2022.június.27. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Számottevő lehetőségek a magyar-olasz energetikai együttműködésekben

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51739"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_69.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="72" /></a></span>Magyarország támogatja minden olyan gáz infrastrukturális projekt megvalósulását, amely útvonal- vagy forrásdiverzifikációt jelent az ország számára - hangsúlyozta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Paolo Romani olasz gazdaságfejlesztési miniszterrel 2011. július 4-én, Milánóban lezajlott találkozóján.

images 69.thumbnailMagyarország támogatja minden olyan gáz infrastrukturális projekt megvalósulását, amely útvonal- vagy forrásdiverzifikációt jelent az ország számára – hangsúlyozta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Paolo Romani olasz gazdaságfejlesztési miniszterrel 2011. július 4-én, Milánóban lezajlott találkozóján.

images 69.thumbnailMagyarország támogatja minden olyan gáz infrastrukturális projekt megvalósulását, amely útvonal- vagy forrásdiverzifikációt jelent az ország számára – hangsúlyozta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Paolo Romani olasz gazdaságfejlesztési miniszterrel 2011. július 4-én, Milánóban lezajlott találkozóján.

 A nemzeti fejlesztési miniszter a közelmúlt kiemelt eseményeként említette az európai gáz infrastruktúra projektek szempontjából, hogy június elején Törökországban a tranzit országok – köztük Magyarország – szakminiszterei aláírták a Nabucco Gázvezeték jogi kereteit véglegesítő projekttámogatási megállapodásokat. Ugyanakkor kifejtette, hogy a magyar kormány a forrás- és ellátásbiztonság erősítése érdekében az Olaszország számára fontos Déli Áramlat megépítését is szorgalmazza.

A magyar tárcavezető tájékoztatást adott arról, hogy Magyarországnak kiemelt érdeke fűződik az észak-déli gázvezeték-összeköttetés közös európai projektként történő megvalósításához. Létrehozásának előnyei között említette, hogy a kétirányúsítással lehetővé válna a földgáz Közép-Európába juttatása az Északi Áramlat leágazásaként és a Földközi-tenger irányából is.

Fellegi Tamás üdvözölte, hogy a januári kétoldalú miniszteri találkozón született megállapodás nyomán tevékenyen működik, és a márciusi budapesti ülést követően Milánóban is folytatta munkáját a Magyar-Olasz Energetikai Munkacsoport. Mint arra rámutatott, a testület az általános energetikai kapcsolatok erősítésén túl megfelelő fórum az üzleti és vállalati kapcsolatok erősítésére, a közös érdekeltségű projektek és beruházási lehetőségek feltárására is, elsősorban a megújuló energia és energiahatékonyság területén.

A nemzeti fejlesztési miniszter úgy vélekedett, hogy a geotermikus energia és a napenergia hasznosításban kiválóan együtt tudna működni Olaszország és Magyarország. Mindkét fél ismertette a megújuló energiaforrásokra és zöldgazdaság-fejlesztésre vonatkozó elképzeléseit, a napenergia kapcsán pedig a magyar egyetemek által elért kutatás-fejlesztési eredmények közös gyakorlati alkalmazásáról tárgyaltak. Az olasz fél kétoldalú klaszterek létesítésének ösztönzését indítványozta az iparágban tevékenykedő kis- és középvállalkozások bevonásával.

A magyar tárcavezető hangsúlyozta, hogy a fukushimai balesetből levont tanulságok világszerte felélénkítik az érdeklődést a tervezés alatt álló negyedik generációs atomerőművek iránt. A tárgyalópartnerek e téren is komoly lehetőséget látnak a kutatási együttműködésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.