2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

“Szeptember 15. 11.00 – Értekezlet Londonban, taggyűlés Budapesten”

6 min read
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/43460"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/etag_banner.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="44" /></a></span> <p><em>A NetLock Kft. bejelentette  eGyűlés szolgáltatását, melynek köszönhetően </em><em>a vállalatok már személyes jelenlét nélkül bonyolíthatják a tag-, és közgyűléseket. Az új szolgáltatás idő-, és költséghatékonyságot eredményez, javítja a tag-, és közgyűlések dokumentáltságát, valamint fokozza a tulajdonosi kontrollt.A hitelesítési funkciónak köszönhetően az eGyűlés során rögzített jegyzőkönyv, a résztvevők között létrejövő esetleges vita vagy per során, a bíróság előtt bizonyítékként szolgálhat.</em></p><p>

 

A NetLock Kft. bejelentette  eGyűlés szolgáltatását, melynek köszönhetően a vállalatok már személyes jelenlét nélkül bonyolíthatják a tag-, és közgyűléseket. Az új szolgáltatás idő-, és költséghatékonyságot eredményez, javítja a tag-, és közgyűlések dokumentáltságát, valamint fokozza a tulajdonosi kontrollt.A hitelesítési funkciónak köszönhetően az eGyűlés során rögzített jegyzőkönyv, a résztvevők között létrejövő esetleges vita vagy per során, a bíróság előtt bizonyítékként szolgálhat.

 

A NetLock Kft. bejelentette  eGyűlés szolgáltatását, melynek köszönhetően a vállalatok már személyes jelenlét nélkül bonyolíthatják a tag-, és közgyűléseket. Az új szolgáltatás idő-, és költséghatékonyságot eredményez, javítja a tag-, és közgyűlések dokumentáltságát, valamint fokozza a tulajdonosi kontrollt.A hitelesítési funkciónak köszönhetően az eGyűlés során rögzített jegyzőkönyv, a résztvevők között létrejövő esetleges vita vagy per során, a bíróság előtt bizonyítékként szolgálhat.

A NetLock Kft bejelentette eGyűlés szolgáltatását, melynek köszönhetően a vállalatok a tag-, és közgyűléseket már személyes jelenlét nélkül bonyolíthatják le. Az új szolgáltatás jelentősen leegyszerűsíti, és hatékonyabbá teszi a tag-, és közgyűléseket a gazdasági társaságok és nonprofit szervezetek számára, a jegyzőkönyvet pedig a szolgáltató elektronikusan hitelesíti, és hozzáférhetővé teszi. Az időhatékonyság és költségcsökkenés mellett az eGyűlés fokozza a tulajdonosi kontrollt, a taggyűlések dokumentáltságát, ezáltal a tulajdonosok jogbiztonságát a magyarországi, illetve a magyarországi szabályozás alá tartozó, de külföldi székhelyű vállalatoknál egyaránt. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Gazdaságfejlesztési Operatív Programjának keretében valósult meg.

Az izlandi hamufelhő világszerte ajtót nyitott az alternatív kommunikációs eszközök előtt

Az utóbbi idők természeti jelenségei amellett, hogy nagy veszteségeket okoztak a vállaltoknak és magánembereknek egyaránt, az alternatív kommunikációs megoldások felé irányították a figyelmet. A vállalatok már korábban felismerték az online kommunikációs megoldások előnyeit, azonban számos országban még mindig nem terjedtek el széles körben: annak ellenére, hogy időhatékonyságot és költségmegtakarítást eredményeznek, és a felek ugyanolyan értékben kommunikálhatnak, mint a szermélyes találkozókon. A mindent megbénító hamufelhő elvonulását követően a vállalatok részéről érthető módon megnőtt az érdeklődés a virtuális találkozókhoz szükséges megoldások iránt.

A Gazdasági Társaságokról szóló törvény értelmében a gazdasági társaságoknak évente minimum egyszer össze kell hívniuk a tag, és közgyűléseket, és az ott elhangzottakat jegyzőkönyvben kell rögzíteni, majd archiválni. A 2006. évi IV. törvényben foglaltak szerint minden gazdasági társaságnak lehetősége van, hogy az „ülésén való személyes részvétel helyett a tagsági jogaikat elektronikus hírközlő eszközök igénybevételével gyakorolja"[1]. A tag-, és közgyűlések egyik legfontosabb eleme a hitelesítés, mivel amennyiben a jegyzőkönyv hitelesítése elmarad, a meghozott döntéseknek nincsen joghatásuk.

Magyarországon eddig nem létezett olyan szolgáltatás, mely a fenti követelményeknek együttesen megfelelt volna, a NetLock ezért fejlesztette ki egyedülálló eGyűlés szolgáltatását. Az új megoldás teljes mértékben megfelel a magyar társasági jog által támasztott követelményeknek, valamint az elektronikus aláírásról és az elektronikus archiválásról szóló jogszabályoknak.

„Az előzetesen végzett piackutatásunk során kiderült, hogy a vállalatok nyitottak az innovatív megoldásokra, és felismerik az új lehetőségekben rejlő előnyöket. Magyarország első elektronikus taggyűlési szolgáltatása a jövőben jelentősen megkönnyíti a vállalatok számára a tag-, és közgyűlések lebonyolítását, így a szervezési és utazási költségek megtakarításán felül időhatékonyabban végezhetik tevékenységüket. Az eGyűlés mérföldkövet jelenthet a vállalatok életében, ezért reméljük örömmel fogadják majd új szolgáltatásunkat" – mondta Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója.

eGyűlés: az online híd a tag-, és közgyűlésekhez

A NetLock Kft. új szolgáltatása időhatékony, és költségkímélő megoldást nyújt a magyarországi, illetve az olyan magyarországi szabályozás alá tartozó, de külföldi székhelyű vállalatoknak, és nonprofit szervezeteknek, akik nagyobb irányítói létszámmal vagy esetleg az ország különböző pontján elhelyezkedő tagokkal rendelkeznek. A szolgáltatás igénybevétele egyszerű: nem szükséges hozzá komoly informatikai infrastruktúra, csupán személyi számítógép, szélessávú internet hozzáférés és opcionálisan webkamera. A vállalatok így személyes jelenlét, és időveszteség nélkül, valamint a szervezési, utazási és helyszíni költségek megtakarításával tarthatnak tag-, és közgyűléseket. Az eGyűlésnek köszönhetően a vezetői és tulajdonosi információk gyorsan disztributálhatók a tagok között, emellett a szolgáltatás lehetőséget teremt a tulajdonosi kontroll fokozására, javítja a tag-, és közgyűlések dokumentáltságát, ezáltal növeli a tulajdonosok jogbiztonságát.

A hitelesítési funkciónak köszönhetően a rögzített jegyzőkönyv a résztvevők között létrejövő esetleges vita vagy per során a bíróság előtt bizonyítékként szolgálhat. Biztonsági okokból az online taggyűlés szolgáltatásainak megvalósítására ezért szerver oldalon kerül sor.

A szolgáltatás használata a következő lépésekből áll:

  • 1. A taggyűlés időpontjának egyeztetése
  • 2. A megbeszélt időpontban a tagok csatlakozása a tárgyalószobához
  • 3. A tagok azonosítása – a szolgáltatáson belül különböző, személyekhez kötött jogosultságok léteznek
  • 4. A taggyűlés lebonyolítása
  • § A taggyűlési jegyzőkönyv elektronikus vezetése és rögzítése (kép és hang, csak hang, szöveg)
  • § A szavazásra feltett kérdések esetén a kérdés, valamint a szavazati arány megjelenítése, beleértve a kisebbségi vélemény megjelenítését is
  • § A taggyűlési jegyzőkönyv lezárása
  • 5. A rögzített taggyűlés hitelesítése e-aláírással és időbélyegzővel
  • 6. A hitelesített jegyzőkönyv törvényeknek megfelelő archiválása, tárolása, és a hozzáférés biztosítása a jogosultak számára hitelesítés őrzési időszakában
  • 7. Amennyiben felmerül az igény, az ügyfél a szöveg nélkül rögzített jegyzőkönyvet utólag írásban is kérhető a szolgáltatótól

A szolgáltatás jelenleg háromféle csomagban – ingyenes demo verzióként, dobozos termékként, és egyedileg konfigurálható termékként – érhető el.


[1] 2006. évi IV. törvény a gazdasági társaságokról 20. § (1) bekezdés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük