Keresztényi és újságírói érzékenységgel átitatott kötet jelent meg A vízben címmel Szikora József újságíró tollából. A Magyar Katolikus Rádió szerkesztőjének tízegynéhány év alatt született publicisztikáiból válogatott a Széphalom Könyvműhely egy csokorra valót.

Keresztényi és újságírói érzékenységgel átitatott kötet jelent meg A vízben címmel Szikora József újságíró tollából. A Magyar Katolikus Rádió szerkesztőjének tízegynéhány év alatt született publicisztikáiból válogatott a Széphalom Könyvműhely egy csokorra valót.

Közéleti írások sorakoznak a kötetben. Számtalan szó szerint közéleti, hiszen valamely politikai vagy más, minden embert érintő esemény kapcsán született. A többi mintha csupán a szerző magánéletéről szólna, de ez csak látszólagos: az eszmefuttatások egy-egy apró történés okán is közös életünket járják körül. Egy mofettánál tett látogatásból Erdély sok évszázados történelme bontakozik ki, egy falusi tanítónő temetésétől a magyar vidék problémáinak pástázásáig jutunk el. Azon, ahogy egy tizenéves visszarúgja a döglött halat a tóba, egy nemzedék hozzáállása tükröződik.

A hír- és örömhírérzékeny műveken olyan elemi erővel fénylik át a szerző keresztény hite, hogy az önmagában magával ragad. Szikora József írásaiban nagyítóval sem találni a ma oly divatos cinizmust – hacsak nem a cinikusokkal szemben, de írásai az iróniát egyáltalán nem nélkülözik. Iróniával veszi tudomásul, hogy egy izomagyú német a Balatonon közel annyiért ugorhat a bunji jumping toronyból, amennyinek megfelelő átlagnyugdíjból egy magyar nyugdíjas egyáltalán nem ugrálhat.

Ez az irónia, bár nem ok nélküli keserűségből fakad, mégis inkább eszköz, mint következmény; Szikora mozgósítani akar bennünket ezzel: ne hagyjuk, hogy így legyen. Ne hagyjuk, hogy az izomagyúaké legyen a jövő. Vállaljuk akár azt is, hogy bolondnak néznek minket, ha ez az ára annak, hogy kétezer éves értékeinkért kiállunk. Ha más nem segít rajtunk, húzzuk ki magunkat a vízből.

Szikora JózsefSzikora JózsefA pénz és a pénzzel meg nem fizethető dolgok küzdelme éppúgy megörökíttetik a kötetben, mint a valódi és a virtuális értékek harca. A publicista az Isten alkotta világ szelíd, de igen határozott szószólójaként azért harcol, hogy évmilliós örökségünket, a természetet és az emberi természet szépségét ne tegyük tönkre kapzsiságból, hatalom- és nyereségvágyból.

Egyik glosszájában Szikora József arról elmélkedik, hogy a templomból kijőve, az élet forgatagaként is megtestesülő vízparton hogyan lehet megismerni a másik keresztényt, a másik jóakaratú embert. A választ a vízbehullott katicabogarakat mentő gyerekekben találja meg, vagyis a szeretetben. A válogatáskötet egészének is ez a célja: a szereteten keresztül, vagyis Isten szemével látni mindennapi cselekedeteinket.

Szikora József gondolatébresztő írásaihoz Pálos Anna kiváló grafikái társulnak.

 

Szikora József

Vízben

ISBN 9639903302

Kiadó Széphalom Könyvműhely Bp 2010.

Kötés cérnafűzött kötött

Méret 150x216x16

 Oldalszám 168

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük