Amikor a Ganz gyár uralta a területet

Nem helyesírási hiba. Széllkapunak hívják a budai Millenáris Park egyik bejáratát. Részben azért, mert közel van a Széll Kálmán térhez. És mert a Rózsadomb felől érkező légáramlásnak utat engedve tisztítja a Margit körút nagy gépjárműforgalom okozta rossz levegőjét.

Amikor a budapesti Fillér utcába költöztünk, egy háztömbnyi távolságra kerültünk a Ganz gyár elektrotechnikai üzemegységétől és vasöntödéjétől. Állandó zaj és vasporral szennyezett levegő volt a sorsunk. Egyórányi szellőztetés után az ovális ebédlőasztalunk üveglapjára felírhattuk a megvásárolandó élelmiszerek jegyzékét. Nem tehettünk semmit, egy gyár így működik. Amikor a múlt század utolsó harmadában lebontották az üzemcsarnokokat, a szó szoros értelmében fellélegeztünk. A környékbeli lakások értéke megduplázódott. Már ha nem bérlakások lettek volna. De ki törődött az értékkel? Ráadásul a gyár területén megépült a Millenáris Park.

A Millenáris Park most

A szép parkban kellemesen lehetett sétálni a mesterséges tavak körül. A pihenőhelyek mellett három érdekes épület állt, talán korábbi üzemcsarnokok átalakított, felújított utódai. Úgy emlékeszem, az egyik kortárs magyar művészeti alkotásokat mutatott be. A másik a magyar tudomány, ipar, technika világhírű magyar tudósainak munkájáról adott képet. A harmadik a Csodák Palotája, a természet és a fizika törvényeit illusztrálta diákoknak, volt benne repülőgép szimulátor is.

Nemrég teljesen átalakult a Margit körút, Fény utca, Lövőház utca és Marczibányi tér által határolt 35.000 négyzetméter alapterületű közpark, valóságos kis Városliget lett belőle. A legnagyobb tóban vízinövények, a faburkolatú stégen padok, napozóágyak. Nem messze a tótól párásító fúvókákkal felszerelt szökőkút. Színes fényekkel megvilágított és állandóan változó vízsugarakkal. A széllkapu mellett elhelyezett, látványos vízfüggöny a nyári kánikulában hűti a levegőt, a lehulló vízcseppekből változatos alakzatok kerülnek elő. A sok látnivalóból még kiemelem a négyezer négyzetméteres függőkertet, a tábla felirata szerint 30.000 kúszónövényből áll.

Függőkert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük