2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szent Sebestyén

3 perc olvasás

 messina.jpgAntonello da Messina: Szent Sebestyén

A művészek olykor túljárnak a hatalom eszén. Ennek bizonyítására jó példa Szent Sebestyén története, illetve a róla készült alkotások. Az olasz reneszánsz festőknek tilos volt meztelen emberi testet ábrázolni. Ezért kerestek egy vallási szimbólumot, egy szentet, aki Diocletianus római császár keresztényüldözéseinek idején halt vértanúhalált. (Diocletianus csaknem épségben maradt palotája a horvátországi Splitben van, ma múzeum.)

   Sebestyén (256-288) a római császári légió (a legjobb, legbátrabb, leghűségesebb harcosokból álló pretoriánus gárda) tisztje volt. Milánóban élt, egyszerre tudott császári tiszt és hűséges keresztény lenni, aki bátran védte a hitet. Tehetséges szónokként pogány bajtársait el akarta vezetni a hithez és bátorította a kereszténységük miatt fogságban sínylődő embereket. Felettesei nem jó szemmel nézték ténykedését, végül a császári törvényszék elé idézték és halálra ítélték. Kinn a szabad mezőn meztelenül karóhoz kötözték, hogy a katonák halálra nyilazzák. Így is történt. Amikor már halottnak vélték, otthagyták. Iréne, egy jámbor római özvegy a házába fogadta a súlyos sebesültet, és addig ápolta, míg föl nem épült. Amikor Sebestyén ismét megjelent a nyilvánosság előtt, úgy fogadták, mint akivel csoda történt, holtából támadt föl.

   Feltételezem, hogy Antonello da Messina, velencei festő (1430-1478) szeretett volna egy szép, fiatal férfi meztelen testét ábrázolni, a szakrális, prűd Velencei Köztársaságban ez közbotrányt okozott volna. De íme, itt van Szent Sebestyén legendája. Amelyhez még az is hozzá tartozott, hogy amikor Itáliát pestisjárvány sújtotta, isteni kinyilatkoztatás történt. A járvány csak akkor szűnik meg, ha Páviában oltárt emelnek Szent Sebestyénnek. A Szent Péter bilincseiről elnevezett templomban meg is építették az oltárt. Mire azonnal abbamaradt a csapás. Rómából pedig idehozták Szent Sebestyén ereklyéit

   Ilyen előzmények után senki sem kifogásolhatta, hogy Szent Sebestyén mártíromságáról életnagyságú portré készüljön. Nézzük meg a művet. Egy gyönyörű, izmos, fiatal férfi teste. Ilyen arca van annak akit éppen halálra nyilaznak? (A kép Zwingerben, a Drezdai Képtárban megnézhető.)

del_sarto.jpgAndrea del Sarto: Szent Sebestyén

   Ötven évvel később Andrea del Sarto firenzei művészt ugyancsak megihlette a téma. A mester még arra sem vette a fáradságot, hogy sebekkel borítva ábrázolja a testet, elegendőnek véle, hogy kezébe adott egy nyílvesszőt.

   Így esett meg a meztelen test ábrázolását erkölcstelennek tartott középkorban a hatalom kijátszása és a közvélemény megnyugtatása.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.