Hunyadi Helga: „Pingvin”: www.frangepani.huHunyadi Helga: „Pingvin”: www.frangepani.hu  

Forró a nyár, a falak átmelegednek, nem elég az éjszakai szellőztetés, klíma nincs a házban. Mi lehet a megoldás?

Hunyadi Helga: „Pingvin”: www.frangepani.huHunyadi Helga: „Pingvin”: www.frangepani.hu  

Forró a nyár, a falak átmelegednek, nem elég az éjszakai szellőztetés, klíma nincs a házban. Mi lehet a megoldás?

A megoldás egyszerű és hatékony. Hatása hosszan tart, a ráfordított pénz azonban hamar megtérül. A kulcsszó a hőszigetelés, amivel elkerülhető a nyári túlmelegedés, tehát a lakók hőérzetét pozitívan befolyásolja. Átlagosan 10-12 cm vastagságú hőszigeteléssel megszűnnek az álmatlan éjszakák, és évente akár 25. 000 Forintot is megtakaríthatunk egy átlagos családi házban. A Magyar Expandált Polisztirolgyártók Szövetségének (MEPS) álláspontja szerint akár 60 százalékkal is csökkenhet a fűtési költség.

Építkezéskor, felújításkor tehát nem árt odafigyelni, hiszen a kivitelezők legtöbbször a hőszigetelésen spórolnak. A dráguló energiaárak mellett ez ésszerűtlen lépésnek tűnik. A szakemberek szerint a legtöbben megmaradnak a 70-es, 80-as évek szintjén, – Az akkori energiaárak mellett végső soron mindegy volt, hogyan szigetelik a házak külső falait, ezért vagy egyáltalán nem tették meg, vagy 3-4 cm vastag szigetelést raktak rá mondta Kecső Zoltán, a MEPS elnöke. A nem jól szigetelt házak pedig energiapazarlónak minősíthetők. A 80-as években nagy számban épült, úgynevezett B30-as falú épületek esetében ugyanis az a gyakorlat alakult ki, hogy 5 cm vastag tetőtéri hőszigetelést alkalmaztak, így egy ilyen lakást 45 ezer kWh energia elhasználásával lehet megfelelően felfűteni. Ugyanez az épület a mai igények szerint felújítva, 12 cm vastag homlokzati és 25 cm vastag tetőtéri hőszigeteléssel, már 14 ezer kWh/év energiával is beéri.

Aki tehát vékony hőszigetelést alkalmaz, az duplán költ: egyszer a homlokzatszigetelési munkát, másodszor pedig éveken keresztül a nem kellően alacsony fűtési számlában fogja megfizetni a félreértelmezett takarékosság árát. Éppen ezért, csak lényegesen vastagabb hőszigeteléssel tudjuk kivédeni az infláció hatását. A MEPS a szomszédos országok korszerű szabványait követve a 10 cm-es vastagságú hőszigetelést ajánlja, de tömör tégla és vasbeton falazat esetén akár 12-14 cm vastagon is indokolt lehet. Az alacsony energiájú, passzívházaknál pedig 20-25 cm vastag szigetelőréteg szükséges lehet.

A nyárnak is vége szakad egyszer, gondoljunk már most a hideg télre, amikor megfelelően szigetelt házunkban, a melegben várjuk az alacsony fűtésszámlát a postástól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük