Százhalombattán 2013-ban immár 20. alkalommal kerül megrendezésre augusztus 12-22. között százhalombattai, ráckevei, tököli helyszíneken a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár. (lásd: http://euroastra.hu/node/73275)

 

Százhalombattán 2013-ban immár 20. alkalommal kerül megrendezésre augusztus 12-22. között százhalombattai, ráckevei, tököli helyszíneken a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár. (lásd: http://euroastra.hu/node/73275)

 

A programokról a rendezvény honlapján tájékozódhatnak Olvasóink, ezért inkább érdekességekre szeretném felhívni a figyelmüket.

Kezdeném a turisztikai látnivalókkal: A százhalombattai Régészeti Parkban, Magyarország első szabadtéri őskori Múzeumában a városnak nevet adó „százhalmok", a Dunántúl legnagyobb halomsírmezője található. Csodálatos a Duna part, és nem utolsó sorban a „Matrica" Múzeum, amelyben nem matricákat őriznek, hanem: Terek, emberek, évezredek titkait. A Múzeum a város római kori nevét (ejtsd: Mátrika) viseli. Szerb templom és ikonosztáz található az Óvárosban, Makovecz katolikus, illetve Finta református temploma a város központjában a Szent István téren, és ebben az afrikai hőségben a 15 medencés strandfürdőt is érdemes megkeresni. A templomok augusztus 16-19 között 16 órától 18 óráig látogathatóak.

Kedves szálloda a három csillagos, komfortos Hotel Training Százhalombatta

(www.hoteltraining.hu) valamint kiváló pizzériák, és igazi Duna-parti jóféle halászlé, halételes éttermek várják az utazókat.

A városról, látnivalókról: http://www.matricamuzeum.hu/ és http://szazhalombatta.hu/ honlapon olvashatnak bővebben.

 

A Summerfest százhalombattai programelemei:

 

Sztárfellépők:

augusztus 15-én 22 órakor – Berecz András: MINDEN ami BERECZ!

Berecz András és Berecz István önálló estje

augusztus 17-én 19 órakor – PÁL ISTVÁN SZALONNA és BARÁTAI

augusztus 18-án 22 órakor – PÁL CSALÁD KONCERTJE

 

NYITÓ- és ZÁRÓCEREMÓNIA

A ceremóniák este 7 órakor kezdődnek, a nyitó augusztus 14-én a záró augusztus 21-én. Augusztus 14-én pompázatos tűzijáték koronázza meg a nyitóceremóniát! Egy este beutazhatja a világot, csodálatos kultúrákkal, táncokkal ismerkedhet! Igazi multikulturális csemege!

 

Ki játszik ilyet?

Nemzetközi gyermekjátszó a Fesztiválsátorban (Rendezvényközpont parkoló).

2013. augusztus 16-19. között minden nap 16 órától 19 óráig. Igazi családi program, ahol a Ramazuri gyermek-színtársulat, táncház, kézművesség, babaringató, és 21 ország legjobb népi játékai és táncegyüttesei várják a gyerekeket, kicsiket és nagyokat! Az év legjobb családi programja!

 

Táncpanoráma 2013. augusztus 16-19 között esténként 19 órától a Barátság Kulturális Központ színháztermében.

Varázslatos esték, ahol alkalmanként négy együttes mutatja be műsorát. Egy este a világ négy különböző országába utazhat el, és ehhez elegendő, ha a Kulturális Központ gyönyörűen felújított nézőterén foglalnak helyet.

 

Népek bálja 2013. augusztus 15. 20 óra, Szent István tér

Ha nem csak nézni szereti a táncokat, hanem szívesen táncolna a külföldi vendégekkel, akkor a Népek bálján megteheti. Ezen az estén nyolc ország táncait tanulhatja meg a Fesztiválsátorban.

 

Ökumenikus szertartás a békéért 2013. augusztus 18. 11 órakor, Szent István templom.

A nemzetközi fesztiválok hagyománya az ökumenikus szertartás, amelyre az együttesek országaik népviseletben érkeznek. Az szertartás során vallástól, felekezettől függetlenül együtt énekelnek a résztvevők, mindenki saját vallási énekeiből ad elő néhány dalt, így a szertartás egyben igazi zenei csemege is!

 

Nyári karnevál 2013. augusztus 18. 23,00 órakor, Fesztiválklub.

Esti vidám, fergeteges jelmezbál valamennyi együttes részvételével a Fesztiválklubban.

Belépés csak jelmezben!

 

Fesztiváltárlat és kiállítás augusztus 14-től a Barátság Kulturális Központban.

A Barátság Kulturális Központ előterében valamennyi együttes érdekes és izgalmas anyagot mutat be országáról, illetve itt látható a nemzetközi népviselet bemutató. A kiállítás a fesztivál teljes időtartama alatt megtekinthető. Idén nemzetközi esküvői népviseletek adják meg e kiállítás egyediségét!

 

Summerfest sokadalom

Népi kismesterség-bemutató, népművészeti kirakodó vásár, vásári komédiák, látványosságok, játszóházak, világzene és utcaszínház. Mindez egy helyen, egy héten keresztül: a Rendezvényközpont parkolójában kialakított vásártéren. Az idei fővendég Kádár Ferkó fotószínháza!

 

Világ Zene és nemzetközi táncház augusztus 16-19 este 7 órától 10 óráig.

Minden este négy ország zenei koncertje, nemzetközi és magyar táncház várja az érdeklődőket, a táncolni vágyókat! A nemzetközi tánctanítás mellett mezőföldi, moldvai és kalotaszegi táncokat lehet tanulni.

 

Fesztiválklub és Folk kocsma augusztus 14-21 között minden éjjel a Barátság Kulturális Központban (Szent István tér) 

Igazi fiataloknak, és még nem öregeknek való éjszakai multikulturális klub, ahol a világzene, a népzene, a diszkózene a táncház együtt adják meg mindenki számára a találkozás, a vidám együttlét lehetőségét, különböző tematikus esteken.

 

Jegyek vásárolhatók a Barátság Kulturális Központ pénztárában, Szent István tér 5.

A Fesztivál iroda Százhalombattán, Magyarok Öröksége Alapítvány, Szent István tér.

 

2013-es százhalombattai szlogenek:

A világ – minden tekintetben!

EGYÜTT? MŰKÖDIK!

Öröm – minden tekintetben!

Élmény – minden tekintetben!                                                                                  

Barátság – minden tekintetben!                                                                       

Szeretet – minden tekintetben!

 

https://www.facebook.com/summerfestfolklorefestival

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük