Új fejezetet nyitott Japán sporttörténetében Joshide Muroja, miután vasárnap megszerezte első futamgyőzelmét a Red Bull Air Race világbajnokság csibai futamán. A fordulatokban gazdag versenyen második helyen a cseh Martin Sonka végzett, míg a bronzérmet az amerikai Kirby Chambliss szerezte meg.

 

Új fejezetet nyitott Japán sporttörténetében Joshide Muroja, miután vasárnap megszerezte első futamgyőzelmét a Red Bull Air Race világbajnokság csibai futamán. A fordulatokban gazdag versenyen második helyen a cseh Martin Sonka végzett, míg a bronzérmet az amerikai Kirby Chambliss szerezte meg.

 

Az "Örök úttörő" becenévre hallgató japán pilóta, Joshide Muroja öt szezon után, közel 50.000 hazai szurkoló előtt szerezte meg karrierje első világbajnoki futamgyőzelmét a Tokió-öbölben rendezett Red Bull Air Race világkupa vasárnapi futamán. A végig hihetetlenül kiélezett versenyben Muroja 1:04.992 idővel végzett, alig egy tizeddel megelőzve a második helyezett cseh Martin Sonkát. A harmadik helyet az amerikai Kirby Chambliss szerezte meg.

 

Szélvihar miatt fújták le az elődöntőt

Az időjárás idén sem volt kegyes a versenyzőkhöz: igaz tájfun ezúttal nem csapott le a régióra, ám az erős szél miatt a nyílt vízre felépített, 25 méter magas pilonokat 2,5 méteres hullámok csapdosták, így a kapukért felelős csapat biztonságának érdekében a szervezők kénytelenek voltak lefújni a szombati elődöntőt. A vasárnapi döntő indulási sorrendjét a versenyzők tabellán elfoglalt helyezése alapján állították össze.

 

A rendkívül keskeny és technikai kihívásokkal teli csibai pálya teljes koncentrációt követel a pilótáktól a verseny során. Joshide Muroja győzelme már induláskor veszélybe került szabálytalan mennyiségű füst kibocsátásáért kapott büntetése miatt. Végül a 14. és 8. körben szinte tökéletesen kivitelezett repülésével jutott a döntőbe, ahol csupán 0,8 másodperc döntött az első 4 pilóta helyezéséről.

 

A csibai futam után újra esélyt kapnak az idei szezonban kevésbé jól szereplő versenyzők, hiszen a listavezető Matthias Dolderer ezúttal nem szerzett pontot, 10 pontra csökkentve ezzel előnyét a második helyezett amerikai Kirby Chambliss-szel szemben. A harmadik helyen a futamot betegség miatt kihagyó francia Nicolas Ivanoff áll, csupán egy ponttal megelőzve a japán Joshide Muroját. A hátralévő 5 futamra sem maradunk izgalmak nélkül, gyakorlatilag bármelyik pilóta esélyes lehet a végső győzelemre.

 

„Hihetetlen érzés. 25 év kemény munkája van ebben a győzelemben.

Szeretném megköszönni a rajongóimnak, hogy kitartottak mellettem és a Team Falken-nek, hogy hittek bennem.  Nélkülük nem sikerülhetett volna." – mondta Joshide Muroja történelmi győzelme után.

 

A Challenger osztály futamán a chilei Christian Bolton szerezte meg a győzelmet. A második helyezett Kevin Coleman lett, aki jelenleg vezeti a tabellát.

 

A jegyek már kaphatóak a Red Bull Air Race Világbajnokság versenyeire, köztük a július 16-17 között rendezendő budapesti futamra is.

 

Helyezések Csibában:

1. Joshide Muroja (JPN) 01:04:992, 2. Martin Sonka (CZE) 01:05:097,

3. Kirby Chambliss (USA) 01:05.618, 4. Nigel Lamb (GBR) 01:05.734,

5. Juan Velarde (ESP) 01:06.143, 6. Hannes Arch (AUT) 01:06.144,

7. Matt Hall (AUS) DNF, 8. Matthias Dolderer (GER) DNF,

9. Peter Kopfstein (CZE) 01:06.752, 10. Francois Le Vot (FRA) 01:11.064,

11. Peter Podlunsek (SLO) 01:11.608, 12. Pete McLeod (CAN) DNF,

13. Michael Goulian (USA) DNF, 14. Nicolas Ivanoff (FRA) DNS

 

www.redbullairrace.com

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük