Szerdán tavasz lesz az Operettszínházban! Ez nem tévedés, és nem időjóslás, hanem valóság.

 

Szerdán tavasz lesz az Operettszínházban! Ez nem tévedés, és nem időjóslás, hanem valóság.

Igaz ugyan, hogy péntekre esik, de ekkor lesz 2010. október 22-én a bemutatója, Fényes Szabolcs-Bacsó Péter-G. Dénes György: Szerdán tavasz lesz – zenés játékának, RETROPERETT.

Ma Mindenkinek szüksége van arra, hogy valaki meghallgassa! Fényes Szabolcs 27 éve íródott műve egyszerre vérpezsdítő és nosztalgikus muzsika; egy szórakoztató-nevettető, de meg is könnyeztető történet a szeretetről, szerelemről, az összefogásról, egymás megbecsüléséről, Vagyis az életünkről!

1983. március 26. – Ősbemutató a Fővárosi Operettszínházban – Fényes Szabolcs-Bacsó Péter-G. Dénes György: Szerdán tavasz lesz – Főszereplők: Kozák András, Galambos Erzsi/Felföldi Anikó, Dajka Margit, Benkóczy Zoltán, Csongrádi Kata, Hadics László. Karmester: Makláry László. Rendező: Kerényi Miklós Gábor.

2010. október 22. – Premier a Budapesti Operettszínházban – Fényes Szabolcs-Bacsó Péter-G. Dénes György: Szerdán tavasz lesz – Főszereplők: Mészáros Árpád Zsolt, Janza Kata, Lehoczky Zsuzsa/Oszvald Marika, Kerényi Miklós Máté, Vágó Zsuzsi, Faragó András. Karmester: Makláry László. Rendező: Somogyi Szilárd.

27 év telt el tehát az ősbemutató és a 2010/2011.-es évad első premierje között. Előbbit Kerényi Miklós Gábor – KERO® rendezte, aki ma a Budapesti Operettszínház főigazgatója, utóbbi pedig az Abigél és a Szép nyári nap sikerre vivője, a fiatal rendező, Somogyi Szilárd munkája. Ő azt mondja, generációk találkozása a Szerdán tavasz lesz: „Kerényi Miklós Gábor pont annyi idős volt az ősbemutatókor, mint most én. Ráadásul a színpadon is három generáció látható: fiatalok, idősebbek, középkorúak."

A történet főhőse Kis Flórián: egy lecsúszott értelmiségi, vidékről a fővárosba költözött magyar- történelem szakos tanár, aki nem tud megélni a fizetéséből, nem tud családot alapítani, és a reménytelenség tengerén próbál a felszínen maradni. Egy nap azonban elege lesz, és a sok kudarc után elhatározza, hogy változtat az életén, és meggazdagodik: felad egy hirdetést az újságban Fantázia jeligére. Több százan jelentkeznek abban a reményben, hogy jelentős anyagi tőkével rendelkezik, pedig neki egyetlen „vagyona" a kreativitása. Összehozza a sors Monostori Lajossal, vagyis az ezerfelé zsezsgő, mindent elintéző, bohém Montival, és ők ketten eldöntik: közösen létrehozzák a Magányosok Klubját.

Szerdánkénti összejövetelükön a mindeddig kilátástalanságban vergődő, önmagukat és boldogságukat nem lelő emberek – némi tagdíj befizetése után – beszélhetnek problémáikról, tévedéseikről, mindennapjaikról. Klubtag lesz egy fogorvosnő, egy népművelő lány, egy elhízott focista, no meg egy hajdani grófnő és egy nyugalmazott gyárigazgató. Kis Flórián nem is sejti, hogy vállalkozásával elindul egy korszellemre fittyet hányó, önfeledt, ám beláthatatlan boldogságlavina, miközben saját élete és érzelmei egyre jobban összekuszálódnak…

Az 1983-ban bemutatott darabot Ari-Nagy Barbara és Gém György dolgozta át mai színpadra, a dramaturg Kerényi Miklós Gábor volt. Kicsit leporolták a művet, apróbb módosításokat hajtottak végre a történeten – s a cselekményt a rendszerváltás korába, a nyolcvanas évek végére helyezték.

„Egy megújult operett, már csak a kor miatt is retroperett kerül színpadra. De a hagyományokhoz hűen van benne primadonna, bonviván, szubrett, táncos-komikus, s Fényes Szabolcs gyönyörű szólói, duettjei, tercettjei, kvintettjei váltják egymást. Az eredeti hangszerelést Bókai Zoltán gondolta újra, s az egyszerre mai és klasszikusan operettes történettel egy nem vegytiszta stílusú zenét hallhat a közönség, amolyan ‘42. utca, Broadway'-hangzásvilággal!" – mondja a rendező.

Ez is indokolta, hogy a Budapesti Operettszínház mindkét, musical és operett tagozatának jeles képviselői játsszák a főszerepeket. Mészáros Árpád Zsolt alakítja Kis Flóriánt, a magyar-történelem szakos tanárt, Janza Kata lesz nagy szerelme egy fogorvosnő személyében. A fiatal táncos-komikus- szubrett páros, azaz Monostori „Monti" Lajos és Kuncz Beáta népművelő szerepében Kerényi Miklós Máté és Vágó Zsuzsi láthatók. Katinka grófnőt és a már nyugdíjas Simon Béla, egykori finomacél-üzletágvezetőt pedig LehoczkyZsuzsa/Oszvald Marika és Faragó András játssza.


Sokszínű, izgalmas, előadás készül tehát, meglepő díszlettel, fényfestéssel – díszlettervező: Túri Erzsébet – és elképesztő mennyiségű jelmezzel: összesen 258 ruhaköltemény tűnik majd fel a színen – jelmeztervező: Kemenesi Tünde. A koreográfus: Bodor Johanna.

„Bemutató október 22-én, de a Magyar Operett Napján, 24-én is a Szerdán tavasz leszt láthatja a közönség. Így is tisztelegni szeretnénk utolsó nagy operett-szerzőnk személye előtt, aki pont 50 esztendeje köszönt le az Operettszínház direktori posztjáról, s alig több mint egy év múlva, 2012 áprilisában ünnepeljük majd születésének 100. évfordulóját. Úgy hiszem, ez a műve remek lehetőség, hagy tovább haladjunk az operett megújításának útján. A Szerdán tavasz lesz kicsit más, mint a megszokott darabok, kicsit musicales, kicsit próza is közben, de nagyon is operett!" – mondja Somogyi Szilárd.

 http://www.operettszinhaz.hu

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük