2024.június.14. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szent István napi szentmise és a Szent Jobb körmenet

5 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63827"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/DSC_0462_vezer.thumbnail.jpg" border="0" width="78" height="100" /></a></span>Bátran meg kell vallanunk hitünket, elsősorban életünkkel, akkor is, amikor ez egyeseknek nem tetszik, vagy éppen ellenkezik a korszellemmel - mondta a Szent István-bazilika előtti téren tartott szentmise szónoka, Jakubinyi György gyulafehérvári érsek. Krisztus örömhíre  örökérvényű, változatlan, de ezt az örömhírt korunkban kell megélni és kortársaink nyelvén hirdetni.

dsc 0462 vezer.thumbnailBátran meg kell vallanunk hitünket, elsősorban életünkkel, akkor is, amikor ez egyeseknek nem tetszik, vagy éppen ellenkezik a korszellemmel – mondta a Szent István-bazilika előtti téren tartott szentmise szónoka, Jakubinyi György gyulafehérvári érsek. Krisztus örömhíre  örökérvényű, változatlan, de ezt az örömhírt korunkban kell megélni és kortársaink nyelvén hirdetni.

dsc 0462 vezer.thumbnailBátran meg kell vallanunk hitünket, elsősorban életünkkel, akkor is, amikor ez egyeseknek nem tetszik, vagy éppen ellenkezik a korszellemmel – mondta a Szent István-bazilika előtti téren tartott szentmise szónoka, Jakubinyi György gyulafehérvári érsek. Krisztus örömhíre  örökérvényű, változatlan, de ezt az örömhírt korunkban kell megélni és kortársaink nyelvén hirdetni.

A Szent István-bazilika előtt zsúfolásig megtelt téren tartott szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek volt, vele koncelebrált Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, Jakubinyi György, valamint Augustine Ukwuoma nigériai püspök, továbbá a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai.

A szentmisén részt vett III. Theophilos jeruzsálemi pátriárka, Hilarion ortodox püspök és Arsenios Kardamakis, Ausztria görög ortodox metropolitája, Magyarország és Közép-Európa exarchája is. A protestáns egyházak képviseletben jelen volt Szebik Imre, Lachner Pál, Steinbach József püspök.

A szentmise kezdetén Erdő Péter bíboros köszöntötte a megjelenteket. "Szent István király sziklára építette életét és országát. Ez a szikla pedig maga Krisztus, az élő vizek forrása – mondta. Ha a szikkadt földet megöntözik, kivirul az élet. Ha szétszórt, elfásult lelkünket megöntözi a remény és az isteni kegyelem, akkor csodálatos dolgokra leszünk képesek. Életünk, az emberiség sorsa, a népek történelme nem a véletlen játéka csupán. Isten gondviselő szeretete kíséri népünket is az évszázadok útjain" – fogalmazott.

A bíboros köszöntő szavai után megáldotta az ország kenyerét, amelyet két, népviseletbe öltözött fiatal vitt az oltár elé.

dsc 0532 vezer.thumbnailSzentbeszédében Jakubinyi György gyulafehérvári érsek az életszentségről szólt. Tágabb értelemben az üdvözült lelkek mind szentek – mondta. Az üdvösséghez vezető úton segítenek bennünket példaképeink: azok a szorosabb ételemben vett szentek, akiket az Egyház állít elénk. Szent István király ilyen példakép a magyarság számára. Életét, családja életét és országa alapjait Krisztusra építette. Mindez ma is érvényes, eleven példa.  Egyéni életünket a keresztségben építettük Krisztusra, a sziklára, a bérmálás szentségében pedig felnőttként megerősítettük mindezt. Ha minden megkeresztelt ember komolyan venné ezeket a fogadalmakat, az a társadalom javára válna – figyelmeztetett Jakubinyi érsek.

Szent István király, Boldog Gizella és Szent Imre herceg alkotja az első magyar szent családot.  A család nemcsak az Egyház legkisebb élő sejtje, hanem a társadalomé is. A nemzet jövőjét csakis a krisztusi keresztény házasság biztosítja, az első magyar szent család példájára.
Az érsek felhívta a figyelmet: bátran meg kell vallanunk hitünket, elsősorban életünkkel, akkor is, amikor ez egyeseknek nem tetszik, vagy éppen ellenkezik a korszellemmel.  Krisztus örömhíre  örökérvényű, változatlan, de ezt az örömhírt korunkban kell megélni és kortársaink nyelvén hirdetni.

Szent István király a halála előtt felajánlotta Magyarországot Szűz Máriának, így lett Jézus édesanyjából a Magyarok Nagyasszonya. Mária országa nem veszhet el – ez a mi reményünk – mondta a gyaulafehérvári érsek.

dsc 0783 fekvo.thumbnail

A szentmise után indult a hagyományosSzent Jobb-körmenet. Szent István jobb karjának kézfejereklyéjét a honvéd koronaőrség hordozta, e mögött vonult Erdő Péter, Alberto Bottari de Castello és a püspöki konferencia tagjai. Ezután következtek a körmenetben az Apostoli Szentszék által elismert szerzetes- és lovagrendek, az apostoli élet társaságai, valamint a plébániák zarándokcsoportjai.

dsc 0363 0.thumbnailA szentmisén megjelent Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, Darák Péter, a Kúria elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője, a főváros V. kerületének polgármestere, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Boross Péter volt miniszterelnök, valamint Réthelyi Miklós volt miniszter, illetve Mádl Ferencné, a néhai köztársasági elnök özvegye és Antall Józsefné, a rendszerváltás utáni első miniszterelnök özvegye.

Részt vett a szertartáson Hölvényi György egyházügyi államtitkár,  és több más közéleti személyiség, közöttük Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, Lenkovics Barnabás alkotmánybíró, Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, Tarlós István, Budapest főpolgármestere, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete, valamint Habsburg György, az utolsó magyar király, IV. Károly unokája és Habsburg Mihály főherceg.

Magyar Kurír

(nk)

Fotó: Fellner Ákos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.