http://donacio.ovsz.huhttp://donacio.ovsz.hu 2010-ben nőtt az élő és halott szervdonorok száma Magyarországon, ennek következtében több szervátültetést lehetett végezni a négy városban működő, hat magyarországi transzplantációs központban, ahol összesen négyféle transzplantációs programot működtetnek.

 

   

http://donacio.ovsz.huhttp://donacio.ovsz.hu 2010-ben nőtt az élő és halott szervdonorok száma Magyarországon, ennek következtében több szervátültetést lehetett végezni a négy városban működő, hat magyarországi transzplantációs központban, ahol összesen négyféle transzplantációs programot működtetnek.

 

   


    A Szervkoordinációs Iroda 287 donorjelentést regisztrált 2010-ben. Agyhalott szervdonorból 159 alkalommal történt transzplantációs célú szerveltávolítás, amely 13,6%-al több mint a megelőző évben.

A donorjelentések 63 kórházból érkeztek, míg 46 intézményben történt szervkivétel. A legaktívabb donorkórház 16 donort "adott" az év során.
További lényeges előrelépés, hogy 2010-től mind a négy vesetranszplantációs központban végeznek élődonoros átültetést, és így összesen 42 élődonoros vesetranszplantáció történt, amely 75%-al több mint 2009-ben. A 42 élődonor 20,9%-os arányt képvisel, az összes szervdonáció között.

A szervdonációs programok eredményeként 410 szervátültetés történt magyar donorszerv felhasználásával. Ezek között 265 veseátültetés történt halott donorból, illetve 42 élődonorból. A májátültetések száma 43, a szívátültetések száma 20, a kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetések száma 9 volt. Bécsben 33 magyar donortüdő transzplantációja valósult meg 2010-ben, amellyel párhuzamosan 9 magyar beteg kapott esélyt új életre tüdőátültetés által.

2010-ben az agyhalálhoz 67%-ban agyi érkatasztrófa vezetett, 25%-ban trauma állt a háttérben, míg 8%-ban egyéb kórok vezetett visszafordíthatatlanul agyhalál kialakulásához. A legfiatalabb életet mentő szervdonor 8 hónapos gyermek, míg a legidősebb 72 éves volt.

A szervdonációs aktivitás csökkenése 3 év után állt meg Magyarországon, amely a szervdonációs és transzplantációs szakma együttműködésének köszönhető. Mivel szervátültetés csak donorszerv felhasználásával végezhető, 2010-ben több várólistán levő beteg életét sikerült megmenteni, illetve életminőségét javítani. A Szervkoordinációs Iroda kórházlátogatási programja 28 helyre jutott el, 120 orvos és 746 szakdolgozó továbbképzését biztosítottuk. A koordinátor hálózat harmadik szintjének fejlesztési próbaéve volt 2010, hiszen 4 kórházban kezdte meg kórházi koordinátor a munkáját, illetve 5 további intézményben országos koordinátorok végeztek feladatokat a donorfelismerések érdekében. A pilot program sikerét igazolja, hogy jelentősen emelkedett a donációs aktivitás azokban az intézményekben, ahol a Szervkoordinációs Iroda kórházi koordinátorokat kezdett alkalmazni.

Az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Irodája végzi a szervkivételi riadók országos hatáskörű szervezését Magyarországon a 323/2006 (XII. 23.) Korm. rendeletben található felhatalmazás alapján. Az intézet a donorjelentések non-stop fogadására ingyenesen hívható donorjelentő zöldszámot biztosít a donort jelentő intézményeknek.

 http://donacio.ovsz.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük