2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szakcsi Lakatos Béla és Kathy Horváth Lajos: Óévbúcsúztató koncert

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><em><span class="inline inline-left"><a href="/node/86928"><img class="image image-preview" src="/files/images/HPIM4820.jpg" border="0" width="465" height="349" /></a></span>Feledhetetlen évzáró örömzenélésre készül </em><em>Szakcsi Lakatos Béla és Kathy Horváth Lajos vendégeikkel, többek között Balázs Fecóval és Babos Gyulával december 29-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A programban az improvizáció mellett Liszt és Pablo de Sarasate egy-egy műve, valamint a roma népzene kiemelkedő alkotásai is helyet kapnak.</em>

hpim4820Feledhetetlen évzáró örömzenélésre készül Szakcsi Lakatos Béla és Kathy Horváth Lajos vendégeikkel, többek között Balázs Fecóval és Babos Gyulával december 29-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A programban az improvizáció mellett Liszt és Pablo de Sarasate egy-egy műve, valamint a roma népzene kiemelkedő alkotásai is helyet kapnak.

hpim4820Feledhetetlen évzáró örömzenélésre készül Szakcsi Lakatos Béla és Kathy Horváth Lajos vendégeikkel, többek között Balázs Fecóval és Babos Gyulával december 29-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A programban az improvizáció mellett Liszt és Pablo de Sarasate egy-egy műve, valamint a roma népzene kiemelkedő alkotásai is helyet kapnak.

A számos szakmai és állami kitüntetéssel elismert két virtuóz a Rákfogó együttes alapító tagjaiként már a hetvenes évek elején korszakos jelentőségű felvételeket készítettek közösen, s innen datálódik együttműködésük a koncert egyik sztárvendégével, Babos Gyulával is. Kezdetektől fogva nyitottak voltak több zenei műfaj irányába, így a jazzt, a klasszikus és kortárs zenét, a rockot is anyanyelvi szinten beszélik, és mindehhez természetesen hozzáadódott az a roma zenei nyelvezet, amely egész Európában egyedülálló kifejezésmódot jelent. In One Breath című 2001-es lemezük is jól bizonyítja, közös improvizációjuk elképesztő hatásfokon működik. „Az egyik legcsodálatosabb érzés improvizálni – az ember egy másik időben él közben. Megváltozik az érzékelés: a percek, a másodpercek más időtartamúvá válnak, mint egyébként. Az agyban elraktározott tapasztalatok ilyenkor nagyon intenzíven törnek fel, szinte már nem is mi bányásszuk őket elő."- nyilatkozta korábban Szakcsi Lakatos Béla. A zongoraművész legutóbbi, Climet Change című albumán is élvezhetjük Kathy Horváth Lajos hegedűjátékát.

 A népes közreműködői gárdával – köztük Szakcsi Lakatos Róberttel, Balázs Elemérrel, Tintér Gabriella Tintivel, Orbán Györggyel és Rostás Csabával – színpadra lépő művészek december 29-én elénk tárják azt a sokoldalú, stilárisan sokszínű roma kultúrát is, amely talán csak hazánkra jellemző. Ebben segítségükre lesz egy harminctagú cigányzenekar, az EURoma Gipsy Fesztiválzenekar, amit Kathy Horváth Lajos hegedűművész hívott életre 2012-ben azzal a szándékkal, hogy Európa- és világszerte bemutassák a magyar zenekultúra alkotásait Liszt Ferenctől, Bartók Bélától és Kodály Zoltántól egészen a kortárs magyar zeneszerzők munkásságáig. Koncertmesterük a rendkívüli virtuozitásáról ismert Sándor János, aki évtizedek óta dolgozik a Szombathelyi Szimfonikus Zenekarral. A zenekar, melynek minden tagja magasan képzett, nemzetközi tapasztalatokat szerzett muzsikus, több tekintetben is egyedülálló. Egyrészt repertoárjában nemcsak klasszikus zenei művek szerepelnek, de fontos célkitűzésük a verbunkos zene és a jazz népszerűsítése, magas színvonalú megszólaltatása. Másfelől a zenekarban nem kizárólag a klasszikus kamarazenében megszokott vonós hangszerek kapnak helyet, hanem két cimbalom, klarinétok és egy jazzegyüttes is. A sztárvendégként érkező Balázs Fecó – akivel a személyes barátság okán Szakcsi és Kathy Horváth egyaránt szívesen játszik együtt – egyik legnagyobb slágerével a párbeszéd jegyében lép fel az estén a Művészetek Palotájában.   

Szakcsi Lakatos Béla és Kathy Horváth Lajos: Óévbúcsúztató koncert

2014. december 29., Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Sztárvendégek: Babos Gyula – gitár, Balázs Fecó – zongora, billentyűs hangszerek

Közreműködők: Szakcsi Lakatos Róbert – zongora, Tintér Gabriella (Tinti) – ének, Orbán György – bőgő, Balázs Elemér – dob, Rostás Csaba – ütőhangszerek, tánc, EURoma – Gipsy Fesztivál Zenekar, Kathy Horváth Lajos vezetésével

https://www.mupa.hu/program/szakcsi-lakatos-bela-es-kathy-horvath-lajos-oevbucsuztato-koncert-2014-12-29_19-30-bbnh

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.