2022.augusztus.10. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szamárfül a Zsolnay Negyedben

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63820"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/SZ.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span>Rengeteg foglalkozás, zene és színház a Szamárfül Családi Fesztiválon. Ingyenes fesztivállal búcsúzik a nyártól a Zsolnay Kulturális Negyed. 2012. augusztus 25-én és 26-án bábszínházi előadások, koncertek, táncbemutatók és kiállítások is várják a családokat. A Negyed két napig egy összefüggő, nagy játszótér lesz!</p> <p> 

sz.thumbnailRengeteg foglalkozás, zene és színház a Szamárfül Családi Fesztiválon. Ingyenes fesztivállal búcsúzik a nyártól a Zsolnay Kulturális Negyed. 2012. augusztus 25-én és 26-án bábszínházi előadások, koncertek, táncbemutatók és kiállítások is várják a családokat. A Negyed két napig egy összefüggő, nagy játszótér lesz!

 

sz.thumbnailRengeteg foglalkozás, zene és színház a Szamárfül Családi Fesztiválon. Ingyenes fesztivállal búcsúzik a nyártól a Zsolnay Kulturális Negyed. 2012. augusztus 25-én és 26-án bábszínházi előadások, koncertek, táncbemutatók és kiállítások is várják a családokat. A Negyed két napig egy összefüggő, nagy játszótér lesz!

 

A Bóbita Bábszínház szabadtéri színpadán a Pannon Filharmonikusok Kodály Központból már ismert programsorozata, a Csigaház, ezúttal az ütőhangszereket mutatja be a kicsiknek. Később a hangulatos Pirogránit udvaron a Szélkiáltó együttes koncertezik: az est során Weöres Sándor, Kiss Dénes, Páskándi Géza, Tamkó Sirató Károly, Tarbay Ede és sok más költő énekelt versei is felcsendülnek.

 

A Bóbita Bábszínház lesz majd a legfőbb teátrum helyszín, annak is elsősorban szabadtéri színpada, de több épületben is tartanak előadásokat. A Zsolnay kisasszonyok tere, a Sikorski-ház előtti Ginkgo tér és a Boltok utcája is helyet ad majd egy-egy gyermekelőadásnak.

A sokszínű programokat kisebb-nagyobb kiállítások is gazdagítják: látható lesz a 2011-ben Budapesten, a Down Világnap alkalmából kortárs képzőművészek és fogyatékkal élő, ép gyermekek festményeiből rendezett tárlat, ízelítő az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábgyűjteményéből, kortárs illusztrátorok által készített robot képek is.

 

És ha már Szamárfül: igazi állatok is lesznek a fesztiválon. A Misina Természet- és Állatvédő Egyesület három helyszínen állatbemutatókkal, állatsimogatókkal várja a kisgyermekes családokat. Az American Corner udvarán hétvégén az észak-amerikai őslakos indiánok és az első telepesek szokásait és kultúráját ismerhetik meg a gyerekek a különböző játékokon és foglalkozásokon keresztül. A Korsós udvar reneszánsz játszóházában a résztvevők középkori ügyességi játékokat próbálhatnak ki, melyhez a felszerelést saját kezűleg állíthatják elő. A kis lovagok lándzsát, kopját, pajzsot, sisakot is készíthetnek. A Ginkgo téren az energiatudatos viselkedésmintát népszerűsítik majd játékokon és kreatív praktikákon keresztül. Az augusztusi Zsolnay Művészeti Piacon hagyományos kézműves, iparművészeti és design alkotásokat vásárolhatnak a látogatók. A szervezők a gyerekeket kézműves foglalkozásokkal, marcipángyurmával, elfeledett ízekkel, nosztalgia játszóházzal, többek közt gólyalábbal és fakörhintával várják a Boltok utcájába.

 

A Várostörténeti Múzeum Padlás foglalkozásai a múltba repítik a vállalkozó kedvű gyerekeket.  Egy 1865-ben készült óriás térképrészleten faelemekből építhetik fel a Derflit (a Várostörténeti Múzeumnak otthont adó épületegyüttest) a gyerekek, vagy éppen régi bútorok között, korabeli ruhákban fotózkodhatnak, de egy óriás térképen utána is nézhetnek az ifjú helytörténészek, hogy megvolt-e már az utcájuk a 19. század végén.

 

A Magyar Társasjátékos Egyesület játékai az Apostolos teremben várja kicsiket és nagyokat, míg a Duna-Dráva Nemzeti Parkkal ökoszöszmötölése a Jégverem mellett lesz. A program során az érdeklődők megismerkedhetnek a vizek és vízpartok élővilágával, vízben élő apró élőlényekkel, betekintést nyerhetnek az erdei állatok és növények életébe, és ismereteket szerezhetnek a madarak mindennapjairól.

 

Az Üvegházban újrahasznosított anyagokból készíthetnek hangszereket, ruhákat az otthonról hozott anyagokból a családok, az Inkubátorházban vasútmodell-kiállítás várja az érdeklődőket – itt akár irányítani is lehet a vonatokat, vagy éppen modellezni is lehet. A Csillagteraszon a csuhézást, agyagozást, fonalmunkát, nemezelést, faművességet lehet kipróbálni, de a gyerekek készíthetnek csacsifület, csacsifarkat, csacsifejet is, de itt épül majd fel Dobozváros is.

 

A Pirogránit udvar Kincses Piacán nem lesz szükség sem iránytűre, sem ásóra, hogy kincset találjanak a gyerekek! Arra bíztatjuk a gyerekeket, hogy ürítsék ki szekrényüket, pakolják ki a polcok alját, és hozzák el a Kincses Piacra a feleslegessé vált könyveket, játékokat, videojátékokat, kütyüket és ruhákat. Ami valakinek kacat, az másnak érték, ami másoknak érték az valakinek zsebpénz! Jelentkezni a kincsespiac@zsn.hu címen lehet augusztus 23-ig, vagy a fesztivál ideje alatt a helyszínen 10.00 óráig.

 

A zenei programok között napközben már a legapróbbaknak is találnak szüleik kedvükre valót. A Boltok utcájában 0-3 éveseknek szóló zenei foglalkozás, a Muzsikás babus(for)gató látogatható. Az E78 Zenetermében pedig Dúdolda címmel dalos-zenés játék várja az alig pár hónapos csöppségeket és nagyobbacska testvéreiket, ahol mindenki kipróbálhatja a hangszereket, részesévé válva a közös produkciónak.

Táncban sem lesz hiány, hiszen a GoBe Társulat alkotóinak beavató mozgásfoglalkozásán Igor Sztravinszkij Tűzmadár című művét dolgozzák fel a gyerekek. A Pirogránit udvaron láthatja majd a közönség a pécsi tánckultúra ápolásában részt vevő, nagy múltú szervezet, a Pécsi Társastánc Sportegyesület kerekes székes táncbemutatóját. Ugyanitt lép majd színpadra a Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház gyermekcsoportjának tagjai, akik magyar népmeséket és azok karaktereit állították színpadra.

 

A Zsolnay Kulturális Negyed felnőtteknek szóló szabadtéri mozija óriási népszerűségre tett szert a nyár során. Most a gyerekeken a sor, régmúlt idők esti meséi peregnek a vásznon. Szülőket is ér hozni! Programokat naponta 10-20 óra között rendeznek meg. Rossz idő esetén a programok esőhelyszíneken lesznek megtartva!

A belépés a planetáriumi előadások kivételével mindenhova díjtalan!

 

PROGRAM

augusztus 25. (szombat)

10.00-18.00 A Bóbita Bábszínház évadnyitó napja

10.00 Muzsikás babus(for)gató

11.00, 15.00 és 17.00 Varázsóra – Kísérletezzünk a Laborban!

15.30 Dúdolda – ZeneBona a legkisebbeknek

11.00 és 15.00 Papírszínház

16.00 Interaktív táncfoglalkozás a GoBe Társulat alkotóival

17.00 A Pécsi Társastánc Sportegyesület kerekesszékes táncbemutatója

17.00 Lúdas Matyi

18.00 Szeleburdi Gáspár és a varázshegedű

19.00 Egyszervolt.hu: Bemutatkozik a Misina Néptáncegyüttes

20.00 Esti mese – gyerekmozi

 

augusztus 26. (vasárnap)

10.00 Muzsikás babus(for)gató

10.30 Dúdolda – ZeneBona a legkisebbeknek

11.00 és 15.00 Papírszínház

11.00, 15.00 és 17.00 Varázsóra – Kísérletezzünk a Laborban!

11.00 Az égig érő fa

16.00 Játsszunk színházat! – A Góbi Rita Társulat előadása

16.00 Aranyhajú királylány

17.00 Gyermekjátszó

17.00  Csak ütök és mesélek… – A Pannon Filharmonikusok hangszerismertető programja
18.30 A Szélkiáltó együttes koncertje

20.00 Esti mese – gyerekmozi

 

A fentieken kívüli állandó foglalkozások: Reneszánsz játszóház, Zsolnay Művészeti Piac, Magyar Társasjátékos Egyesület játékai, ökoszöszmötölés a Duna-Dráva Nemzeti Parkkal, Progresszív Zöld Egyesület foglalkoztatói, Pécsi Gyors Vasútmodellező Klub vasútmodell kiállítása, kisinasok kézműves Tanodája a 25 éves Kaptár Egyesület kézműveseivel, A Művészet integrál – kiállítás, Robot Pajtások – kiállítás, robotépítés, képregényrajzoló műhely és verseny, dobozváros építés, állatVarázs, Magyar Madártani Egyesület bemutatói, Zsolnay Manófaktúra – agyagozás gyerekeknek, tűzoltóautó bemutató és planetáriumi előadások.

 

www.szamarfulfesztival.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.