2010. december 3-án, pénteken Brüsszelben ült össze az Európai Unió Közlekedési, Távközlési és Energia Tanácsának távközlési szekciója, amelyen hazánkat Nyitrai Zsolt, infokommunikációért felelős államtitkár képviselte. 

 

  

2010. december 3-án, pénteken Brüsszelben ült össze az Európai Unió Közlekedési, Távközlési és Energia Tanácsának távközlési szekciója, amelyen hazánkat Nyitrai Zsolt, infokommunikációért felelős államtitkár képviselte. 

 

  

    Az államtitkár elmondta, hogy a jövő évi magyar soros elnökség távközlési prioritásai a stratégia, biztonság és frekvencia fogalmai köré csoportosulnak.

    Nyitrai Zsolt a tanácsülésen kiemelte: az Európai Digitális Menetrend mint általános keretrendszer és stratégia alapján kirajzolódnak a magyar elnökség törekvései az elektronikus hírközlés területén. Az Európai Digitális Menetrend  fő célja, hogy kiterjedt nagy sebességű és szupergyors internetre épülő egységes digitális piac révén teremtsen gazdasági és szociális előnyöket az unió egésze számára, így vetítve előre az Európán átívelő stratégiai jövőképet, a Europe2020-at.

    Az államtitkár a biztonság témakörében elmondta, hogy a soros elnökség alatt Magyarország kiemelt célja, hogy az Európai Unió az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) mandátumát meghosszabbítsa és a szervezetet a legújabb biztonsági kihívásokra válaszolva modernizálja. Nyitrai Zsolt elmondta, hogy a meghosszabbítás után nagy hangsúlyt kell helyezni az ENISA feladatainak, funkcióinak bővítésére úgy, hogy a szabályozás megfelelően rugalmas legyen és így kezelni lehessen a legkülönfélébb hálózatbiztonságot fenyegető veszélyeket.

    A frekvenciával kapcsolatos ügyek kapcsán Nyitrai Zsolt elmondta: az általános keretszabályozás terén az első többéves rádióspektrum-politikai program (RSPP) jelent kiemelt jogalkotási prioritást a magyar elnökség idején. A szakpolitikai program a 2011-2015-ig terjedő időszakra vonatkozik és célja egy EU-szintű koordinált spektrumpolitika kialakítása és a hatékonyabb spektrumgazdálkodás lehetőségének megteremtése, ami a fogyasztók és a vállalatok számára fog előnyt jelenteni.

    A tanácsülés végén Nyitrai Zsolt meghívta a jelenlévő tagországok képviselőit a 2011. április 14-16. között megrendezendő távközlési miniszterek konferenciájára.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük