2014. június 21.-én- százharminc nebulót avattak gyermekvasutassá a MÁV Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton. Az ünnepség keretében indították útjára az Indul a Bakterház közismert alakjáról Bendegúznak elnevezett mozdonyt.

2014. június 21.-én- százharminc nebulót avattak gyermekvasutassá a MÁV Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton. Az ünnepség keretében indították útjára az Indul a Bakterház közismert alakjáról Bendegúznak elnevezett mozdonyt.

A Gyermekvasút Hűvösvölgyi állomásán, ma 130 pajtás mondta el ünnepélyes keretek között a fogadalmát és vált gyermekvasutassá. Ezzel sokuk talán évtizedekre a vasutas egyenruha, szakma mellett kötelezi el magát, mert gyakori, hogy a Gyermekvasútnál szerzett élmények, barátságok  hatására vagy hivatástudatból a gyerekekből vasutasok, sőt vasúti vezetők lesznek. Jelenleg összesen 500 gyermekvasutas rendelkezik a szükséges vizsgával, munkájukat közel hetven ifjúsági vezető (korábbi gyermekvasutas) segíti, irányítja.

Nem kis feladatot és felelősséget vállal magára az, aki gyermekvasutasnak jelentkezik. A képzés ugyanis négy hónapos. Heti egy alkalommal elméleti és gyakorlati foglalkozásokon vesznek részt a MÁV Baross Gábor Oktatási Központjában, a hűvösvölgyi Gyermekvasutas Otthonépületben és a Gyermekvasút állomásain. Természetesen, általános iskoláikban is folytatniuk kell a tanulást, s ott is jó eredményt kell produkálniuk. Június elején tették le a vasutas szakma alapjaiból és a Gyermekvasút speciális ismereteiből sok felkészülést kívánó vizsgát. A sikeres vizsgát követően kerülhetett sor a mai gyermekvasutassá avatásra. Az első szolgálatuk a nyári hónapokban lesz.

Az újdonsült gyermekvasutasokat Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntötte és Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója fogadta őket vasutassá.

Fónagy János beszédében elmondta, a vasút nem csak egy közlekedési formát kínál, hanem fontos tartópillére a nemzetgazdaságunknak. Elismerését fejezte ki a MÁV Zrt. felé, amiért ezt a szép hagyományt, a gyermekvasutat nem csak hogy életben tartják, hanem olyannyira népszerűvé teszik, hogy ebben az évben a tavalyihoz képest megkétszereződött a tanfolyamra jelentkezők száma. Megköszönte a gyermekeknek, amiért szorgalmukkal és elkötelezettségükkel példát mutatnak hivatástudatból, és elismerően szólt a szülőkhöz is, akik biztosítják, hogy a gyermekek a  szabadidejüket értékesen és értelmesen töltsék. Reményét fejezte ki, hogy az utóbbi években végzett fejlesztések munkalehetőséget kínáltak sokak számára, növelték a vasút népszerűségét, és megalapozzák, hogy a jövő generációja számára is vonzó legyen a vasutas életpálya modell.

 

„A nemzeti vasúttársaság nevében gyermekvasutassá fogadlak benneteket! Viseljétek a vasutas egyenruhát méltósággal, de legfőképp érezzétek jól magatokat munkátok során. Mindig emlékezzetek a fogadalmatokra, főként az utolsó mondatra: »Jó hírnevéhez híven, vasutunkat mindenkor tisztelettel szolgálom.« " – Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója ezekkel a szavakkal avatta gyermekvasutassá a nebulókat.

Nemcsak a gyermekvasutas tanfolyamra jelentkezők növekvő száma jelzi a 67 éves Gyermekvasút népszerűségét. A gyönyörű, kanyargós vasútvonala évről évre egyre több utast vonz, az előző évben 7,2%-kal növekedett a forgalma, 2013-ban közel 380 ezren váltottak jegyet a járatokra.

 

 

Bendegúz a mozdony

A mai ünnepségen nemcsak a tanfolyamot elvégző gyerekeket avatták fel, hanem egy különleges névadóra is sor került. A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton eddig hivatalosnak tekinthető neve nem volt a vontatójárműveknek. Hagyományteremtésből mától kezdve az Mk45-2004-es pályaszámú dízelmozdony neve: Bendegúz. Ezzel tisztelegnek Rideg Sándor első regényének, az Indul a bakterháznak gyermekfőszereplője, Regős Bendegúz előtt. A mozdony oldalán a névtáblát Fónagy János, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója leplezte le. Bendegúzt, a mozdonyt az első métereken Dávid Ilona vezette. A jövőben a Gyermekvasút többi mozdonya is nevet kap.

A Gyermekvasút programjairól és kedvezményeiről további információ a http://www.gyermekvasut.hu/wp/rendezvenyek/muzej2014/ és a www.muzej.hu weboldalon található.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük