Az ötödik alkalommal megrendezendő Budapest-Bamako a világ legnagyobb amatőr rallyja és a legnagyobb szaharai motorsport esemény. A 2010. január 16-én rajtoló mezőny 16 nap és 8500 kilométer megtétele után érkezik a Mali Köztársaság fővárosába, Bamakoba. Eddig 24 ország 180 csapata nevezett a megmérettetésre. 

 

Az ötödik alkalommal megrendezendő Budapest-Bamako a világ legnagyobb amatőr rallyja és a legnagyobb szaharai motorsport esemény. A 2010. január 16-én rajtoló mezőny 16 nap és 8500 kilométer megtétele után érkezik a Mali Köztársaság fővárosába, Bamakoba. Eddig 24 ország 180 csapata nevezett a megmérettetésre. 

Serdült Orsi és Budai ZsuzsiSerdült Orsi és Budai ZsuzsiBudai Zsuzsi, Miss Universe Hungary 2009 és Serdült Orsi, Miss World Hungary 2009 a sajtótájékoztató keretein belül hozta nyilvánosságra, hogy Miss Hungary Touareg Rally Team néven beneveztek a 2010-es Budapest-Bamakora. "Igazából az fogott meg minket, hogy ez egy nagyon nagy kihívás, de eltökélt szándékunk, hogy keményen helytálljunk és szeretnénk a mezőny első felében végezni. A karitatív szekcióban pedig a dobogó legfelső foka a cél" – nyilatkozta Budai Zsuzsi, akinek alig másfél éve van jogosítványa. "Már megkezdtük a felkészülést, tapasztalt szakemberek segítenek a vezetéstechnikai és navigációs ismeretek elméleti és gyakorlati elsajátításában." – monda Serdült Orsi, navigátor, akinek még nincs jogosítványa.

Dream Team GepárdokDream Team GepárdokA két 21 éves lány azonnal komoly ellenfelekre is talált az alig fél év múlva rajtoló futam mezőnyében. Szintén a tájékoztatón jelentette be Dr. Szekeres Imre Honvédelmi Miniszter, hogy a Magyar Honvédség "Dream Team Gepárdok" nevű csapata szintén rajthoz áll január 16-án. A Palik Racing Team által képzett és az Országos Tereprally Bajnokság futamain kiválóan szereplő Bálint Zoltán, főtörzsőrmester és Honfi Barnabás zászlós az eredeti elképzelések szerint a Dakaron indult volna. "A Budapest-Bamako, akárcsak a Dakar, kemény fizikai és szellemi erőpróba, de az afrikai terepviszonyok sokkal inkább egyeznek azokkal a körülményekkel, ahol magyar fegyveres erők teljesítenek szolgálatot, illetve, amely a Honvéd Dream Team project szempontjából hosszú távon releváns." – nyilatkozta Dr. Szekeres Imre, Honvédelmi Miniszter. „Az ötlet még 2007-ben Afganisztánban született, mikor egy páncélozott konvojjal mentünk és felmerült, hogy szükségünk van arra, hogy a hivatásos katonák valami olyan pluszt, speciális technikát tanuljanak meg a gépjárművezetésből, ami szükséges ilyen különleges terep és éghajlat viszonyok között."

A csapat felkészítését a Dakaron kiváló eredményeket elért magyar tereprally bajnok Palik László és csapata végzi. A Honvédelmi Minisztérium és a Palik Racing Team még 2008-ban kötött együttműködést, amely támogatja a honvédségi sofőrök felkészülését a különleges terepviszonyokra.

Héder BarnaHéder BarnaAz RTL Klub a Bamakot választja a Dakar helyett.

A kétszáz induló csapat embert és gépet próbáló viadalát a Budapest-Bamako ideje alatt az RTL Klub napi tudósításokban közvetíti. Az RTL Klubon évek óta futó Dakar összefoglalók műsor sávjában a Budapest-Bamako lesz majd látható januárban. " Az elmúlt évek folyamán szembesültünk azzal, hogy a Budapest-Bamako azokat az értékeket kezdi felmutatni, amelyekkel a Dakar indult.  A Budapest-Bamako az emberek szívében már teljesen átvette a Dakar helyét, most jött el az ideje, hogy a képernyőkön is helyet találjunk ennek a nemzetközileg is elismert eseménynek" – mondta Héder Barna, az RTL Klub sport főszerkesztője. A futam népszerűsége évről évre nő, míg a Dakaré jelentősen csökkent. Mint ismeretes a 2010-es Dakarra nem nevezett egyetlen magyar csapat sem." Terveink szerint, Szujó Zoltán és csapata napi 10-15 percnyi összefoglalót fog készíteni és műholdon átküldeni" – tette hozzá Héder Barna. A futam rajtja még félévnyire van, de a televíziós közvetítés logisztikai előkészületei már megkezdődtek.

Polgár AndrásPolgár AndrásPolgár András futamigazgató a 2010-es futam útvonaláról és a szabályokban történt változásokról is nyilatkozott. "Minden eddiginél kalandosabb és izgalmasabb lesz a 2010-es itiner, a szabályokban pedig a legnagyobb változás, hogy műholdas követőrendszerrel fogjuk tudni minden csapat napi teljesítményét ellenőrizni" – mondta Polgár András.

Az összes információ és útvonalterv a http://budapest-bamako.org/ oldalon megtalálható.

 

Szabó Gál AndrásSzabó Gál András

http://budapestbamako.org/hu/index

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük