A férfiak nagyobb figyelmet fordítanak tárgyi környezetük stílusosságára, mint a nők, derül ki az NLC és a Microsoft közös kutatásából. Sokunk szerint jól kifejezi személyiségünket az általunk használt IT kütyük: az eszközeinket felöltöztetjük, és azok is öltöztetnek minket, ráadásul a virtuális teret pont úgy „lakjuk be", akár lakásunkat. Ennek köszönhetően az okoskészülékek már a divat világában is meghatározó szerepet játszanak.

A férfiak nagyobb figyelmet fordítanak tárgyi környezetük stílusosságára, mint a nők, derül ki az NLC és a Microsoft közös kutatásából. Sokunk szerint jól kifejezi személyiségünket az általunk használt IT kütyük: az eszközeinket felöltöztetjük, és azok is öltöztetnek minket, ráadásul a virtuális teret pont úgy „lakjuk be", akár lakásunkat. Ennek köszönhetően az okoskészülékek már a divat világában is meghatározó szerepet játszanak.

 

A stílus maga az ember?

Erre a kérdésre kereste a választ a Microsoft és az NLC (Nők Lapja Café): a 2400 ember megkérdezésével végzett friss kutatás azt vizsgálta, hogy mennyire játszik fajsúlyos szerepet a stílus és a design a hétköznapi használati tárgyak, azon belül elsősorban az IT kütyük megválasztása esetén, illetve mennyire használjuk önkifejezésünk csatornájaként ezen eszközöket.

 

Stílusos használati tárgyak boldoggá tesznek

A kutatásban résztvevők nagy többsége számára fontos, hogy számítógépe, háztartási gépei a műszaki tartalmon túl megfeleljenek az ízlésének. Érdekesség, hogy a férfiak között többen vannak, akiknek életében nagy szerepet játszik használati tárgyainak külleme. Az IT kütyük esetében kiemelten fontos a stílus, a válaszolók kétharmada számára maghatározó, hogy laptopja, tabletje, okostelefonja esztétikus is legyen.

A kutatásban résztvevők több mint harmada gondolja úgy, hogy az általa használt kütyü divatos, stílusos, és majd' minden harmadik ember gondolja azt, hogy az adott eszköz jól kifejezi személyiségét. Ezt a jelenséget a Window StílShow eseményén Smohai Máté, az ELTE Pszichológiai Intézetének doktorandusza azzal magyarázza, hogy a kütyüválasztás és a barát- vagy párválasztás sok hasonlóságot mutat: személyes igényeink alapján keressük meg a hozzánk, a saját stílusunkhoz leginkább illőt. Ez vonatkozik a külsőre és belsőre egyaránt – olyat keresünk, akiről/amiről azt gondoljuk, hogy valószínűleg jól érezzük majd vele magunkat akár az utcán, akár társaságban, akár otthon.

 

A szépség boldoggá tesz

A válaszolók kétharmada egyszerűen örül, ha szép dolgok veszik körül, de minden ötödik ember személyisége visszatükröződését várja attól, ahogy egy -egy általa választott tárgya kinéz. Minél fiatalabb valaki, annál fontosabb számára ez a faktor. A férfiak számára többet nyom a latba, hogy közmegítélés szerint jó stílussal bíró brandek profi termékeit használják otthon is.

Koós Pál, a MOME Formatervezési Tanszékének vezetője szerint a díszítés és a stílusos tárgyak használatának vágya már a kezdetektől meghatározó szerepet játszik az emberiség történelmében (pl.: kőbalta-marokkő, őskori kerámiák). Az igény tehát a kezdetektől adott, de ennek kielégítését a technológiai feltételek, lehetőségek határozzák meg.

 

Magunkra hangoljuk a kütyüt

A saját stílusra igazítás a legtöbb válaszoló esetében az egyéni beállításokból áll, ami lehet: az ikonok elrendezése (54%), a háttérkép beállítása (49%) vagy a csengőhang kiválasztása (45%). Nagyjából minden negyedik ember vesz külön kiegészítőt készülékéhez, hogy az még jobban passzoljon gazdájához, és majdnem ugyanennyien vannak azok is, akik már a vásárláskor eleve csak a személyiségükhöz passzoló készülékben gondolkodnak.

Ságvári Bence szociológus szerint az újabb és újabb eszközök és márkák megjelenésével a hétköznapi használati tárgyak piacán a választási szabadság folyamatosan növekszik, de ennek ellenére az uniformizálódás, mint globális trend is megfigyelhető. Az okoskütyük világára ez kevésbé jellemző, hiszen a tabletek, okostelefonok és számítógépek kívül-belül perszonalizálhatók, ezáltal pedig olyan személyes viszonyt alakíthatunk ki velük, amelyben egyértelműen megjelenik a saját stílusunk is.

 

Hová vezet mindez?

Bábel Gabi, a Microsoft Magyarország lakossági üzletágvezetője szerint jövőnket a fizikai és virtuális tér viszonyának átalakulása határozza meg: jelenleg a munkahelyünk részben az otthonunk, és az otthonunk részben az irodánk, de a trendek abba az irányba mutatnak, hogy egy idő után az IT kütyünk lesz a munka- és a magánéletünk közös gyűjtőhelye. A virtuális tér emiatt egyre fontosabb szerepet játszik: lakásunkhoz hasonlóan ezt is berendezzük, személyre szabjuk. De nem csak mi hatunk az eszközökre, azok is hatnak ránk: az applikációk elterjedésének köszönhetően gondolkodásunkat is máshogy strukturáljuk, az eddigi könyvtár-alapú elrendezést felváltotta a többképernyős, például a Windows 8-ban megjelenő „csempés" formavilág, ahol hangulatunk szerint változtathatjuk a színeket, ábrákat, fotókat. Emiatt is érdemes hosszú távra tervezni, és kívül-belül szép eszközöket választani, hisz a divat változik, de a stílus örök.