A Magyar Pékszövetség összefogásában és szakmai felügyelete mellett idén is meghirdetésre és lebonyolításra került a „Szent István napi" országos kenyérverseny. A kenyérverseny győztese 2013-ban, egy tönkölybúzás-joghurtos kenyér lett.

 

A Magyar Pékszövetség összefogásában és szakmai felügyelete mellett idén is meghirdetésre és lebonyolításra került a „Szent István napi" országos kenyérverseny. A kenyérverseny győztese 2013-ban, egy tönkölybúzás-joghurtos kenyér lett.

 

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke tájékoztatása szerint a 2013. augusztus 20-i központi rendezvényre készülve a Magyar Pékszövetség, 2013. márciusában meghirdette az országos kenyérversenyt, a 2013. évi " Szent István Napi Kenyér" kiválasztására. A kenyérverseny zsűrizése egy független szakmai zsűri által április 23-án megtörtént.

A kenyérverseny győztese a Szent István napi tönkölybúzás-joghurtos kenyér lett.

A nyertes kenyér előállítója, a Pékmester Bt. monori üzemének tulajdonosa Rábai Gábor és fia ifj. Rábai Gábor.

Kenyérszentelés: 2013. augusztus 20.

 

A zsűrizésnél fő szempontok voltak a következők:

– Magyar alapanyagok felhasználásával készüljön

– Csak természetes anyagokat tartalmazzon

– Elégítse ki a tömegesen fogyasztott kenyerek igényét

– Beltartalmi értékei jobbak legyenek a fehér illetve félbarna kenyér értékeinél

– Legyen alkalmas mindennapi fogyasztásra

– Legyen egyszerűen gyártható

– A felhasználásra kerülő alapanyag és az alkalmazandó technológia biztosítsa a standard  minőséget

A kenyér készülhet: kerek, vekni formakenyér formában, tömege az Élelmiszerkönyvi előírás szerinti tömegű lehet.

 

A 2013. évi Szent István napi kenyér tönkölybúzás-joghurtos kenyér, mely kovászos eljárással készül, csak természetes anyagokat tartalmaz.

A kenyér összetételében meghatározó a felhasznált lisztek típusa és azok aránya:

– 50% tönkölyliszt (tönköly fehérliszt, teljes kiőrlésű tönkölyliszt)

– 50% fehér kenyérliszt

 

A tönkölybúza ősi búzafaj, mely napjainkban reneszánszát éli. A fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzáét, az esszenciális aminosavak és lizin tartalma is nagyobb.

Jelentős vitamin (B-vitaminok, E-vitamin, niacin) ásványi anyag tartalma (vas, mangán, kálcium, magnézium, foszfor és szelén) miatt is igen közkedvelt a tudatosan táplálkozók körében.

 

A kenyér harmonikus ízét, a kenyér összetétele (lisztek, joghurt) az alkalmazott gyártástechnológia és a sütési előírások együttesen adják. A kenyér 0,5 kg-os 0,75 kg-os és 1kg-os tömegegységben készül kerek, vágott formában. A kenyér külső megjelenését, ünnepélyességét egy szalag emeli ki.

 

A Magyar Pékszövetség számára Szent István napja kiemelkedő jelentőségű, mivel az aratás végeztével az új búzából készült új kenyeret is ünnepeljük. Hagyományainkhoz híven két helyszínen – a budapesti "Magyar Ízek Utcája" rendezvényen és Orosházán a Nemzetközi Kenyérünnepen- vesz részt szövetségünk, ahol a Szent István napi kenyér áll a középpontban.

Idén negyedik alkalommal az augusztus 20-i rendezvénysorozat keretén belül kerül megrendezésre a budai rakparton a Magyar Ízek Utcája: Bem tér és a Várkert Rakpart között terül el, kezdő időpontja augusztus 19-én 12 órától, augusztus 20-án az ünnepi tűzijáték végéig.

A rendezvény keretében a Lánchíd és Jégverem utca közötti szakaszon minimum 10 sütőipari vállalkozás, kiállító részvételére lehet számítani, akik saját termékeik bemutatását, kóstoltatását, értékesítését végzik.

 

A Clark Ádám téri parkban a Magyar Pékszövetség is megjelenik külön sátorban, közreműködik a kóstoltatásban, és árusítja a Szent István napi kenyeret.

A rendezvényen megjelenik és hagyományőrző sütési bemutatót tart a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje. A legfiatalabb generáció részére a Pesti Barnabás Szakiskola tart foglalkoztatást a Clark Ádám téri parkban, ahol a megformázott tésztájukat megsüttethetik a gyerekek.

A programot támogatja az Agrár Marketing Centrum.

 

A rendezvény célja: olyan ízeket és termékeket kiállítani és megismertetni a nagyszámú közönséggel, melyek alapanyagában, készítésében, hagyományában vagy újragondolásában a méltán híres magyar gasztronómiai kultúránk büszkesége.

 

A rendezvény minden évben támogat egy jótékony célt, melynek anyagi alapját az árusítás bevételéből képzünk. Idén támogatandó partnerünk „A MINDEN GYEREK LAKJON JÓL!" Alapítvány, melynek célja, hogy társadalmi összefogással biztosítsa a leginkább veszélyeztetett helyeken az éhes, illetve alultáplált gyermekek számára a megfelelő ennivalót.

 

http://www.pekszovetseg.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük