A Szputnyik színészei és alkotói most pihennek egy kicsit, de augusztus elején már folytatódik a munka, kezdődnek a próbák. Boross Martinnal, a STEREO Akt rendezőjével dolgozik majd együtt a csapat egy produkcióban, a Jurányi Inkubátorházban.

 

A Szputnyik színészei és alkotói most pihennek egy kicsit, de augusztus elején már folytatódik a munka, kezdődnek a próbák. Boross Martinnal, a STEREO Akt rendezőjével dolgozik majd együtt a csapat egy produkcióban, a Jurányi Inkubátorházban.

 

STEREO Akt – Szputnyik Hajózási Társaság: Leselkedők – panico insecto -.

 

Házunk udvarára, lakógyűlésre érkezünk. Az egyetlen napirendi pont: a házat ellepő csótányok kiirtása. Úgy tűnik, nem mindennapi problémával állunk szemben, ugyanis a kártevők megállíthatatlanul szaporodnak otthonainkban. A jelenség okát mindenki tudni véli, a megoldást annál kevesebben.

Az ablakok mögött, az erkélyeken és a házfalakon megjelenő részletekből, valamint a szereplők egymásnak ellentmondó emlék-mozaikjaiból derül ki a nézőnek, azaz a lakóközösségnek, hogy vajon mi vagy ki okozhatta ezt a súlyos problémát. Nincs könnyű dolgunk: a látszat mindig álvalóság, az emlékek csalnak, a mesélők pedig manipulálnak. Mindenki tud valamit, amit a többiek nem. Mindenki szemtanúvá, kukkolóvá válik.

Az események észrevétlenül durvulnak el. A beavatkozás pedig lehetetlen – vagy mégsem?

Illékony játék a néző biztosnak hitt pozíciójával. Zenés, vizuális alapú színházi előadás, amelyben közösen keressük a választ: hol az igazság a kollektív bűnösség és a felelősség teljes elhárítása között?

 

Szereplők:

Bach Kata, Hajduk Károly, Jankovics Péter, Kárpáti Pál, Király Dániel, Kurta Niké, Pető Kata, Rainer-Micsinyei Nóra, Szabó Zoltán

 

Videó: Karcis Gábor; Animáció: Ásmány Zoltán, Mózes Anna

Koreográfus munkatárs: Hegymegi Máté; Jelmez, kellék: Veronika Keresztesová

Zene, hang: Keresztes Gábor; Szöveg: Máthé Zsolt

Dramaturg: Szabó-Székely Ármin; Alkotó munkatárs: Schnábel Zita

Produkciós asszisztens: Varga Brigitta, Budavári Réka

Produkciós vezető: Rácz Anikó, Tóth Péter

Rendező: Boross Martin

 

Előadások: augusztus 21., 22., 23. (esőnap 24.) 20:30

Jurányi-kert

Jegyek: http://juranyihaz.hu/jegyinfo/online-rendeles/

 

Boross Martin, a rendező ajánlója:

„A STEREO Akt előadásai nagyon különbözőek, gyakran dolgozom új emberekkel, de arra még nem volt példa, hogy egy teljes, már összeszokott társulattal legyen dolgom. Ez különösen izgalmas számomra. Emellett a nyitottságuk, dinamizmusuk, munkatempójuk és az állandó fejlődésre való igényük által nagyon sokféle tapasztalattal bírnak, sokféle dolgot, sokféle módszerrel hoztak már létre, ezért úgy érzem, jó lesz a közös munka és én is sokat tanulhatok majd tőlük.

Az első felvetésem az volt, hogy csináljunk a nézőkből kukkolókat, a Jurányira pedig tekintsünk úgy, mint egy lakóházra, amelynek az udvaráról távcsővel szemléljük az ablakok mögött zajló eseményeket. Később a kreatív csapattal továbbfejlesztettük az alapszituációt, ami szerint egy lakógyűlésen veszünk részt, és a szomszédság egy csótányinvázió ellen próbál küzdeni. A megoldás helyett azonban felelősöket keresnek. Arra használják az alkalmat, hogy félelmeiket, gyanakvásukat, nem tetszésüket, bűntudatukat rávetítsék egymásra. Ezt annyira meggyőzően csinálják, hogy már-már el lehet hinni, hogy az emberi gonoszság miatt szaporodnak a csótányok.

A darab egy lakóközösségen keresztül próbál rámutatni egy társadalmi jelenségre. Egy olyan problémát mutatunk fel, amiben azt látjuk, hogy egy minden nap együtt élő közösség hogyan kezeli a problémáit. Kiderül, hogy egy ilyen közösség általában nem tud szembenézni a felelősségével, cselekvőképtelen.

Célunk, hogy a nyári előadássorozat után valamilyen formában később is felforgassuk a Jurányit, de szeretnénk más, akár külföldi helyszínre is adaptálhatóvá tenni a produkciót."

Az eddigi STEREO Akt projektek:

http://vimeo.com/user15824548/videos

 

A Jurányi Inkubátorházban tartott évadzárón készítettek egy összefoglalót is a Szputnyik tavalyi évadáról, amiben megszólalnak a színészek, az alkotók és a munkatársak, elmondják, mennyit dolgoztak, mennyit utaztak, milyen volt a munka egy-egy helyszínen a rendezővel és kollégákkal. De azt is láthatják Olvasóink, hogy az évadban hány előadás és néző volt, valamint azt is, hogy hány km-t utaztak.

 

https://www.youtube.com/watch?v=uIU46ywEZdk

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük