.november.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ingyenes dupla lemezbemutatót tart a Kodály Spicy Jazz

4 perc olvasás

spikod.jpgKodály Zoltán által gyűjtött magyar népdalokat gondol újra friss, fiatalos, laza, minőségi és trendi módon a Kodály Spicy Jazz. A Kodály Spicy Jazz augusztus 26-án (vasárnap) 17 és 20 órától ingyenes dupla lemezbemutató koncertet tart a budapesti Madách téren. Az esőnap szeptember 2. 

 

A zenekar ősszel a Bakui Nemzetközi Jazzfesztiválon és Tbilisziben is koncertezik

A zenekar az elmúlt egy évben a hazai koncerteken túl a magyar kultúrát népszerűsítette egyebek mellett Linzben, Stuttgartban, Rómában, Marokkóban, Erdélyben, a Felvidéken és Strasbourgban, ősszel pedig a rangos Bakui Nemzetközi Jazz Fesztivál programjában, valamint Tbilisziben is fellép.

 

A Kodály Spicy Jazz zenekar tavaly, Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója tiszteletére indította útjára zenei projektjét, (lásd: https://euroastra.hu/ujra-divatba-hozza-a-nepdalokat-a-kodaly-spicy-jazz) amelynek célja, hogy az iskolai énekórákról és kóruspróbákról jól ismert magyar népdalok friss, kreatív és lendületes megközelítésben ismét eljussanak a közönséghez, elsősorban a fiatalokhoz. A zenekar tagjai professzionális muzsikusok, akik számtalan formációban és különböző stílusban zenélnek a blues-tól és a rocktól a metalon és a reggae-n át a popzenéig. A Kodály Spicy Jazz bemutatkozó videóklipjében az Esti dal átdolgozását adta elő a zenekar. Ez a Kodály-életmű egyik legismertebb darabja, hiszen aki valaha énekelt kórusban vagy zenetagozatos iskolába járt, nem kerülhette el ezt a csodálatos, szívbemarkoló népdalt.

https://www.youtube.com/watch?v=zjxT-PdOe2M

 

A Kodály Spicy Jazz tavaly megjelent, első, online kislemezén három olyan népdal újraértelmezése szerepelt, amelyeket Kodály Zoltán gyűjtőmunkájának köszönhetően ismerünk: az Esti dal, a Felszállott a páva és a Felülről fúj az őszi szél. Az azóta eltelt időszakban a zenekar újabb dalokat dolgozott át és számos koncertet adott itthon és külföldön, egyebek mellett felléptek Linzben, Stuttgartban, Rómában, Marokkóban, turnéztak Erdélyben, de a fellépésükkel indult a strasbourgi Európai Parlamentben a magyar V4-elnökség időszaka is. A zenekar jelenleg itthon turnézik a Kéknyúl társaságában. A legfrissebb hír pedig az, hogy a Kodály Spicy Jazz meghívást kapott a rangos Bakui Nemzetközi Jazzfesztiválra.

 

Csodálatos időszakon vagyunk túl, aminek az egyik kiemelkedő állomása volt, hogy augusztusban koncertet adhattunk Magyarország egyik legrégibb, legnívósabb zenei eseményén, a Debreceni Bor-és Jazznapokon. Szeptember 27-én az Újbuda Jazz Fesztivál programjában lépünk fel a Kéknyúllal az A38-on, és közben újabb külföldi felkéréseket is kaptunk: október 23-án a Bakui Nemzetközi Jazzfesztiválon koncertezhetünk. Megtisztelő, hogy ezen a rangos eseményen éppen a magyar nemzeti ünnepen, magyar népdalok újraértelmezéseivel képviselhetjük Magyarországot. Az azeri fővárosból továbbutazunk, ugyanis pár nappal később már Grúziában, Tbilisziben lesz fellépésünk – mondta Görögh Dániel trombitás, a Kodály Spicy Jazz művészeti vezetője.

 

A koncertek és a turnék közben a zenészek az első nagylemezük stúdiómunkálatain is dolgoztak. Az első nagylemezen végül tíz népdal, köztük az A csitári hegyek alatt, A karácsonyi pásztortánc és az A jó lovas katonának feldolgozása szerepel. A Kodály Spicy Jazz nagylemeze egyébként a Music Fashion Kiadó jubileumi, 100. kiadványa.

A Kodály Spicy Jazz zenekar augusztus 26-án (vasárnap) 17 és 20 órától ingyenes, dupla lemezbemutató koncerten játssza el az album dalait az érdeklődőknek a budapesti Madách téren. Amennyiben rossz idő miatt nem lehet megtartani a koncerteket, az esőnapon, szeptember 2-án pótolják be a fellépéseket ugyanazokban az időpontokban.

 

A Kodály Spicy Jazz zenekar tagjai:

Cséry Zoltán – billentyűs hangszerek, hangszerelés

Görögh Dániel – trombita, művészeti vezető

Szentgallay György –basszusgitár

Köles Márk – dob

A Kodály Spicy Jazz kulcsfigurája a jazztől a pop-rockzenén át a metalig számos műfajban otthonosan mozgó Cséry Zoltán. A zongorista-zeneszerző-producer gondolta újra és hangszerelte át 21. századi szempontok alapján a Kodály Zoltán által gyűjtött népdalokat.

 

https://www.facebook.com/kodalyspicyjazz

http://musicfashion.hu/zenekarok/kodaly_spicy_jazz.433.html?bandid=433

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.