2023.február.05. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Széllcsatorna

2 perc olvasás
ganz gyar feny u.
amikor a ganz gyár uralta a területet

Nem helyesírási hiba. Széllkapunak hívják a budai Millenáris Park egyik bejáratát. Részben azért, mert közel van a Széll Kálmán térhez. És mert a Rózsadomb felől érkező légáramlásnak utat engedve tisztítja a Margit körút nagy gépjárműforgalom okozta rossz levegőjét.

Amikor a budapesti Fillér utcába költöztünk, egy háztömbnyi távolságra kerültünk a Ganz gyár elektrotechnikai üzemegységétől és vasöntödéjétől. Állandó zaj és vasporral szennyezett levegő volt a sorsunk. Egyórányi szellőztetés után az ovális ebédlőasztalunk üveglapjára felírhattuk a megvásárolandó élelmiszerek jegyzékét. Nem tehettünk semmit, egy gyár így működik. Amikor a múlt század utolsó harmadában lebontották az üzemcsarnokokat, a szó szoros értelmében fellélegeztünk. A környékbeli lakások értéke megduplázódott. Már ha nem bérlakások lettek volna. De ki törődött az értékkel? Ráadásul a gyár területén megépült a Millenáris Park.

millenaris
a millenáris park most

A szép parkban kellemesen lehetett sétálni a mesterséges tavak körül. A pihenőhelyek mellett három érdekes épület állt, talán korábbi üzemcsarnokok átalakított, felújított utódai. Úgy emlékeszem, az egyik kortárs magyar művészeti alkotásokat mutatott be. A másik a magyar tudomány, ipar, technika világhírű magyar tudósainak munkájáról adott képet. A harmadik a Csodák Palotája, a természet és a fizika törvényeit illusztrálta diákoknak, volt benne repülőgép szimulátor is.

Nemrég teljesen átalakult a Margit körút, Fény utca, Lövőház utca és Marczibányi tér által határolt 35.000 négyzetméter alapterületű közpark, valóságos kis Városliget lett belőle. A legnagyobb tóban vízinövények, a faburkolatú stégen padok, napozóágyak. Nem messze a tótól párásító fúvókákkal felszerelt szökőkút. Színes fényekkel megvilágított és állandóan változó vízsugarakkal. A széllkapu mellett elhelyezett, látványos vízfüggöny a nyári kánikulában hűti a levegőt, a lehulló vízcseppekből változatos alakzatok kerülnek elő. A sok látnivalóból még kiemelem a négyezer négyzetméteres függőkertet, a tábla felirata szerint 30.000 kúszónövényből áll.

fuggokert
függőkert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.