26-án az Úri muri előadás előtt 18.40-től Így készülünk a Színházi Világnapra – 10 perces színházi akció a Nagyszínház főbejárata előtt… fölött…

26-án az Úri muri előadás előtt 18.40-től Így készülünk a Színházi Világnapra – 10 perces színházi akció a Nagyszínház főbejárata előtt… fölött…

„Mi nem tréfálunk itt Észak-Keleten – üzenik a Miskolci Nemzeti Színházból – komolyan vesszük az ünnepeket." (mint azt az alábbi videó is bizonyítja)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=i4joWn33sn8

Néhány nappal ezelőtt kiderült, hogy A vágy villamosa című előadásuk bekerült a POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) versenyprogramjába. Hétvégén óriási nézői sikert aratott mindkét bemutató, a Játszd újra, Sam! és A kopasz énekesnő, Ódor Kristóf színész szervezésében pedig nem akármilyen Színházi Világnapra készülnek Miskolcon.

Az egész napos programok mellett délelőtt  az Óz a nagy varázsló, este a Nabucco és a POSZT versenyprogramjába beválogatott A vágy villamosa előadása lesz látható.

2013. március 27. – A részletes program: (Minden program ingyenes!)

 

9 órától városi (aszfalt) színház
Itt-ott felbukkannak így-úgy színészeik. Figyelje a villamosokat és a belvárosi, forgalmas csomópontokat.

 

10.00-19.00 – Amit soha máskor nem mutatnak meg
Régen, vagy soha nem látott fotók a csipeszek alatt

10.00-16.00 – Pingpong verseny kizárólag jelmezben (Bádogember vs. Madárijesztő, Rómeó vs. Júlia, Diótörő vs. Sir kán, a tigris – és ahogy tetszik)

 

16.00-17.00 – Színházi Világnapi kulisszajárás Kokics Péterrel.
Regisztráció a Jegyirodában.

 

17-00-18.30 – Játékszíni játékok

Komoly kamaszoknak, bohó felnőtteknek

Színházi korszakok, stílusok – gyors keresztmetszet
Gyorsöltözés verseny. Időmérés kötelező!
Hogy töltik a színészek a 2 perces próbaszünetet. Verseny.
Színházi villámrandi. Nekünk 2 perc is elég! De abból minél több!
Dalok a színházról
Kipróbálna egy igazi súgót?

(Regisztráció a Jegyirodában!)

Március 27-én a Jegyirodában 20%-os kedvezménnyel válthatnak jegyeket a Határtalan Napok (lásd: http://euroastra.hu/node/69761) előadásaira és a POSZT  versenyprogramjába beválogatott A vágy villamosa című produkcióra.

 

A fentiek mellett 17 órakor kiállítás nyílik a Színháztörténeti és Színészmúzeumban.

ÁLOMDÍVÁK – Papp Janó jelmeztervező művész kiállítása

2013. március 27., szerda 17 óra
Kurátor: Mikita Gábor

Megnyitja: Kesselyák Gergely, a „Bartók +" Miskolci Operafesztivál igazgatója

Közreműködik: Seres Ildikó, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze

„A klasszikus operajátszás hősnőit, legszebb hagyományait idézik meg Papp Janó jelmeztervező művész ruhakölteményekbe öltöztetett, különleges szépségű babái. A Sztancsik János szobrászművész által faragott, gazdagon díszített, a viselettörténeti hűség igényével készített, nagy méretű babák mellett látványos jelmezterveiből is válogat a magyar látványtervezés csodagyerekeként induló, idén 25 éves művészi jubileumát ünneplő sztártervező a "Bartók+" Miskolci Operafesztivál és a Színháztörténeti és Színészmúzeum közös tárlatán.

A kiállításon sajátos művészi látomásként többek között Puccini, Mozart, Erkel nőalakjai öltenek testet színpompás kosztümökben, különleges formákban. A jelmeztervezés kulisszatitkairól árulkodó rajzok között pedig megtekinthetik többek között a Miskolci Nemzeti Színház idei Nabucco-bemutatójának jelmezterveit is." (Mikita Gábor)

 

A programok koronája a színházi világnapi üzenetfelolvasás lesz. Dario Fo idei üzenetét az előadások előtt Szirbik Bernadett és Salat Lehel olvassa fel.

 

Dario Fo: Színházi Világnapi üzenete, 2013:

„Hajdanán a hatalom intoleráns volt a komédiásokkal, és elkergette őket az országból. A színészek és a társulatok ma azzal kínlódnak, hogy helyet, színházat és közönséget találjanak; és mindennek a válság az oka.
A hatalmon levők tehát már nem akarják ellenőrizni és korlátozni azokat, akik iróniával és maró gúnnyal fejezik ki magukat, mivel a színészeknek se terük, se publikumuk nincs, akihez szólhatnának. 
Ezzel szemben a reneszánsz korában, Itáliában a hatalomnak nehéz dolga volt, amikor féken akarta tartani a komédiásokat, mert azok nagy népszerűségnek örvendtek.
Köztudott, hogy a Commedia dell'Arte színészeinek tömeges elvándorlása az Ellenreformáció korában következett be, amikor elrendelték a színházi terek elpusztítását, különösen Rómában, ahol a szent város meggyalázásával vádolták őket. XII. Ince pápa, a polgárság konzervatívabb és a klérus magas rangú képviselőinek kitartó nyomására 1697-ben elrendelte a Tordinona színház bezárását, amelynek színpadán a moralisták szerint a legtöbb obszcén előadást játszották.

Az Ellenreformáció korában, az Észak-Itáliában működő Carlo Borromeo bíboros tevékenységének nagy részét a „milánói hívek" megváltásának szentelte, méghozzá úgy, hogy különbséget tett a művészet, mint a szellemi nevelés legmagasabb formája és a színház között, amely szerinte a szentségtörés és a hiúság megnyilvánulása. Egy – a munkatársaihoz írt – levelében, amit emlékezetből idézek, többé-kevésbé a következőket fogalmazza meg: 
„Mi, akik a mérgező gyomok elpusztítására vállalkozunk, megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy tűzre vessük a gyalázatos szövegeket, hogy kitöröljük ezeket az emberi emlékezetből, és üldözzük azokat, akik mindezt kinyomtatják. Nyilvánvaló azonban, hogy amíg mi aludtunk, az ördög újra meg újra megújuló ravaszsággal munkálkodott. Mennyivel mélyebben hatja át a lelket az, amit a szem lát, mint ami az ilyen könyvekben olvasható! Mennyivel súlyosabban rombolja a fiatal fiúk és lányok elméjét a kimondott szó és az azt kísérő gesztus, mint a könyv lapjain olvasható holt szavak. Következésképpen sürgősen el kell űzni a városainkból a színészeket, ahogy ezt a nemkívánatos személyekkel tesszük." 
Éppen ezért a válság megoldására az az egyetlen reményünk, hogy üldözni kezdenek bennünket és főleg azokat a fiatalokat, akik színházzal akarnak foglalkozni: így kialakul majd a komédiásoknak és színházcsinálóknak egy új diaszpórája, amely a tiltásokból minden képzeletet felülmúló erényt farag, és új színházat hoz létre."
(Színház.hu, Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központ)

 

2013. március 27. 9.00-18:30

Színházi Világnap

Miskolci Nemzeti Színház

17:00 – Álomdívák – Papp Janó jelmeztervező művész kiállítása

14:00 – Óz a nagy varázsló

19:00 – Nabucco

19:00 – A vágy villamosa

 

http://mnsz.eu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük