2014. február 19-én Dunaújvárosban a Prinzhorn Csoport környezetipari vállalat stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a magyar kormánnyal, ezzel is megerősítve a Prinzhorn Csoport hosszú távú elkötelezettségét Magyarország iránt. Az együttműködési megállapodás kifejezi a Prinzhorn Csoportnak a magyar gazdasági növekedés ösztönzéséért és a magyar vállalatok versenyképességének erősítéséért tett erőfeszítéseit.

 

2014. február 19-én Dunaújvárosban a Prinzhorn Csoport környezetipari vállalat stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a magyar kormánnyal, ezzel is megerősítve a Prinzhorn Csoport hosszú távú elkötelezettségét Magyarország iránt. Az együttműködési megállapodás kifejezi a Prinzhorn Csoportnak a magyar gazdasági növekedés ösztönzéséért és a magyar vállalatok versenyképességének erősítéséért tett erőfeszítéseit.

 

A magyar papíripar legmeghatározóbb szereplője, a Prinzhorn Csoport (lásd: http://euroastra.hu/node/74843) és a magyar kormány között létrejött stratégiai együttműködési megállapodást Szijjártó Péter, külügyi és külgazdasági államtitkár, valamint Cord Prinzhorn, a Prinzhorn Holding vezérigazgatója, továbbá a Prinzhorn Csoport magyarországi tagvállalatai nevében Bencs Attila, a Hamburger Hungária ügyvezető igazgatója írták alá.

 

Az ünnepélyes aláírásra a Hamburger Hungária dunaújvárosi üzemében került sor Galambos Attila és Rafael Sieben, a Dunapack ügyvezető igazgatói, Haag János, a Duparec ügyvezető igazgatója, Dr. Szikla Zoltán, a Hamburger Hungária Erőmű Kft. ügyvezető igazgatója valamint számos vendég, köztük Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere, Németh Szilárd, Csepel polgármestere, Borbély Lénárd, Csepel alpolgármestere, Dr. Galambos Dénes, a Fejér megyei Kormányhivatal kormánymegbizottja, Dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke és Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi magyar nagykövet jelenlétében.

 

Az ausztriai székhelyű Prinzhorn Csoport három magyar tagvállalata – a Hamburger Hungária, a Duparec és a Dunapack – erősen beágyazottak a magyar gazdaságban. Az elmúlt 20 évben a Prinzhorn Csoport Magyarországon összesen mintegy 600 millió eurót fektetett be, és 110 milliárd forintos éves árbevételével a magyar papír- és csomagolóipar legfontosabb szereplőjévé nőtte ki magát. A Prinzhorn Csoport a hazai papírgyártás 85 százalékát adja, teljes exportvolumene eléri a 65 milliárd forintot. A Prinzhorn Csoport és magyar tagvállalatai kulcsszerepet játszanak a magyar környezetiparban azáltal, hogy hatékony hulladékgazdálkodási körfolyamatot kialakítva papírhulladékból értéket állítanak elő. A Prinzhorn Csoport ezzel jelentősen hozzájárul Magyarország azon erőfeszítéseihez, hogy hazánkban megvalósuljon az Európai Unió 60 százalékos újrafelhasználási célkitűzése.

 

A Prinzhorn Holding magyar tagvállalatai több mint 1100 főt foglalkoztatnak közvetlenül, emellett több mint 1500 magyar beszállítóval dolgoznak együtt, aminek köszönhetően további körülbelül 3000 munkahelyet támogatnak közvetetten.

 

„A mai együttműködési megállapodást a Magyarország iránti elkötelezettségünk jelének tekintjük. A megállapodás a párbeszéd, a kölcsönös bizalom fontosságát és a jövőbeli befektetéseket támogató hosszú távú partnerség megalapozása iránti igényt hangsúlyozza. 1990 óta vagyunk jelen a magyar piacon. Az elmúlt években jelentős befektetéseket hajtottunk végre telephelyeink stabilitása, infrastruktúra-fejlesztése és azok magas technológiai és környezetvédelmi szintjének kialakítása érdekében. Jelenleg Magyarország az egyetlen olyan ország, ahol mindhárom ipari tevékenységünkkel jelen vagyunk, és egyben a legfontosabb ország is a portfóliónkban, amit az is bizonyít, hogy a csoport itt hajtotta végre a legnagyobb befektetéseket. A jövőre vonatkozóan az egyik legfontosabb befektetési célunk, hogy fokozzuk magyar üzemeink energiahatékonyságát" – mondta Cord Prinzhorn, a Prinzhorn Holding vezérigazgatója.

 

„Ez a megállapodás segíthet az iparág üzleti és szabályozási környezetének fejlesztésében. A Prinzhorn csoport tagvállalatai egy teljesen integrált értékláncolatot építettek fel a magyar piacon: évente nagyjából 650 ezer tonna jó minőségű hullámalappapírt állítunk elő hulladékpapírból, melynek 85 százaléka európai és közel-keleti exportra készül. A még hatékonyabb hulladék-felhasználás szempontjából kedvező lenne, ha Magyarországon tovább fejlődne a hulladékbegyűjtő rendszer és csökkennének a magas energiaárak. Remélhetőleg a folyamatos kormányzattal való párbeszéd elősegíti majd, hogy közösen egy még előnyösebb környezetet építsünk fel a papíripar számára" – mondta Bencs Attila, a Hamburger Hungária ügyvezető igazgatója.

 

„Ahhoz, hogy a magyar gazdaság növekedése hosszútávon fenntartható legyen, körültekintően kell bánnunk a környezetünkkel és a természeti erőforrásainkkal. Ezért fontos, hogy ma kötjük az első stratégiai megállapodást egy környezetipari vállalattal" – mondta Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár.

 

A Prinzhorn Csoport 4478 főt foglalkoztat 13 országban. A vállalatcsoport Európa egyik piacvezető szereplője az újrahasznosítás, valamint a hullámalappapír és hullámtermék csomagolás területén. Évente 1,7 millió tonna hullámalappapírt állít elő hulladékpapírból, éves forgalma eléri az 1 milliárd eurót, ezzel a harmadik legnagyobb vállalat Európában ebben a szegmensben. Az osztrák családi tulajdonban lévő Prinzhorn Csoport székhelye Bécs mellett található, tevékenysége három divízióba szervezett: a Hamburger Recycling papírhulladék gyűjtésével és forgalmazásával, a Hamburger Containerboard hullámalappapír előállításával, a Dunapack Packaging pedig hullámpapírlemez alapú csomagolóeszközök gyártásával foglalkozik.

A Prinzhorn Csoport 1990 óta van jelen Magyarországon, mint fontos hulladékgyűjtő (Duparec Kft.), mint a legnagyobb magyar hulladékhasznosító és hullámalappapír-gyártó (Hamburger Hungária Kft.), illetve mint a legnagyobb papír alapú csomagolási megoldásokat gyártó (Dunapack Kft.). A magas hozzáadott értéket előállító és évi 400 millió eurós forgalmat lebonyolító magyar vállalatok az elmúlt 20 évben mintegy 600 millió eurót fektettek be Magyarországon. A Magyarországon piacvezető csoport több mint 1100 főt foglalkoztat.

 

http://www.prinzhorn-holding.com/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük