A SZÍVSN Országos Betegegyesület az idei Szívünk Napján mutatta be először a védett Egészség-Labirintus programját, melynek teljesítésével a látogatók képet kaphattak aktuális egészségi állapotukról. A résztvevők többségénél valamelyik rizikófaktor értéke magasabb volt az egészségesnél.

A SZÍVSN Országos Betegegyesület az idei Szívünk Napján mutatta be először a védett Egészség-Labirintus programját, melynek teljesítésével a látogatók képet kaphattak aktuális egészségi állapotukról. A résztvevők többségénél valamelyik rizikófaktor értéke magasabb volt az egészségesnél.

Minden szeptember utolsó vasárnapján világszerte egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját, ahol a szív- és érrendszeri megbetegedés gyakoriságán és megelőzésén van a hangsúly. A SZÍVSN Országos Betegegyesület célja az idei rendezvényen a magyar lakosság kardiovaszkuláris megbetegedésekkel kapcsolatos hiányos ismereteinek bővítése mellett, a szívtranszplantáltakra történő figyelemfelhívás volt. A szervezet a rendezvény helyszínéül szolgáló Millenáris parkban mutatta be először a 10 egymást követő állomásból álló Egészség-Labirintust, amelynek teljesítésével a résztvevők képet kaphattak aktuális egészségi állapotukról.

Az egyirányú Egészség-Labirintusban 178 fő – 125 nő és 53 férfi – teljesítette a többek között vérnyomás és testsúly/testzsír összetétel-mérésből, rizikófaktor állomásokból álló menetrendet. Tíz állomás teljesítése után a labirintus kijáratánál a látogatók egyenként felrakták saját menetlevelüket – egészséges zöld vagy magas rizikójú piros – az Életfára. A program végére 82 menetlevél leadásával 45 magas rizikójú (29 nő és 16 férfi) és 37 egészséges (24 nő és 13 férfi) ill. jól gyógyszerelt páciens eredményét kaptuk.

Az egészségmegőrzés minden korosztály számára fontos, ezért is örülünk, hogy az Egészség-Labirintusba látogató legfiatalabb vendég egy 4 éves kislány, a legidősebb pedig egy 78 éves hölgy volt. Valamennyien tornáztak Faragó Gabriellával, az egyesület gyógytornászával és az infarktussal kezelt páciensek örökifjú csapatával. A stressz kezelő jógaoktatás és a Családfa állomások mellett a program során a résztvevők gyakorolhatták a kardiovaszkuláris események 10 éves előre jelzésére alkalmas SCORE táblázat használatát is.

Az állomásokon a SZÍVSN betegszervezet elnökségi tagjai, a tanácsadók és a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének önkéntes fiataljai segítették a méréseket, magyarázták a SCORE táblázat használatát, gyakoroltattak újraélesztést, és vettek részt az OkostányérR alkalmazásával készült szendvicsek készítésében miközben játékosan mutatták be a donorhelyzet fontosságát.

A Szívünk Napján a SZÍVSN Országos Betegegyesület elnöke, Bernáth-Lukács Zsuzsa boldogan beszélt az 5 éves szervezetről és a különböző szívbetegséggel élő tanácsadókról.

Őket Dr. Gesztes Ákos a genetikailag magas koleszterinszinttel élők csoportjának vezetője, az új szívvel élő Lakatos András a szívtranszplantált csoport vezetője és Sipos Ágnes újraélesztő készülékkel élő hölgy képviselte. Ákos több infarktust megélt gyógyszerész, aki a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet. Ha korábban komolyabban vette volna a magas koleszterinszintjét, és a gyógyszerszedést nem hagyja abba, talán nem így találkozik a résztvevőkkel. Az új szívvel élő, 29 éves Lakatos András boldog, aktív és sikeres fiatal, új lehetőséget kapott álmai megvalósításához. Sipos Ágnes az életveszélyes ritmuszavarok megszüntetésére kapta az ICD készüléket, rendszeresen jár kontroll vizsgálatra. Kiemelte a sport fontosságát, mióta részt vesz a betegszervezet átmozgató tornáin, sokat javult a szívkamra funkciója.

 

Foto: Barcza Zsolt SZÍVSN tanácsadó készítette.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük