Békés Attila mandolinnalBékés Attila mandolinnalA MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztálya 2014-es évzáróján dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár összefoglalta a hazai turizmus eredményeit és jövő évi kilátásait. Mindenekelőtt a hangulatot Békés Attila mandolinjátéka teremtette meg.

Békés Attila mandolinnalBékés Attila mandolinnalA MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztálya 2014-es évzáróján dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár összefoglalta a hazai turizmus eredményeit és jövő évi kilátásait. Mindenekelőtt a hangulatot Békés Attila mandolinjátéka teremtette meg.

2014-ben, a legfrissebb statisztikák alapján 5,7%-kal nőtt a turizmus nemzetgazdasági jelentősége, ezzel a GDP-ben való részesedése immár 9%. Az ágazatban foglalkoztatottak száma 318 ezer fő. A teljes foglalkoztatottak arányából 11,3%-ot képviselnek. 2010 és 2013 között a turizmusban résztvevők száma 6,7%-kal gyarapodott. A 2013-as évet pozitív egyenleggel zárták, aminek növekedése + 10%-os, és főként a belföldi turizmusnak köszönhető. Ugyancsak + 5%-ot könyvelhettek el a vendégéjszakák számában. Ugyanakkor világtendencia, hogy a vendégéjszakák száma csökkenőben van, azaz rövidebb időt töltünk a szálláshelyeken. Az ebből származó bevétel mérlege + 11,6%, ebből a külföldiek részesedése + 9,6%, a belföldeké + 15,1%.

Ruszinkó Ádám előadásaRuszinkó Ádám előadása

A 2014-es trendekre az orosz piac növekedése volt jellemző, lassuló mértékben csökkent az amerikai és a holland piac – bizonyára az árérzékenység miatt. A SZÉP-kártya birtokosok száma 1,33 millió. A munkaadók feltöltései + 11,6%ot tettek ki. Ebből 14% jutott a szabadidős tevékenységekre, 20% a szálláshelyekre. 54 milliárddal bővült a januártól szeptemberig tartó átlagos megoszlás, bár július-augusztusban továbbra is a legnagyobb a forgalom. A stratégia: a minőségre törekvés és a partnerség folytatása a turizmusban, amely megkívánja a jó minőségen kívül az egyediséget. A gyógyfürdők nem tartoznak ebbe a körbe, azokért a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Emberi Erőforrás Minisztériuma a felelős.

 

Vonzó célpontok voltak 2014-ben az olyan új vagy megújult létesítmények, mint a Budapest Music Center, a Zeneakadémia, az Erkel Színház és a Vigadó sok rendezvénye. Beleszámítottak az Operaház és a Művészetek Palotája különleges programjai is. Több területen hoztak létre nemzeti tanúsító védjegyeket, és különböző ágazatokban fektettek be a turizmusfejlesztésbe (GINOP, TOP, VP, CLLD-programok).

 

A GINOP 1 a keleti piacon foglalkozik a kereslet ösztönzésével; a GINOP 2 a gyógyvízkutatást segíti. A hazai magas só- és kéntartalmú vizek például a bőrgyógyászati kezeléseknél bír jelentőséggel. Cél, hogy hazai személyzettel biztosítsanak megfelelő minőséget, megfelelő áron. Ruszinkó Ádám (egyébként orvos) kiemelte még a GINOP 4-es programot az energiahatékonyság területéről: takarékosság, felújítás, szigetelés, amivel az orvosi gyógyturizmus támogatható. A GINOP 7-es terv a természeti és kulturális örökségek látogathatóvá tételéről szól, ilyenek a zarándokhelyek, a gyógyhelyek, a kerékpáros- és lovas-turizmus bővítése. Beletartozik a gyógyhelyek minősítése és fejlesztése is. A GINOP 8 a pénzügyi eszközök beszerzéséből áll, főleg Brüsszeltől várják a támogatását.

 

A TOP program a terület- és településfejlesztést érinti, vagyis az Eurovelót, a kulturális látványosságokat és az ökoturisztikai létesítményeket. Ezekkel fel szeretnénk kerülni az uniós projektek listájára. Budapesten elmaradt a 15 éve tervbe vett ötezer fős kongresszusi központ építése, a Rácz Fürdő helyzetének tisztázása, vagy a fürdőváros imázs kialakítása. Ilyeneket csak a tárgyat ismerő építészekkel szabad terveztetni. A fürdőkben egyelőre még kevesen veszik igénybe a kedvezményes Zsigmondy-kártyát. A turisztikai cél-előirányzat továbbá: a Forma-1 jobb kihasználása, valamint uniós pályázatok elnyerése a marketinghez.

 

Jó hír, hogy a SZÉP-kártya megőrizte kedvezményes adóztatását. A cafeteriát 250-450 ezer forint között csak erre a kártyára lehet költeni.

 

Az egészségturizmus területén fejlesztendő 1) a wellness egészségmegőrző szerepe, 2) a klasszikus gyógyturizmus: gyógyvizek, barlangok, mofetta, gyógyiszapok marketingje, 3) az orvosi (medical) turizmushoz várólista nélküli egészségügyi szolgáltatások, a kisebb-nagyobb beavatkozásokhoz neves szakorvosok megnevezése. A gyógyfürdők haszna évi 4-5 milliárdot jelent, ebből 11 szolgáltatás vehető igénybe OEP-támogatással. Szükség volna újabb ártárgyalásokra is.

 

Az évbúcsúztató fénypontja volt a Törley Pezsgőpincészet és a ceglédi Békebeli Cukrászat közös, összehangolt bemutatkozása.

Kovács György vezérigazgatóKovács György vezérigazgató

Promontóriumban 1882 óta működik a Törley József által alapított pezsgőgyár, amely 1890-ben már 300 ezer palack pezsgőt készített – mondta el Kovács György vezérigazgató. Néhány adattal illusztrálta a magyar pezsgőgyártást, habár a cégnek igen hosszú története van. A Franciaországban tanult Törley József birtokolta Magyarországon az első automobilt, és mindjárt ő okozta az első balesetet is. Sikeresen meggyőzte a hazai közönséget, hogy a magyar pezsgő van jó, mint a francia. Hamarosan császári- és királyi udvari szállító lett. Vakbél perforáció következtében élete csúcspontján elhunyt, majd testvérei és unokaöccsei vették át az üzletet. Modern vezetéséből adódott, hogy már gőzgépekkel végeztette a fontosabb munkákat. Embereket küldött az éttermekbe, hogy a pincéreknek ajánlják a hazai pezsgőt. Ez ma bevett marketingfogás, de akkoriban újításnak számított. Minden egyes palackot „degorzsáltak", azaz időben megforgattak az érlelés közben. Sem a gazdasági világválság, sem a világháborúk nem tették tönkre a vállalkozást, amíg 1944-ben az üzemet bombatalálat érte. Akkor néhány hónapra leállt, különben folyamatosan működött. A II. világháború után természetesen államosították a gyárat. 1949-ben tudott újra megnyitni Hungária Pezsgőgyár néven. Másfél literes palackokban érlelték a pezsgőt 1963-ig, amikor a nyolcemeletes tartályos erjesztést vezették be. 1980-ban már 30 millió palackra bővült a termelés, belőle jutott bel- és külföldre egyaránt. Négyféle pezsgőkészítési eljárással dolgoznak. 1992-ben az üzemet privatizálták, egy német tulajdonos vásárolta meg. Ma 6,5 millió palack készül, plusz 3 millió palack megy exportra. 2005-ben az újabb beruházásokkal vált Európa egyik legmodernebb üzemévé, egyben a kontinens öt legnagyobb pezsgőgyára között foglal helyet. Ma is tartják magukat Törley József mondásához: „A renomém miatt tökéletlen portékát nem akarok adni!"

   A Törley pezsgő Etyeken művelt 800 hektárnyi szőlőből készül. A szőlőtőke 25-30 évig produktív, ezért idén 17 hektárt, jövőre 50 hektárnyit kell újra sűrű sorosan telepíteni. Svédországban és Észtországban évi 1,6 millió palack pezsgőt fogyasztanak el belőle. Kanadában, Québec Cityben a Hungaria Grand Cuvée a legjobb márkának számít. Franciaországban kedvelik a Törley vörös pezsgőt is. Itthon minden kereskedelmi láncban kapható – aktuális gondolni rá Szilveszter előtt. A pezsgő eredetileg olasz találmány: mustból erjesztik, akárcsak a nálunk Fortuna névre keresztelt társát.   

   Budafokon, Budapest XXII. kerületében, az Anna utcában látogató központot alakítottak ki relikviákkal, amit 2012. június 16-án, a Múzeumok Éjszakáján nyitottak meg. A látogató egy óriási pezsgősdugó bejáratán keresztül, mint buborék sétálhat az eredeti üzemben. Tartanak itt zenei, irodalmi és kulturális rendezvényeket. Az egész világon nő a pezsgőfogyasztás, de nálunk stagnál, még mindig csak az ünnepekhez kötik.

Lajos MéryLajos Méry

Lajos Méry, az egyik legjobb, több versenyt megnyert magyar cukrász kizárólag erre az alkalomra, a pezsgőfajtákhoz készített fantasztikus finomságokat. Budapesttől  70 km-re, Cegléden működik a híres Békebeli Cukrászat. Az 1900-as évek elejét idézi meg, amikor a magyar cukrászat még világhírű volt. Családi műhelyükben készítenek 150 éves recept alapján például Kossuth-tortát. Lajos Méry szerint Kossuthnak, akinek máig Cegléd a leghűbb városa, jó ízlése volt. Készül náluk Kossuth-kifli, marcipános békebeli huszárkocka, kézzel mártott csokoládés trüffel. Különlegességeiket több nyelvű étlapon ajánlják a vendégek figyelmébe. A hagyományos karácsonyi édességek körében szerepel a mákos- és a diós beigli, sőt a beiglitorta is. A nosztalgia-termékekhez vajat használnak, náluk a krémes eredeti házi ízekkel, hagyományos alapanyagokból készül.

Libamájas kosárkaLibamájas kosárka

A gyümölcskosárkák mindig az évszakok ízeit idézik fel. A reformtermékek sorába tartoznak a tej- és cukormentes, diétás termékek. Fiatal cukrászként alkalmaz új fogásokat a toszkánai mesterkurzuson tanultakból, amelyeket a világ legjelentősebb csokoládéműhelyében megismert. Franciaországban ínyenc termékeivel szerepelt az év cukrászversenyén.

   A Békebeli Cukrászda minden évszakban helyet ad rendezvényeknek. Náluk a fagylalt soha nem porból, hanem friss gyümölcsökből készül. A borzselés édességekhez évek óta működnek együtt a Sebestyén Pincészettel.

Epres nyalókaEpres nyalóka

   A Törley pezsgőkhöz igazán különleges csodákat tálalt: libamájkrémes, olívás, mogyorós kosárkákat, birsalmás gesztenyehab gyűrűt Törley tokaji arany ampullával, epres nyalókát Törley Orfeum rozéval és más fantasztikus finomságokat.

Birsalmás gesztenyehab gyűrűBirsalmás gesztenyehab gyűrű

 

A szakosztály évzáró összejövetele páratlanul pompásra sikerült Elek Lenke elnök szervezésében.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük