Előadások a 2012 őszén indított "Lásson, értsen: a múzeumban és a helyszínen" sorozatban. A Néprajzi Múzeum hat részből álló ismeretterjesztő előadássorozatának célja, hogy közelebb hozza a látogatókhoz kiállításon nem látható nemzetközi gyűjteményét.

 

Előadások a 2012 őszén indított "Lásson, értsen: a múzeumban és a helyszínen" sorozatban. A Néprajzi Múzeum hat részből álló ismeretterjesztő előadássorozatának célja, hogy közelebb hozza a látogatókhoz kiállításon nem látható nemzetközi gyűjteményét.

 

A rendhagyó múzeumi előadásokat Kerezsi Ágnes muzeológus tartja, a bemutatásra kerülő szibériai és finnugor témák az Európa-gyűjtemény tárgyain alapulnak, így a résztvevők testközelből ismerhetik meg a gyűjteményi raktárban rejlő páratlan műtárgyakat. 

 

A Néprajzi Múzeum legkorábbi, már megalakulása előtt három évtizeddel létrejött gyűjteményét Reguly Antalnak az 1840-es évek elején az oroszországi rokonnépek körében gyűjtött tárgyai képezik. A nyelvi és kulturális értelemben rokonnak tekintett ázsiai népek körében végzett gyűjtések a későbbiekben is jelentős szerepet játszották a múzeum tevékenységében – az elmúlt évtizedek során közel kétezer onnan származó tárgyat halmozott fel a múzeum -, és szorosan kapcsolódtak az őshazakereső expedíciókhoz.

 

Az előadások keretében a résztvevők megtekinthetik az erről a vidékről a Néprajzi Múzeumba került tárgyakat, megismerhetik a 19. századi őshazakereső expedíciók történetét, csakúgy mint a későbbi időkben a múzeum munkatársai által Szibériában végzett kutatásokat, Diószegi Vilmos sámánizmussal kapcsolatos, vagy az előadó, Kerezsi Ágnes rokonnépek körében végzett kutatásait.

 

Tágabbra nyitva a nézőpontot külön előadás foglalkozik azzal a meglepően gyorsan lezajló folyamattal, ahogy Oroszország a 16. század közepétől szinte észrevétlenül elfoglalta és gyarmatosította az Uráltól keletre eső hatalmas területet. Ez a hódítás ugyanakkor ablakot nyitott a szibériai népek történetének, életmódjának, anyagi és szellemi kultúrájának a 18. században kezdődő megismeréséhez. Mindez ugyancsak témáját képezi előadássorozatnak, mint ahogy az is, hogy mi a mai aktuális helyzet, és vajon mit hozhat a jövő. Nem tanulság nélkül való megismerni azt, ahogy az olaj- és gázkitermelés alapjaiban változatta meg az ott élő népek életét, szokásait. Ezek a változások visszafordíthatatlan folyamatokat indítottak el, amelyek alapjaiban fenyegetik az ott élő kis népek fennmaradását.

 

A sorozat előadója: Kerezsi Ágnes, az Európa-gyűjtemény muzeológusa

 

Az előadássorozat programja:

 

2013. február 27. 17.30

A nyelvrokonság kérdése. Az ugor-török háború. Reguly Antal, az első helyszíni gyűjtő.

Az őshaza nyomában 1.

 

2013. március 13. 17.30

Az I-III. Zichy-expedíció.  Kutatók és útjaik az expedíciók keretében.

A Néprajzi Múzeum finnugor gyűjteményének kezdetei.

Az őshaza nyomában 2.

 

2013. március 27. 17.30

Az Orosz Birodalom és a finnugor népek kapcsolata

Kijevi Rusz, Nyesztor Krónika a finnugor népekről. Moszkva megerősödése, első terjeszkedései a finnugor népek irányába. A Kazányi Tatár Kánság eleste és következményei

 

2013. április 10. 17.30

Szibéria, mint orosz kolónia

Szibéria meghódítása, útvonala, módszerei, időpontjai. Szibéria népei a hódítás előtt.

 

2013. április 24. 17.30

Szibéria őslakói

Távoli és közeli nyelvrokonaink életmódja, hitvilága, hittérítés.

 

2013. május 8. 17.30

A finnugor népek mai helyzete

Olaj, gáz és ipari szennyezés. Alkalmazkodási stratégiák az új körülményekhez. Adaptáció és asszimiláció kérdése. 

 

Regisztráció és az előadásokkal, szakmai kérdésekkel kapcsolatos információ:
Gyarmati János 473-2459, 20-385-7377, gyarmati@neprajz.hu

 

Az előadások látogatása alkalmanként 800 Ft. Lehetőség van hat alkalomra szóló kedvezményes bérlet megvásárlására, amely 4000 Ft.
Az előadások szerdánként 17.30-kor kezdődnek a Néprajzi Múzeum 1. emeleti 105. számú könyvtártermében.

 

www.neprajz.hu

http://neprajz.hu/tartalom.php?menu2=680

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük