A Magyar Teátrum Porondszínház sikerrel nyitotta meg kapuit a jubileumi Szigeten. A Magyar Teátrumi Társaság és a Thália Színház együttműködésének köszönhetően a Hajógyári szigeten a Születtem Magyarországon – Cseh Tamás emlékest és a Békéscsabai Jókai Színház LA Mancha lovagja előadása sikeresen otthonra talált. Az előadásokat a hazai és külföldi közönség egyaránt befogadta és kifejezte színház iránti szeretetét.

 

 

 

 

 

A Magyar Teátrum Porondszínház sikerrel nyitotta meg kapuit a jubileumi Szigeten. A Magyar Teátrumi Társaság és a Thália Színház együttműködésének köszönhetően a Hajógyári szigeten a Születtem Magyarországon – Cseh Tamás emlékest és a Békéscsabai Jókai Színház LA Mancha lovagja előadása sikeresen otthonra talált. Az előadásokat a hazai és külföldi közönség egyaránt befogadta és kifejezte színház iránti szeretetét.

 

A Békéscsabai Jókai Színház 2009-ben egy új színházi színteret hozott létre Magyarországon, egyedülálló módon. A cirkuszi és színházi tér ötvözetéből kialakult különleges atmoszférájú helyszín: a Porondszínház. A Porondszínház egy cirkuszsátorból jött létre, azonban a cirkuszsátor szokásos elemei csak kívülről ismerhetők fel. Amint belép az ember a cirkuszsátor bejáratán egy egészen mesés világ tárul elé. A sátor, mint olyan, elveszíti jelentőségét, a kárpitozott széksorok 500 fő nézőnek biztosítanak helyet. 100 négyzetméteres színpadon játszhatnak a színészek, melyet teljes műszaki felszereltség ölel körül. A Porondszínház közel 8 méter belmagasságával a játszási területet teljes egészében kitágítja. A színészeknek nemcsak a színpad jelent játszási területet, hanem a sátrat tartó elemek is.

 

 

 

A Porondszínház pillanatok alatt megtelt! Nézők ültek a lépcsőn, álltak a korlát mellett vagy a bejáratnál, és volt olyan, aki a Porondszínház sátra előtt állva-ülve hallgatta a dalokat. Születtem Magyarországon – Cseh Tamás emlékest: több mint 600 néző volt kíváncsi Udvaros Dorottya, Cserhalmi György, Tompos Kátya, Für Anikó, Holecskó Orsolya, Nagy Péter, Szegezdi Róbert, Kálloy Molnár Péter, Szemenyei János valamint Hrutka Róbert zenekarának előadására.

 

 

 

 

A következő nap egy musical, máskénta LA Mancha lovagja került színre.

A búsképű lovag történetéből készült világhírű musicalt 2011-ben tűzte műsorára a Békéscsabai Jókai Színház, Fekete Péter rendezésében. A porondszínházi térre komponálva egy új mese bontakozik ki szemünk előtt, ahol az álmok felszabadító ereje természetesen megteszi hatását, de ehhez mindenkinek hinnie kell benne. A nem mindennapi koncepció mellett a Porondszínház speciális játéktere  – a cirkuszi és színházi tér ötvözetéből kialakult különleges atmoszférájú helyszín – újabb inspirációkat adott a rendezéshez. A hely sajátossága adta az ötletet, hogy immár ötödik éve – a Porondszínház megszületése óta – a színészek, táncosok és zenészek mellett cirkuszi akrobaták, artisták is szerepelnek a produkciókban. Inkvizíciós börtönbe helyezi Cervantes regényét a Broadway-siker musical, cirkuszsátorba adaptálja azt Fekete Péter rendező 2012-ben.

 

 

 

 

A közönség nagy érdeklődéssel követte az előadást, ami minden pillanatban valami újszerű vizuális élményt nyújtott. A színpadkép viharos gyorsasággal tudott átalakulni, a sok szereplő vízszintes és függőleges mozgása a színészek fizikai képességeit is próbára tette. Cervantes pillanatok alatt körbelovagolta a porondot, majd a színészekből alakult ki a ló makettje, sziluettje, miközben a Herceg könyvet olvas a levegőben és könnyedén csusszan rúdon a színre. Aldonza született artistaként és énekelve lépked a magasba egy mászófalszerű emelvényen, s kalitkába zárva madárként húzzák fel az egekbe. Ami az egyik pillanatban a szögesdrót mögé telepítettek bőröndje, a következőkben, mint lépcsősor áll össze, hogy Cervantes (Don Quijote) diadalmasan a fellegekig lépkedjen. És közben tűzzsonglőrök tűnnek fel, kötélen egyensúlyozva haladnak át a „színpadon" a színészek feje felett, mozog, él a sátor, és akkor bejön a nagy fekete Pobeda, mert befér! A szemeket és füleket igénybe vevő figyelmünkbe még az is belefér, hogy érezzük valami külső kemény basszus padlódöngölését valamelyik közeli színpadról.  
Mit keres egy nagy fekete POBEDA, a kommunizmus rettegett nagy autója a sátor közepén? Mire várnak bőröndjeiken ücsörögve a szögesdrót mögé beterelt emberek. Kitelepítés? Holokauszt? Munkatábor? Kiürült tekintettel várnak az emberek, bizonytalanok, elvesztették mindenüket. Bizalmatlanok a külvilág felé és egymással szemben is! Aztán jön valaki, aki mesél, Don Quijoteként harcol, játszik és reményt ad. Mert kell egy Dulcinea a földön mindenkinek." Hitet a közösség erejében és a soha fel nem adásban. Különleges színházi produkció, igazi csapatmunka: artisták, zenészek, színészek, táncosok egy porondon, cirkuszi és színházi tér valóság és álom elegye. Monumentális képek, melyek beégnek az emlékezetbe, élőzene, csodák halmaza.
Egy musical másként, politikai felhangok nélkül, de erős gondolati üzenettel, sosem látott képi világgal.

A színészek játékát hatalmas tapssal köszöni meg lelkesen a publikum. A taps ütemes és tartós, elkerülhetetlen a ráadás, a közismert nagy „sláger" ismét felcsendül. Meglepetés erejével hat, hogy elered a színpadi-eső, előkerülnek az ernyők, s alattuk egymáshoz simulva eggyé válva, csapatként vizesen búcsúznak a színészek tőlünk, a közönségtől. „Az álom, mit nem láttak még, és győzni, hol nem győztek még." Köszönjük! Szép volt.

 

A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség

közvetítésével kerül színre.

Szövegkönyv: Dale WASSERMANN

Zene: Mitch LEIGH

Dalszövegek: Joe DARION

Fordította: BLUM Tamás

 

Cervantes (Don Quijote) – Cserna Antal

Sancho – Csomós Lajos

Aldonza – Lapis Erika

Kormányzó (Fogadós) – Jancsik Ferenc

Fogadós – Katkó Ferenc

Herceg (Dr. Carrasco) – Szomor György

Kapitány – Veselényi Orsolya / Szabó Lajos

Padre – Gulyás Attila

Házvezetőnő – Nagy Erika

Antonia – Steinkohl Erika

Maria, fogadósné – Komáromi Anett

Fermina, szakácsné – Cseh Adrienn

Pedro, fő-öszvérhajcsár – Vadász Gábor

Anselmo, borbély – Nagy Róbert

Carlos – Burány Árpád

Juan – Mlinár Péter

Tenorio – Szőke Norbert

Jose – S. Albert Gábor

Rajtuk kívül rabok, katonák, mórok, egyéb szereplők, artisták, zenészek csapata és mind-mind a porond körül, mellett, felett a levegőben a teret kitöltve.

Díszlettervező: Howard Lloyd

Játéktér, trükkök, díszletszobrok: Fekete Péter

Dramaturg: Zalán Tibor
Rendező: Fekete Péter

 

http://jokaiszinhaz.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük