2024.április.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gondolatok a Borsodi Vízről

15 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63831"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/B%20%281%29_0.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="66" /></a></span>Kevés olyan élelmiszer van ma Magyarországon, amelynek az egy főre eső fogyasztása évről-évre olyan nagymértékben növekedik, mint a palackozott természetes ásványvízé - állapította meg a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács. Most, hogy itt a kánikula, valószínűsíthető a rekord mennyiségű fogyasztás. A széles kínálatból a Borsodi Víz-et szeretném részletesebben bemutatni Olvasóinknak.  </p> <p> 

b%20%281%29 0.thumbnailKevés olyan élelmiszer van ma Magyarországon, amelynek az egy főre eső fogyasztása évről-évre olyan nagymértékben növekedik, mint a palackozott természetes ásványvízé – állapította meg a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács. Most, hogy itt a kánikula, valószínűsíthető a rekord mennyiségű fogyasztás. A széles kínálatból a Borsodi Víz-et szeretném részletesebben bemutatni Olvasóinknak. 

 

b%20%281%29 0.thumbnailKevés olyan élelmiszer van ma Magyarországon, amelynek az egy főre eső fogyasztása évről-évre olyan nagymértékben növekedik, mint a palackozott természetes ásványvízé – állapította meg a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács. Most, hogy itt a kánikula, valószínűsíthető a rekord mennyiségű fogyasztás. A széles kínálatból a Borsodi Víz-et szeretném részletesebben bemutatni Olvasóinknak. 

 

Nem vagyok rendszeres ásványvíz fogyasztó, és tulajdonképpen a Magyar Gasztro Térkép Klaszter tavaszi megalakulásakor a Vidékfejlesztési Minisztérium földszinti Darányi Ignác-termében „ismerkedtem meg" igazából a borsodival. A későbbiek folyamán már kerestem a termékbemutatókon és őszintén bevallva megkedveltem. Hogy miért? Talán azért is, mert sok mindent megtudtam róla, amit most megosztanék Önökkel.

 

Kellemes ízű, kiváló szomjoltó hatású, kiemelten magas (3380mg/l) ásványianyag tartalmú gyógy és ásványvíz! A Borsodi Víz kedvező élettani hatását majd negyven éves klinikai vizsgálatok bizonyítják. Kiemelkedő hatással bír az emésztési zavarok, hurutos betegségek, savtúltengés és csontritkulás esetén. Természetesen lúgos kémhatású (ph 7,75)

A víz ásványi anyag összetétele és gazdagsága miatt a sóvesztéssel járó helyzetekben, egyebek mellett meleg munkahelyeken és sportolóknál kiváló védőital lehet.
Tehát adva van egy víz, ami mennyiségi korlátozás nélkül, kellemes, üdítő íze miatt kiváló ásványvíz, kiváló védőital, emellett komplex gyógyvíz, illetve gyógyhatású szer, ami népbetegségnek számító problémákban komplett terápia vagy a terápia hatékony kiegészítője lehet. E közkedvelt vizet 1998-ban gyógyhatása miatt a Népjóléti Minisztérium Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága gyógyvízzé – belső használatra – minősítette.
Ezen kívül a Borsodi Víz tagja a Premium Hungaricum Egyesületnek, mely Magyarország
specialitásainak érdekvédő szervezete. Az egyesület összefogja mindazon élelmiszeripari- és kapcsolódó vállalkozásokat, amelyek a magyar gasztronómiai kulturális hagyományban gyökerezve egyedülálló minőséget állítanak elő.

 

A Borsodi Víz gyógyhatása.
A
Borsodi Víz védett vízadó rétegből származik, kémiai jellege: igen nagy ásványi anyagtartalmú, nátrium-hidrogénkarbonátos, szulfátos, metabórsavas, lítiumos, szénsavas ásványvíz, melynek orvosilag bizonyított gyógyhatása van, ezáltal gyógyvíznek minősül". (Kivonat a Népjóléti Minisztérium Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdő ügyi Főigazgatósága 3/Gyf/1998. számú határozatából).

A vízben oldott szénsavgáz a száj nyálkahártyájára és a gyomorfal hajszálereire való hatással a gyomormirigyek elválasztó tevékenységét serkenti, amivel hozzájárul az étvágy fokozásához. Elősegíti a gyomor motorikus tevékenységét, az emésztést. Jelentős alkáli-hidrogénkarbonát tartalma emeli a gyomornedv mennyiségét, elősegíti a vizelettel ürülő méreganyagok kiválasztását. A hajszálerek fokozott áteresztőképességét a magas kalcium-ion tartalom csökkenti, ami kedvező hatású allergiás betegségeknél. A bór a D3 vitamin képzésével, valamint a kalcium és a magnéziumtartalom hatásos kiegészítőként a csontritkulás kezelésében előnyös. A kálium kifejezetten gyulladáscsökkentő hatású.

A Borsodi Víz fogyasztása emésztőszervi, elsősorban gyomor- és nyombélfekélyes, illetve hurutos betegségekben szenvedők számára előnyös. Megakadályozza a savtúltengést, csökkenti a másnaposság kedvezőtlen hatását. Kitűnő frissítő hatású.
Folyadék-és sóveszteség gyors pótlására is alkalmas.

 

A Borsodi Vízben megtalálható ásványi anyagok és jótékony hatásuk:
Hidrogénkarbonát:
elősegíti a méreganyagok kiválasztását, megakadályozza a savtúltengést.
Jód: fontos szerepet játszik az anyagcsere folyamatok fenntartásában, pajzsmirigy működésében. Nélkülözhetetlen a magzat méhen belüli fejlődéséhez, ezért várandós, szoptatós kismamáknak külön ajánlott.
Szulfát: elősegíti az emésztést.
Bór: a csontritkulás kezelésében előnyös.
Kalcium: kedvező hatású az allergiás betegségeknél

Kálium: gyulladáscsökkentő hatása kiemelkedő.
Lítium: jelenléte pozitívan befolyásolja a pszichés állapotot.

 

A kezdetek…

1958-ban az edelényi bányaüzem területén végzett feltárások során nagy ásványianyag koncentrációjú természetes szénsavas vízbázisra leltek a geológusok. A vizet bevizsgáltatva megállapították, hogy a kutatófúrás során nyert víz emberi fogyasztásra kiválóan alkalmas, kalciumot és magnéziumot is tartalmazó alkáli hidrogén-karbonátos és szulfátos ásványvíz. Ezért az edelényi bányaüzem saját hatáskörében és területén egy kis épületben kézi berendezésekkel kezdte meg az ásványvíz töltését 1,5 l-es csattos üvegekbe, saját dolgozói részére védőitalként. Mire a palackozás beindult már 1968-at írtak, addig a bőven áradó víz szabadon folyt el a külszíni patakokba.  
Néhány év múlva a kis palackozó üzemet a Miskolci Ital és Vegyicikkgyár átvette és folytatta tovább a víz kiszerelését. Ezt követően a Borsodi Sörgyár, majd a Borsodsziráki Termelőszövetkezet tulajdonába került az ásványvíztöltő üzem. Az akkori kapacitás évi egy-másfélmillió liter volt.

A Borsodi Víz K-74 kft. 1993-ban alakult a Borsodi Víz palackozására és forgalmazására.   

A palackozó üzem Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, Múcsony külterületén.

A társaság az MSZ EN 50 9002 szerinti minőségbiztosítási rendszer alapján működik. Tanúsítását a Magyar Szabványügyi Testület Tanúsítási Titkársága 1999-ben elvégezte és azóta évente audit során megerősítette -, valamint rendelkeznek az 10 NET nemzetközi tanúsításával is.

 

A fentieket igazolván ismerjék meg Dr. Tarkó Mihály belgyógyász, endokrinológus, diabetológus tanulmányát:

 

„A BORSODI VÍZ újraértékelése az elmúlt időszakban elvégzett vizsgálatok, a víz
összetételében bekövetkezett változások, klinikai vizsgálatok és a tudományos – klinikai
szemléleti változások tükrében.

 
Történeti áttekintés
A
bányaművelés során jelentkező vízfakadásokból, vízbetörésekből nyert víz jótékony hatását 1958 óta ismerik, a vizet 1968 óta palackozzák.
Az OKI 1959-ben végzett vizsgálatai alapján „kalciumot és magnéziumot is tartalmazó alkálihidrogénkarbonátos és szulfátos vizek" csoportjába tartozó ásványvíznek minősítette.
Az 1968-as megyei főorvosi véleményezésben, Dr. Pintér László megyei főorvos értékelésében a kellemes ízű, üdítő hatású, oldott sókat bőven tartalmazó, alkáli-karbonátos, szénsavas ásványvíz a gastrointestinumra, illetve a gastrointestinalis motilitásra és szekrécióra, a vesefunkcióra és az érpermeábilitásra kifejtett jótékony hatását taglalta. A végső vélemény kialakításához célzott vizsgálatok eredményére és a rendszeres fogyasztás során szerzett tapasztalatokra vártak. Természetesen időközben a célzott kiegészítő vizsgálatok megtörténtek, érdemben ártó tényezőre nem utaltak és a 37 éves rendszeres fogyasztás sem utalt ártó elemre.
1997-ben az Országos Dietetikai Intézet, személy szerint Dr. Rigó János professzor úr értékelte az időközben felgyülemlett adatokat. A vizet az „igen nagy, 3000-6000 mg/L közötti ásványi anyag tartalmú, nátrium-kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos" vizek közé sorolta. Kiemelte Dr. Pintér László megyei főorvos, Dr. Prónay Gábor professzor és Dr. Halmy László professzor munkájának jelentőségét. Dr. Pintér László főorvos úr értékelésének kivonatát az előzőekben részleteztem. Mint említettem, a gastrointestinumra, illetve a gastrointestinalis motilitásra és szekrécióra, a vesefunkcióra és az érpermeabilitásra kifejtett jótékony hatását hangsúlyozta. Dr. Prónay Gábor professzor úr az ásványvíz nátriumhidrogénkarbonátos hatását emelte ki. 15 éves megfigyeléssel alátámasztott eredményei az emésztés elősegítését, a hurutos panaszokra kifejtett jótékony hatását igazolták. Dr. Halmy László professzor úr a víz nátrium tartalmának klinikai hatását vizsgálta. Megállapította, hogy az ásványvíz fogyasztása sem a szisztolés, sem a diasztolés vérnyomást nem emelte és szignifikáns eltérés a szérum nátrium és kálium tartalmában sem mutatkozott. Az akkori értékelés és átfogó véleményezés alapján a víz ásványvízként azzal a megszorítással alkalmazható, hogy a magasabb nátrium tartalomra való tekintettel 50%-os mennyiségi korlátozással javasolható és fel kell tüntetni, hogy magas vérnyomásban szenvedők és szívbetegek a fogyaszthatóságot kezelőorvosukkal beszélj ék meg.
1997 óta sok változás történt, de az újabb eredményeket és az újabb megvilágítás, valamint a lényeges szemléleti változás elemeit is mérlegelő átfogó újraértékelés nem történt. A 2004- 2005-ben történt ANTSZ vizsgálatok a víz kémiai összetevőinek mérésére és bakterológiai vizsgálatokra szorítkoztak. Az eredmények érdemben ártó tényezőre nem utaltak. A jelen vizsgálatokhoz kiemelendő eredmények: nátriumtartalom: 395 mg/L, (az évtizeddel ezelőtti mérésekhez viszonyítva, a fokozott használatból eredő felhígulás miatt több mint felére

csökkent) ‚ kálium: 79,8 mg/L, kalcium: 355 mg/L, bór: 2,34 mg/L, metabórsav: 11,6 mg/L, jodid: 0,39 mg/L, magnézium: 135 mg/L, hidrokarbonát: 988 mg/L

 

A változások tükrében
Újabb szempontok:
A Víz nátrium tartalma az idők során több mint felére csökkent. Ha a kezdeti 1000 mg/L nátrium tartalom mellett ásványvízként 50%-os mennyiségi korlátozást tartottak célszerűnek, akkor a jelenlegi 395 mg/L nátrium tartalom mellett mennyiségi korlátozás értelemszerűen szükségtelen. Egyébként a nátrium tartalom csökkenése a forrás fokozott használata miatti felhígulással magyarázható. Ha ez a lényegi tényező, akkor a kitermelés intenzitásának fokozásával további lényeges nátriumtartalom csökkenés várható.
Az utóbbi évtizedben az orvostudományban, a klinikai gyakorlatban és az általános szemléletben óriási változások történtek. Az életminőséget rontó, esetenként az élettartamot is meghatározó betegségek többségének népbetegség jellege egyre jobban nyilvánvalóvá válik és a prevenció elengedhetetlenül szükségességes. Aktualitása miatt a gyomor-bélrendszeri panaszokat, az osteoporosist és a jódhiány problémát emeljük ki.
1., A gyomor-bél rendszer motilitási és szekréciós zavarával összefüggésbe hozható, gyakran visszatérő vagy állandó jellegű panaszok a lakosság közel egyharmadát érintik. Hasi panaszokkal orvoshoz fordulók több mint fele e betegcsoportba tartozik. A borsodi víz jótékony hatása annyira kifejezett volt, hogy az üdítő kellemes hatása mellett eme hatás alapján figyeltek fel rá. Dr. Prónay Gábor professzor úr eredményei az észleléseket egyértelműen alátámasztották és a kívánt hatást már napi fél liter vízzel el lehet érni. A hatása összetett. A nátrium-hidrogénkarbonát tartalom mellett az egyéb elemek szerepe sem hanyagolható el.
2., Az osteoporosis az életminőséget súlyosan rontó, esetenként, többnyire közvetve az élettartamot is megrövidítő súlyos anyagcsere betegség és rendkívül fontos népegészségügyi probléma. Annyira gyakori, hogy középkorú embereken már általánosnak tekinthető. A gyógyszeres kezelés költséges és hatása szerény. A terápiás törekvés alapja a kalcium bevitel és a kalcium csonthoz kötése, illetve a beépülés elősegítése. A borsodi vízben elégséges kalcium van. Ezen kívül magasabb bór-, illetve metabórsav tartalma a kalcium felszívódását és beépülését segíti, ugyanis a bór az alfahidroxiláz alkotóeleme, az alfa-hidroxiláz pedig a veseeredetű 1,2,5 hydroxi-D3 vitamin aktivátora. Ezek alapján a vízzel bevitt, metabórsavval hatványozottan aktivált kalcium a víz magnézium tartalmával együtt hatásos kiegészítője lehet az osteoporosis dietoterápiájának. Ezen túlmenően az egészséges életmód lényeges kiegészítője.
3., A tengerparti részeket leszámítva a világ jódellátottsága meglehetősen szegényes. A pajzsmirigy betegségek kialakulásában és lefolyásában a jódszegénység markáns kockázati tényező. Magyarország különösen jódszegénynek tekinthető, mint ahogy azt Dr. Farkas Ildikó professzornő és munkatársainak mérései is alátámasztják. Több mint 5000 ivóvíznyerő hely jódtartalmának meghatározása alapján elkészített jód-térkép siralmas képet mutat. A jódellátottság kizárólag a Nagyalföld egy részén tekinthető elégségesnek, de az elfogadható jódtartalom mellett magasabb arzén tartalmat is mértek, ami nyugtalanító. Az ország nagy részén az ivóvíz jódtartalma a 10-25 mikrogramm/L, vagy 10 mikrogramm/L alatt van.

Más országokban a kezelés, illetve a profilaxis kérdését legalább részlegesen meg tudták valósítani, de hazánkban minden próbálkozás minden erőlködés ellenére zátonyra futott. A jódos víz, vélhetően kidolgozott stratégia és gazdasági okok miatt nem terjedt el. Ha külön előállított jódot kényszerülünk adni az élelmiszer jellegű anyagokhoz (víz, só, egyéb élelmiszer), akkor az a költségeket hatványozottan emeli. A konyhasó jódozási kampánynak is nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Az ellátottság véletlenszerű, kifejezetten rapszodikus, de mindig és mindenhol elégtelen. Egyik probléma az, hogy pontosan azt az élelmi kiegészítőt vagyunk kénytelenek jódozni, aminek túlzott fogyasztását korlátozni szándékozunk, így a kielégítő jódprofilaxis csak fokozott só bevitellel valósítható meg. Probléma az is, hogy a sóval készült ételeket, konzerveket is jódozott sóval kellene elkészíteni, de ez megoldhatatlan. A jodid tabletta költséges, csak teljes áron szerezhető be. Az elégséges profilaxis egy 4-5 tagú családban havonta több ezer forintba kerül. És ma is itt tartunk. A borsodi víz jódid tartalma 390 microgramm/L! A napi szükségletet bőven fedezi!
4., A víz ásványi anyag összetétele és gazdagsága miatt a sóvesztéssel járó helyzetekben, egyebek mellett meleg munkahelyeken és sportolóknál kiváló védőital lehet.

A sótartalom idővel, a vízkinyerés mértékének fokozódásával csökken, de mindig marad annyi, amennyire szükség van.

TEHÁT ADVA VAN EGY VÍZ, AMI MENNYISÉGI KORLÁTOZÁS NÉLKÜL, KELLEMES, ÜDÍTŐ ÍZE MIATT KIVÁLÓ ÁSVÁNYVÍZ, KIVÁLÓ VÉDŐITAL,  EMELLETT KOMPLEX GYÓGYVÍZ, ILLETVE GYÓGYHATÁSÚ SZER, AMI  NÉPBETEGSÉGNEK SZÁMÍTÓ PROBLÉMÁKBAN, GASTROINTESTINALIS  TÜNET- PANASZEGYÜTTESBEN, OSTEOPOROSISBAN ÉS JÓDPROFILAXISBAN  KOMPLETT TERÁPIA VAGY A TERÁPIA HATÉKONY KIEGÉSZÍTŐJE LEHET.

Egy gondolat erejéig érdemes visszatérni a nátrium-klorid tartalom kérdésére:
A kezdeti időszakban 1000 milligramm/L sótartalmat mértek, de ez a gasztronómiai szempontokat nem befolyásolta vagy jótékonyan befolyásolta és a bevitt napi sómennyiség átlagos folyadékfogyasztás mellett még a sómegszorításos étrendben meghatározott alsó határértéket sem éri el, csupán az ásványvíz kategóriában számít magasabbnak. Az újabb mérések pedig felhígulásra utalnak, a nátrium-klorid tartalom az eredeti értéknek több mint felére csökkent, így az eredeti kérdés értelmét veszítette. Különösen értelmét vesztette akkor, ha figyelem vesszük, hogy a szervezet só-vízháztartás szabályozása még kóros körülmények között, súlyosan beteg embereken is meglepően stabil.
• A forgalomban lévő valamilyen módon többnyire előkezelt ásványvizek sókoncentrációjához viszonyították a borsodi víz nátrium-klorid tartalmát és a túlzott óvatosságot nem annyira a szakmai evidencia alapján várható élettani hatások, hanem a számszaki eltérésekből adódó szubjektív megítélés motiválta.
• A kálcium és jódpótlás vivőanyagai különböző élelmiszerek-élelmiszerkiegészítők (egyebek mellett víz, kenyér, egyéb péksütemények, konzervkészítmények, só). Ha nem az ásványvizek, hanem ezen vivőanyagokhoz viszonyítjuk a borsodi víz, mint gyógyvíz sótartalmát (amit eddig nem tettek), sótartalomban bizonyosan messze elmarad ezen vivőanyagoktól. A sónál nincs nagyobb sókoncentrációjú táplálék kiegészítő és a jódprofilaxisban aligha teszünk mennyiségi megszorításokat.

Az elmúlt időszak kutatási eredményei, a klinikai vizsgálatok és a több évtizedes tömeges fogyasztás tanulságai alapján egyértelműen kimondható, hogy a kellemes italú víz üdítő ásványvízként és gyógyvízként egyaránt fogyasztható és ártó tényezővel korlátlan fogyasztás esetén sem kell számolni. Ezen túlmenően az életminőséget és közvetve az élettartamot is befolyásoló, néptömegeket érintő, népbetegségnek számító gastrointestinalis és anyagcsere zavarokban bizonyított jótékony hatása miatt fogyasztása határozottan javasolt.
Az értékelő összefoglaló alapját a szakirodalmi tudományos és klinikai adatok, a Borsodi vízzel kapcsolatban végzett laboratóriumi és klinikai vizsgálati eredmények és hosszú távú megfigyelések, valamint a nagytapasztalatú endokrinológusokból, diabetológusokból, illetve anyagcsere szakemberekből és gastroenterológusokból álló munkacsoport összegző szakvéleménye képezi.
Miskolc, 2006. január 16."

Dr. Tarkó Mihály
belgyógyász, endokrinológus, diabetológus

 

www.borsodiviz.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.