2023.március.29. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Színházi ajánló :A HATTYÚ – Molnár Ferenc vígjátéka az Örkény Színházban

2 perc olvasás

6099-16196-orkeny-szinhaz-jegyvasarlas.jpgMolnár Ferenc (1878-1952) a 20. század elejének legismertebb magyar írója volt. Szellemességét, csillogó stílusát először újságíróként próbálta ki, otthagyva a jogászi pályát. Nekünk megérte, neki nem, hiszen a rengeteg siker mellett a kevés kudarcot sem bírta elviselni. Szinte élete végéig súlyos depresszió gyötörte, hiába kapta szárnyára a világhír, sok művének filmre vitele. (például A Pál utcai fiúk című ifjúsági regényét először angol filmen láthattuk. Igaz, a Grund és a Pál utca között emeletes autóbuszok száguldoztak.)

A hattyú című drámát, avagy vígjátékot 1920-ban írta, és a Vígszínház 1921-ben be is mutatta. Molnár Ferenc addigra már világhírű volt – elsősorban színpadi művei révén. A monarchia utolsó szakaszán élcelődik a polgári író szemszögéből. Akad itt minden: hatalomvágy, szenvedély, csalódás, értelem és butaság. Előfordul az ilyen főúri udvarokban és polgárházaknál egyaránt. Mindenki többet mutat, mint amennyije van. Gőg és lenézést, csalás és felkapaszkodás vágya – minden áron. Persze a gőg párosul az értelem és az érzelem mellőzésével, mert bármi áron fontos a győzelem.

Molnár Ferencnél senki nem tudta jobban, humorosabban ábrázolni ezt a társadalmi körképet. Az Örkény Színház 2018. március 24-i bemutatójából csupán részleteket láttunk, de a nagyszerű szereposztás előre vetíti a sikert Polgár Csaba rendezésében. A szükséges zenét Matkó Tamás írta.

Az ábrázolt történet: Ferenc József halála után a trónörökös, itt Albert herceg (Ficza István) menyasszonyt keres. Beatrix hercegnő (Csákányi Eszter) házában változatos trükkökkel igyekeznek megházasítani Alexandra hercegnővel (Tenki Réka). Segítségükre van Beatrix húga (Takács Nóra Diána), Jácint atya (Mácsai Pál), a két hercegfi (Jéger Zsombor és Novkov Máté), a tanáruk (Nagy Zsolt) meg a többiek. Molnár Ferenc valójában IV. Károly és Zita királyné történetét meséli el. Meglátjuk, hogy a hercegkisasszony hattyú-e vagy csak liba. (Megjegyzés: az ebből készült amerikai film Alexandrája 1956-ban Grace Kelly volt.)

Igazán jó szívvel ajánljuk a további előadásokat is: március 25, 28, április 6, 15, 22, 25-én lesznek – egyelőre.

DOBI ILDIKÓ

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.