Hogy ne a tűz nevessen...Hogy ne a tűz nevessen…

A jelenlegi gazdasági válság közepette az építkezők és a kivitelezők igyekeznek a lehető legnagyobb mértékben spórolni, lefaragni a költségeikből. A hagyományos termékeknél jóval többe kerülő különféle tűzgátló anyagok könnyedén a takarékoskodás első áldozatai lehetnek, pedig alkalmazásuk sokszor életeket és értékeket menthet.

  Hogy ne a tűz nevessen...Hogy ne a tűz nevessen…

A jelenlegi gazdasági válság közepette az építkezők és a kivitelezők igyekeznek a lehető legnagyobb mértékben spórolni, lefaragni a költségeikből. A hagyományos termékeknél jóval többe kerülő különféle tűzgátló anyagok könnyedén a takarékoskodás első áldozatai lehetnek, pedig alkalmazásuk sokszor életeket és értékeket menthet.

Ezeket a termékeket ugyanis nem véletlenül nevezik tűzgátlónak. A funkciójuk, hogy a lehető leghosszabb ideig megakadályozzák az égés továbbterjedését. Nem éghetetlenek, viszont kiváló hőszigetelő képességük révén nagyon sokáig ellen tudnak állni a tűznek. Alkalmazásuk egy meghatározott időtartamon belül garantálja, hogy tűz alatt levő épületrészből láng, füst és veszélyes gázok nem tudnak átjutni a tűzmentes térbe, s hirtelen hűmérséklet-emelkedés sem következik be. Különösen fontos ez olyan helyeken, ahol különféle szerkezeti elemek érintkeznek egymással: faláttöréseknél, falszerkezeti hézagoknál, nyílászárók mellett. Hiába vásárol valaki tűzálló ajtókat és ablakokat, ha a keretek beszerelésekor feledékenységből vagy spórolásból hagyományos tömítőanyagokat alkalmaz. Ezek ugyanis könnyen éghetők és ugyanolyan könnyen átvezetik a lángokat a nyílászáró túloldalára.

Léteznek viszont olyan speciális kémiai szerkezetű poliuretán-habok és egyéb tömítőanyagok, amelyek rendkívül jó tűzgátló képességekkel bírnak. A Soudal Magyarország több olyan purhabot és pisztolyhabot is forgalmaz, amelynek tűzgátló képessége eléri a 299 percet. Mindezt független belgiumi és nagy-britanniai kutatóintézetekben végzett tesztek és bemérések is alátámasztják. Vagyis ez azt jelenti, hogy egy megfelelően tömített, tűzgátló anyagból készült nyílászáró ennyi ideig képes két helyiség között a lángokat feltartóztatni. Ezáltal egy biztonságos tűzgát hozható létre, amely jó szolgálatokat tehet, ha embereket kell kimenekíteni vagy értékeket menteni. A tűz terjedésének késleltetése a tűzoltó-mentő csapatok munkáját is hatékonyabbá tudja tenni.

A Soudal termékei rendelkeznek az Építésügyi Minőségellenőrző Kft. (közismert nevén ÉME) engedélyeivel, amelyek garantálják a hazai szabványoknak való megfelelést és az előírt minőséget. Kiválóan alkalmasak tehát akár speciális épületek, menekülési útvonalak tűzbiztos tömítésére. Biztonsági szempontból nem elhanyagolható, hogy már számos épülettípus esetében kötelező is az ilyen anyagok alkalmazása. Hazánkban az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezik ezekről. A rendelet 4. pontja határozza meg például valamennyi épületre a tűzszakaszok fogalmát, s írja elő, hogy ezek elválasztásánál tűzgátló anyagokat kell alkalmazni. Ugyanezen szabályozás rendelkezik a tűzállósági fokozatokba való besorolás követelményeiről is, eszerint a legfontosabb pontokon még az V. (legalsó) fokozatba sorolt épületek esetében is kötelező tűzgátló nyílászárók és a hozzájuk való tömítőanyagok használata. Külön előírások rendelkeznek a sokak által látogatott, nyilvános célokat szolgáló helyekről: szállodák, színházak, egészségügyi intézmények esetében még szigorúbbak az előírások.

Oltyán János, a Soudal Magyarország vezérigazgatója azonban minden építkezőnek azt javasolja, minden olyan épületelemnél használjanak tűzgátló anyagokat, amely egy esetleges tűzeset alkalmával kritikus lehet. Attól pedig végképp óva int mindenkit, hogy a jogszabály által előírt pontokról is kispórolják ezeket. Egyszeri ráfordítással ugyanis baj esetén életeket és értékeket lehet megóvni.

 http://www.soudal.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük